Boochie – Review

Auteur
Forrest Pruzan Creative
Uitgever 999 Games
Aantal spelers 2 tot 4
Spelduur
15-30 minuten
Jaar van uitgave 2008
Prijs 25.95€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 6.5/10
Links Forrest Pruzan
999 Games
Bijzonderheden Boochie is een buitenspel dat vanwege de zachte materialen ook binnen gespeeld kan worden. Je moet dan wel over voldoende plaats beschikken.

SPELMATERIAAL

4 ringen, 4 ballen, 4 actieschijven, 1 boochie en de spelregels in het Nederlands zitten netjes in een plastieken draagtas opgeborgen.

SPELBESPREKING

Inleiding

Knotsgekke petanque.

Voorbereiding

Geef elke speler een ring, een bal en een actieschijf in één kleur. De actieschijf wordt op nul gezet en rond de pols gedaan.

Spelverloop

Zoek een terrein. Trek een denkbeeldige lijn en werp de boochie (12-zijdige dobbelsteen) zo’n 10 meter ver. Vervolgens gooien de speler om beurt één van hun voorwerpen (bal of ring) naar de boochie. Nadat alle spelers twee voorwerpen hebben gegooid, wordt de score bepaald:

  • De speler waarvan de bal of ring het dichtst bij de boochie ligt, krijgt 2 punten.
  • De tweede speler krijgt 1 punt.
  • Kijk daarna of er extra punten worden verdiend!
    • 1 punt als jouw ring rond de bal van een andere speler ligt.
    • 3 punten als jouw ring rond de boochie ligt.
    • de punten op de boochie als je de opdracht van de boochie hebt vervult.

De punten worden worden bijgehouden op de actieschijf. De speler met het meeste punten start de volgende ronde. Elke speler gooit op de manier die na het aanpassen van de score op zijn actieschijf verschijnt.

De winnaar

Het spel eindigt als één of meer spelers minstens 11 punten scoren. De speler met het meeste punten wint.
Het spel eindigt ook als een speler er in slaagt zijn ring om de boochie te gooien als de opdracht “ring om boochie” bovenaan ligt. De speler die zijn ring om de boochie gooit, wint direct.

 

SPELBEOORDELING

Naast Kubb en Mölkky is Boochie het derde buitenspel dat 999 Games aanbiedt. Het is de meest gekke (en daardoor misschien ook minst competitieve) van de drie. Sommige opdrachten zijn zo moeilijk dat van mikken niet echt sprake meer is. Boochie speel je dan ook in de eerste plaats voor het plezier. Hier en daar zijn de regels voor interpretatie vatbaar waardoor huisregels zich opdringen. Mag je op voorhand de opdracht van de Boochie zien? Als dat zo is, moet je dan het terrein afbakenen? Wat wordt bedoeld met elleboog op grond? Moet dat de elleboog van de werparm zijn of maakt dat niet uit? Enz..
De Boochie zelf is vervaardigd uit een soort zachte mousse waardoor hij vlug wat van zijn pluimen verliest. Mijn exemplaar mist al enkele lettertjes. De rest van het materiaal voldoet.
Boochie is leuk en kan knotsgek zijn. Toch verkies ik Mölkky en Kubb boven Boochie omdat daar iets meer techniek en tactiek komt bij kijken. Ik heb wel de indruk dat de meeste kinderen net daarom Boochie verkiezen.

Juli 2010

Over Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

Alle berichten door Fabrice →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *