Boonanza De Uitbreiding – Review

Auteur Uwe Rosenberg
Uitgever 999 games
Aantal spelers 3 tot 7
Spelduur 1 uur
Jaar van uitgave 2005
Prijs 9.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 8,1/10
Links 999 Games

SPELMATERIAAL

39 opdrachtkaarten, 53 nieuwe bonenkaarten, 15 bonenveldkaarten zitten in een handig meeneem-doosje.

SPELBESPREKING

Inleiding

Elke speler handelt in bonen die hij op zijn akkers teelt en met zo’n hoog mogelijke winst verkoopt. Hoe meer bonen van één soort een speler heeft, hoe meer geld die bonen opleveren. De aanpassingen van de uitbreiding staan in het rood.

Voorbereiding

Elke speler ontvangt 5 kaarten, de volgorde waarin ze die kaarten ontvangen mag niet gewisseld worden. Voor de speler liggen 2 ‘fictieve’ bonenvelden.
Het aantal spelers bepaalt welke soorten bonen al dan niet meedoen. Elke speler krijgt een 1ste en een 2de bonenveld kaart. Elke speler krijgt één opdrachtkaart. Deze kaart wordt als laatste aan de handkaarten toegevoegd.

Spelverloop

Een beurt van een speler bestaat uit vier fasen.

Fase 1 : bonenkaarten uitspelen.

De speler moet zijn eerste kaart uit zijn hand op één van zijn bonenvelden uitspelen. Daarna mag hij eventueel een 2de kaart uitspelen. Per bonenveld mag maar één soort bonen gespeeld worden. Komt de kaart die je moet spelen niet op een bonenveld voor, dan moet je eerst oogsten.
Een opdrachtkaart leg je naast de bonenvelden.

Fase 2: Handelen en weggeven.

De speler trekt 2 kaarten van de gedekte stapel, hij beslist of hij de kaarten wil verhandelen of houden. Kaarten die hij wil houden, legt hij eventjes opzij. Kaarten die hij wil verhandelen, biedt hij aan de medespelers aan. Er mag alleen gehandeld worden met de actieve speler! Er mag gehandeld worden met de kaarten die je op handen hebt, ook kaarten die niet vooraan zitten mogen verhandeld worden. Je mag ook kaarten schenken aan je medespelers. (Dit kan handig zijn als er kaarten bij jouw in de weg zitten.) Geschenken aannemen is niet verplicht. Kaarten die verkregen zijn door handel leg je ook opzij, je neemt ze dus nooit op handen!

Fase 3: bonen verbouwen.

Alle spelers leggen nu de verkregen bonenkaarten op hun bonenvelden. De volgorde mogen de spelers zelf bepalen, tussen het leggen mag ook geoogst worden. Als een speler verkregen bonensoorten niet kan afleggen, is hij verplicht eerst te oogsten, bonenvelden waar zich maar 1 boon bevindt, mogen alleen worden geoogst als ook het andere veld maar 1 boon bezit.
Als je opdrachtkaart nog niet vervuld is, moet je hem nu afleggen.

Fase 4: kaarten trekken.

De speler eindigt zijn beurt door het trekken van 3 kaarten. De volgorde mag daarbij wederom niet gewijzigd worden.
Bij
zes of zeven spelers worden er 4 kaarten getrokken. Wie geen opdrachtkaart meer heeft, mag er alsnog één trekken. (Je mag maximum één opdrachtkaart op handen hebben.)

Opmerking: bonen oogsten, derde bonenveld.

Als een speler bonen wil oogsten, moet hij alle bonen van een bonenveld oogsten. Afhankelijk van het soort en het aantal bonen levert dit 1 tot 4 bonenthalers op. Daartoe draait de speler evenveel bonenkaarten om en neemt die in bezit als bonenthalers. Oogsten mag gelijk wanneer in het spel door iedereen gedaan worden.
1 maal in het spel mogen de spelers een 3de bonenveld kopen dit kost 3 thalers. Je hoeft daarvoor niet aan de beurt te zijn.
Bij minder dan 6 spelers kost een extra bonenveld 4 thalers. Als je 2 akkerbonen oogst krijg je een 3de bonenveld in plaats van thalers. Een opdracht is vervult als je op 2 aangrenzende bonenvelden precies evenveel bonen teelt als de getallen op de kaart aangeven. Een vervulde opdracht mag je op elk moment uit handen nemen en valideren. ( 1 thaler)

De winnaar

Het spel eindigt als de gedekte stapel voor de 3de keer op is, als dit gebeurt tijdens fase 2 wordt de ronde nog uitgespeeld. Gebeurt het tijdens fase 4 dan eindigt het spel onmiddellijk. De spelers mogen de bonen op hun velden nog oogsten. Wie het meeste geld heeft, wint het spel.

 

SPELBEOORDELING

Boonanza is een heel leuk kaartspelletje waarin handelen in eigen voordeel centraal staat. Probeer zoveel mogelijk te profiteren van tegenspelers en laat hen zo weinig mogelijk profiteren van jou. Kaarten die in de weg zitten moet je durven weggeven. Gezien de lage kosten is Boonanza zeker en vast een aanrader. Het werd genomineerd voor Spiel des Jahres in 1997 en werd verkozen voor beste kaartspel van 1997 door een Nederlands spellenblad.
De uitbreiding zorgt voor wat extra mogelijkheden, het maakt het spel net iets leuker om te spelen en net iets moeilijker om te winnen. De geluksfactor is iets hoger door de opdrachtkaarten.

September 2006

Over Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

Alle berichten door Fabrice →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *