Blue Moon City – Review

Auteur Reiner Knizia
Uitgever Kosmos
Aantal spelers 2 tot 4
Spelduur 60 minuten
Jaar van uitgave 2006
Prijs 27.00€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.0/10
Links Kosmos
Reiner Knizia
Bijzonderheden Winnaar Meeples ‘Choise Award 2006
Nominatie Spiel Des Jahres 2006

SPELMATERIAAL

21 tegels, 1 obelisk, 80 volkenkaarten (10 per kleur), 1 speelfiguur en 10 bouwstenen in elk van de 4 spelerskleuren, 40 kristallen, 15 drakenschubben en 3 draken zitten netjes in de stevige doos.
Het spelmateriaal ziet er overigens prachtig uit.

SPELBESPREKING

Inleiding

In Bleu Moon woedde een verschrikkelijke oorlog tussen verschillende volken met als gevolg dat van hun prachtige stad niet meer dan een hoopje puin achterbleef.
In Blue Moon City slaan de verschillende volken de handen in elkaar en beginnen ze aan de wederopbouw van hun hoofdstad. Eén voor één worden de gebouwen terug opgebouwd. Daarvoor ontvangen de spelers kristallen. Deze kristallen worden geofferd aan de god Blue Moon. Zodra er voldoende kristallen geofferd zijn, zal het heilige kristal Blue Moon City terug laten schitteren.

Voorbereiding

Het spelbord wordt opgebouwd aan de hand van de tegels. De marktplaats komt in het midden en er wordt een kruis gevormd met de 5/4/3 en de 5/4/4/3 tegels. De rest van de tegels worden in willekeurige volgorde rond het centrale kruis gelegd.
Elke speler ontvangt 10 bouwstenen en een speelfiguur in één kleur.
De volkenkaarten worden geschud en elke speler krijgt er 8 op handen. De rest vormt een gedekte stapel.
Wat overblijft van het materiaal wordt naast het spelbord gelegd.

Startopstelling.

Spelverloop

Een beurt bestaat uit 3 acties. Deze acties verlopen volgens een vaste volgorde. Een speler kan er voor kiezen bepaalde acties niet uit te voeren.

Bewegen.

Tijdens deze actie mag je uw figuur 0, 1 of 2 tegels verplaatsen. Door het spelen van grijze kaarten kan dit veranderen.

Bouwstenen plaatsen en punten scoren.

Je kan alleen bouwen op een tegel waar je eigen figuur staat.
Op een bouwtegel staan 1 tot 4 plaatsen voor bouwstenen. Deze plaatsen hebben ook een waarde en een kleur. Door het spelen van de juiste volkenkaarten (kleur en waarde) mag je bouwstenen op deze vakjes plaatsen. Het is toegelaten meerdere bouwstenen per beurt te plaatsen.
Op de tegel hieronder moet je blauwe kaarten spelen. Heb je een totale waarde van 5 dan mag je links een bouwsteen plaatsen. Voor een totale waarde van 7 kan je op de 4 en de 3 bouwen.

Eén tegel van het spelbord.

Indien een gebouw vol ligt met bouwstenen, dan wordt dit gebouw gewaardeerd. De persoon die daar het meeste bouwstenen geplaatst heeft, is de bouwmeester (bij gelijkstand de persoon met de meest linkse bouwsteen). De bouwmeester krijgt de beloning die naast het sterretje op de bouwkaart staat. Iedereen die heeft helpen bouwen, dus ook de bouwmeester, krijgt wat onder het sterretje staat. In het geval hier boven 5 diamanten voor de bouwmeester en 3 voor de anderen.
Als je een bouwsteen plaatst waar een draak staat, krijg je als beloning een drakenschub.
Nadat een gebouw is voltooid, wordt de bouwtegel omgedraaid. Afgewerkte gebouwen leveren extra voordelen aan elke speler die aangrenzende gebouwen voltooid. Deze voordelen staan rechtsbovenaan (2 drakenschubben) op de bouwtegel aangeduid en zijn nog duidelijker zichtbaar wanneer de kaart gedraaid wordt.

Hand aanvullen.

Een speler eindigt zijn beurt door het trekken van twee nieuwe kaarten. Daarbovenop mag hij tot 2 kaarten uit zijn hand afleggen en daarvoor ook nieuwe kaarten van de stapel trekken.

Verduidelijking en …de bedoeling van het spel.

  • Het spel wordt gespeeld aan de hand van volkenkaarten. Op zo’n kaart staat een waarde (1, 2 of 3), deze waarde wordt gebruikt voor het plaatsen van bouwstenen. Alle kaarten met waarde 1 en 2 hebben bovendien een speciale eigenschap. Deze eigenschap kan gebruikt worden, maar dan geldt de waarde van de kaart niet meer.

De kaarten.
volkenkaarten

  • De blauwe kaart staat een verplaatsing van de blauwe draak toe. De bovenste gele kaart heeft geen speciale eigenschap. Door het spelen van de grijze kaart mag je jouw pion op eender welk gebouw plaatsen. De gele kaarten laten tegen betaling van kristallen een extra offer toe. De groene kaart telt als joker bij gelijk welke kleur.
  • Daarnaast kan je met zwarte kaarten de rode draak bewegen en met rode kaarten de groene draak. Twee bruine kaarten gelden als een joker van waarde 3 en met witte kaarten kan je kaarten van kleur veranderen.
  • Door gebouwen te voltooien kan je als beloning kristallen, drakenschubben en kaarten krijgen. Indien de voorraad drakenschubben op is, krijgt de speler met de meeste schubben 6 kristallen. Elke persoon met minstens 3 schubben krijgt 3 kristallen, de rest krijgt niks. Wie kristallen heeft ontvangen, moet zijn schubben terug inleveren.
  • Met de kristallen kan je offers uitvoeren. Dit doe je door in het stadscentrum te gaan staan en het nodige aantal kristallen terug in de voorraad te leggen. Daarna mag je een bouwsteen op de obelisk plaatsen. Zoals je hieronder ziet worden de offers naargelang het spel vordert, steeds duurder.

De winnaar

De speler die als eerste voldoende offers brengt, wint het spel. Het aantal offers dat gebracht moet worden, is afhankelijk van het aantal spelers.

 

SPELBEOORDELING

Blue Moon City wordt door veel personen omschreven als een topper. Ikzelf vind het zeker en vast geen slecht spel en als je het mij vraagt zal ik altijd met plezier meespelen. Alleen zal ik zelf nooit dit spel op tafel zetten als de keuze aan mij ligt. Dat is naar mijn mening ook het essentiële verschil tussen een topper en een subtopper.
Het leuke aan Blue Moon City is dat je eigenlijk moet samenwerken met je tegenspelers om jouw doel te kunnen bereiken. Het is namelijk onbegonnen werk alle gebouwen alleen te willen afwerken, dit zou immers te veel kaarten kosten. Je moet samenwerken waardoor er altijd iemand mee profiteert als je een gebouw afwerkt. Gelukkig geldt dat ook andersom. Het is dus een beetje wikken en wegen tussen profiteren en laten profiteren. Indien je genoeg kristallen bezit, raad ik je aan vliegensvlug te offeren. De eerste offers zijn minder duur en op het einde van de rekening kan dat het verschil maken. Het komt er dus op neer een planning te maken waardoor je zo weinig mogelijk investeert (kaarten) en zoveel mogelijk profiteert. Verlies daarbij de afgewerkte gebouwen niet uit het oog.
Blue Moon City is ook vrij makkelijk aan te leren waardoor het uitstekend dienst doet als familiespel.
Bovenstaande tekst zou inderdaad de beschrijving van een topper kunnen zijn, er is echter één iets wat mij tegen de borst stoot en dat is de willekeur van de kaarten. Hoewel je 8 kaarten op handen hebt en je elke beurt 2 kaarten mag ruilen, gebeurt het toch dikwijls (en dat is naar mijn mening te veel) dat de winnaar diegene is met het meeste geluk in het trekken van kaarten. Soms kan je wel speciale eigenschappen van kaarten gebruiken om een euvel op te lossen, maar dan zal het aantal handkaarten (en dus ook mogelijkheden) snel verminderen. Voor mij reden genoeg om het geen topper te vinden.

September 2007

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *