Big Shot – Review

Auteur Alex Randolph
Uitgever Ravensburger
Aantal spelers 2 tot 4
Spelduur 45 minuten
Jaar van uitgave 2001
Prijs 25.00 €
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 8.2/10
Links Ravensburger
Alex Randolph

SPELMATERIAAL

Een spelbord met stadsplattegrond van 13 wijken, 3O kredietkaartjes, 13 eigendomskaartjes, 4 businesskaartjes, 72 speelstenen in 4 kleuren, 5O munten, 1 makelaar en 1 dobbelsteen. In de speldoos is ruimte voorzien om alles netjes op te bergen.

SPELBESPREKING

Inleiding

De bouwmarkt is overspannen. Overal ontstaan nieuwe wijken. De spelers zijn speculanten die klaar staan om toe te slaan. Ze proberen de meeste macht in een wijk te verkrijgen om zo die wijk in hun bezit te nemen.

Voorbereiding

Op ieder veilingveld van het spelbord worden willekeurig 4 speelstenen geplaatst. Op ieder veld moeten tenminste 2 kleuren staan. Elke speler krijgt een startkapitaal van 1O miljoen en trekt blind een businesskaart. Deze kaart geeft aan met welke kleur je speelt.

Spelverloop

Het spel bestaat uit 18 ronden die telkens uit de volgende 3 stappen bestaan.

Stap 1: Verzetten van de makelaar.

De speler met de dobbelsteen gooit de dobbelsteen en verplaatst de makelaar evenveel velden in wijzerzin. Velden zonder speelstenen worden overgeslagen. De dobbelsteen wordt links doorgegeven.

Stap 2: De veiling en het verdelen van de stenen.

Om beurt bieden de spelers voor de 4 telstenen. De speler met de dobbelsteen begint. Wie aan de beurt is kan overbieden of passen. Wie past doet niet meer mee.
De speler met het hoogste bod krijgt de 4 speelstenen. Hij mag deze stenen verdelen over de verschillende wijken. Wordt in een wijk de zevende steen geplaatst, dan wordt onmiddellijk de winnaar bepaald. Dat is de speler die de meeste stenen in die wijk bezit, gelijke aantallen sluiten elkaar uit.

Stap 3: Opnemen van krediet.

Eénmaal per ronde kan een speler krediet opnemen. Naarmate een speler meer krediet opneemt houdt de bank een groter bedrag in. (1 miljoen per fiche)

De winnaar

Nadat alle stenen zijn geveild, begint de waardering van het bezit. Elke wijk levert evenveel geld op als de waarde die in de wijk wordt aangegeven. Niet getelde wijken worden ook geteld. Wie een wijk maal 2 bezit krijgt dubbel geld voor elke aangrenzende wijk die hij ook bezit. Daarna wordt 10 miljoen per kredietfiche afgetrokken. De speler met het meeste geld wint op voorwaarde dat hij minstens 2 wijken bezit.

 

SPELBEOORDELING

Big Shot is een heel leuk veilingsspel waarin het best kwistig met geld omgegaan wordt, let wel op dat je niet te vlug moet gaan lenen, de kosten lopen op de duur heel hoog op.
Telkens als je een veiling wint, mag je ook de stenen van de andere kleuren op het spelbord plaatsten. Je kan er zo voor zorgen dat andere spelers elkaar neutraliseren zodat jezelf nog met de punten kunt gaan lopen. Heb je die mogelijheid niet, dan kan je de stenen nog altijd in een nutteloze wijk plaatsen.
Eénmaal je een x2 wijk in je bezit hebt, verhogen je mogelijkheden. Natuurlijk zullen de andere spelers je dan wel proberen te blokkeren.
Je doet er goed aan op voorhand de verschillende mogelijkheden van de aanbieding te overlopen, zo kom je niet voor verassingen te staan. Bekijk ook welke stenen er nog overblijven, dit maakt het plannen van een strategie alvast iets gemakkelijker.
Een aanrader voor iedereen die van biedspellen houdt.

September 2006

Over Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

Alle berichten door Fabrice →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *