Bayon – Review

Auteur Wolfgang Werner
Uitgever Adlung Spiele
Aantal spelers 2 tot 4
Spelduur 30 minuten
Jaar van uitgave 2002
Prijs 7.00€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 4.8/10
Links Adlung Spiele

SPELMATERIAAL

In het speldoosje huizen 66 kaarten: 17 ontdekkingsreizigers, 30 te ontdekken sites, 1 stopkaart en 18 geldkaarten.

SPELBESPREKING

Inleiding

Ga samen met Micro Soft, Carla Cave, High Lander, Sir Vival enz… op ontdekking door 5 verschillende continenten. Probeer zoveel mogelijk schatten te verzamelen tijdens jouw ontdekkingstochten.

Voorbereiding

De ontdekkingsreizigers 1 tot 6 worden geschud en elke speler krijgt er 1 die hij voor zich legt. Daarna worden alle ontdekkingsreizigers geschud en worden er 2 open gelegd.
De sites worden volgens continent gesorteerd en vormen gedekte stapels.
Elke speler krijgt 15 goudstukken uit de bank. De rest vormt een voorraad.
De stopkaart wordt op Amerika gelegd.

Spelverloop

Als een speler aan de beurt is kan hij ontdekkingsreizigers huren en aan het werk zetten of gaan bedelen bij de bank.

Bedelen.

De actieve speler neemt 5 goudstukken uit de bank. Daarna is zijn beurt direct voorbij.

Ontdekkingsreizigers huren.

Voor 5 goudstukken mag een speler één van de open ontdekkingsreizigers huren. Hij mag ook 10 goudstukken aan een tegenspeler betalen en één van zijn ontdekkingsreizigers huren. Gehuurde ontdekkings reizigers worden open voor de betreffende speler gelegd.
Een ontdekkingsreiziger bezit drie vaardigheden: kaartlezen, ontdekken en onderzoek. Deze vaardigheden hebben een waarde van 0 tot 3. Deze vaardigheden zijn nodig om de gevaarlijke ontdekkingstochten tot een goed einde te brengen.

Ontdekkingsreizigers aan het werk zetten.

Een speler kan een ontdekkingsreiziger 3 verschillende bevelen geven, een ontdekkingsreiziger kan maximum 1 bevel per beurt uitvoeren.

  • Een ontdekkingsreiziger kan ingezet worden om de stopkaart te verleggen naar een ander continent.
  • Een ontdekkingsreiziger kan ook spioneren. De speler mag dan de bovenste kaart van één van de continenten bekijken. Dit mag niet het continent zijn met de stopkaart.
  • Een ontdekkingsreiziger kan ook ontdekken (wat had je gedacht): eerst en vooral moet de speler de ontdekkingskosten betalen. Deze zijn het goedkoopst in Europa ( 5 goudstukken) en het duurst in Amerika (25 goudstukken). Daarna moet hij de bovenste kaart van die stapel omdraaien. Op de kaart staan de vereiste vaardigheden vermeld. De speler kan eventueel de krachten van meerdere ontdekkingsreizigers bundelen om de expeditie te laten slagen. Als de expeditie slaagt, mag de speler de kaart op handen nemen. Deze kaart is een aantal goudstukken waard, deze goudstukken kunnen gebruikt worden om expedities te betalen. Slaagt de expeditie niet, wegens een tekort aan vaardigheden, dan moet de expeditiekaart terug onder zijn stapel geschoven worden. Na een expeditie moet de speler één ontdekkingsreiziger terug onder de trekstapel schuiven, de stopkaart wordt verlegd naar het continent waar zojuist een expeditie plaatsvond.

De winnaar

De geslaagde expedities leveren punten op. (Minst in Europa en meest in Amerika) Wie als eerste 250 punten bezit, wint het spel.

 

SPELBEOORDELING

Adlung heeft reeds een aantal ‘kleinere’ kaartspelletjes uitgebracht. Deze spellen zijn helemaal niet duur en bieden meestal toch voldoende ontspanning en/of plezier tijdens spelavonden. Dat dit niet altijd zo is heb ik nu jammergenoeg ontdekt. Bayon is verre van boeiend, interessant of leuk.
In het begin moet je goedkopere expedities ondernemen om zo de duurdere te betalen. Voor het huren van ontdekkingsreizigers en voor het betalen van de goedkopere expedities moet je bedelen bij de bank. Dit is zowat de gedachte achter dit – laat ons vriendelijk blijven – minder geslaagde spel. Bye bye Bayon.

September 2006

Over Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

Alle berichten door Fabrice →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *