Borgia – Review

Auteur Alexander S. Berg
Richard H. Berg
Uitgever Phalanx Games
Aantal spelers 3 tot 5
Spelduur 90 minuten
Jaar van uitgave 2003
Prijs 24.00€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 3.0/10
Links Phalanx Games
Richard H. Berg

SPELMATERIAAL

De speldoos bevat 60 speelkaarten, 30 kardinaafiches, 120 geldstukken, 5 scorepionnen in 5 verschillende kleuren, 5 overzichtskaarten, 1 spelbeurtpion en 1 pausfiguur. Op het materiaal is niks aan te merken.

SPELBESPREKING

Inleiding

De spelers vertegenwoordigen één van de meest invloedrijke families uit de renaissance. Aan de hand van milities, invloedrijke geestelijken, graag geziene kunstenaars en het streven naar belangrijke ambten proberen de spelers zoveel mogelijk faam, welvaart en macht te verzamelen. De ultieme droom: de familie zijn die de volgende paus levert.

Voorbereiding

De spelers ontvangen een overzichtkaart en zetten hun scorepion op veld nul van die kaart. De speelkaarten worden geschud en elke speler krijgt 4 kaarten op handen. Afhankelijk van het aantal spelers worden 12 of 10 kaarten gedekt op tafel gelegd.
Elke speler ontvangt 4 kardinaalfiches en 100 Dukaten.

Spelverloop

Borgia bestaat uit 3 spelbeurten. Daarin worden de gedekte kaarten geveild. De spelers kunnen ook kaarten spelen, aanvallen en onderhandelen. De speler die paus is begint.

Bieden of spioneren.

De speler draait een kaart open en doet een bod. De andere spelers mogen overbieden, dit gaat zo door tot dat één speler het hoogste bod heeft en de rest past.
De actieve speler kan ook spioneren. Hij speelt een spion en neemt één van de gedekte kaarten op handen.

Kaarten spelen.

De speler mag zoveel kaarten spelen als hij wil. Er zijn 5 basissoorten en enkele speciale kaarten. Kaarten met steden, kunstenaars, ambten en families moeten altijd direct gespeeld worden, andere kaarten mogen op handen gehouden worden.

  • Bezittingen zorgen voor macht, inkomst en overwinningspunten, ze bieden ook bescherming aan ambtenaars of kunstenaars.
  • Ambten zorgen voor inkomsten en leveren stemmen op voor de verkiezingsronde.
  • Kunstenaars leveren overwinningspunten maar moeten wel betaald worden.
  • Condottieres vertegenwoordigen de militaire macht. Als ze betaald worden, schieten ze in actie. Je kan ze gebruiken voor de aanval of voor de verdediging.
  • Onafhankelijke families worden bij een bezitting gevoegd, ze zorgen voor extra macht.
  • Speciale kaarten zijn onder andere spionnen, doodkaarten, medicijnkaarten, sluipmoordenaars, huwelijkskaarten, en reformatie-kaarten.

Veroveren.

De speler mag een poging wagen om één of meerdere kaarten van een andere speler te veroveren. Strijd wordt geleverd met condottieres. De speler met de grootste macht wint de kaarten. Als een stad wordt veroverd, dan gaan ook de kaarten in die stad naar de overwinnaar.

Einde van een ronde.

Het einde van een ronde begint na de beurt waarin de laatste kaart geveild werd.
Op het einde van de ronde ontvangen alle spelers Dukaten van hun kaarten, daarna stemmen ze voor de nieuwe paus (kardinalen en ambten leveren stemmen op). Vervolgens tellen ze de overwinningspunten op hun kaarten en voegen ze deze toe aan hun scorespoor. Nu ontvangen de spelers 35 Dukaten vast inkomen. Deze fase eindigt met het herverdelen van de ambten door de paus.

De winnaar

Na elke beurt ontvangen de spelers 1 overwinningspunt voor elke 10 Dukaten in kas, de nieuwe paus ontvangt direct 10 overwinningspunten en ook ambten en kunstenaars leveren punten op. De speler met de meeste punten na de derde ronde wint het spel.

 

SPELBEOORDELING

Borgia is een draak van een spel. De spelregels lezen alleen al kost ongelofelijk veel moeite en inspanning. Je moet je er echt door worstelen. Vanaf 1.0 tot 14.0 staat eigenlijk alles voor een groot deel door elkaar en de taal is meer dan verwarrend. In ware ‘Die Hard-stijl’ ben ik blijven volharden, de ontgoocheling was des te groter na het spelen van het spel. Volgens mij mist het spel het nodige evenwicht, duurt het te lang en is de geluksfactor veel te groot. Borgia zou een strategisch kaartspel zijn maar die strategie heb ik nergens teruggevonden. Soms koop ik een spel alleen omdat de doos mij bekoort en zo nu en dan loop je dan tegen de lamp.
Ik zal het spel zeker nooit meer spelen.

September 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *