Burg Appenzell – Review

Auteur
Bernhard Weber, Jens-Peter Schliemann
Uitgever Zoch Verlag
Aantal spelers 2 tot 4
Spelduur
30 minuten
Jaar van uitgave 2007
Prijs 29.70€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 8.0/10
Links Zoch Verlag
Bernhard Weber
Jens-Peter Schliemann
Bijzonderheden Winnaar Deutscher Spielepreis, Bestes Kinderspiel 2007

SPELMATERIAAL

De speldoos bevat 34 keldertegels, 1 kelderverdiep, 4 torens, 18 daken, 28 kaastegels en 16 muizen (4 per kleur). Het spelmateriaal is prachtig en zeer stevig. Het feit dat het stansraam gebruikt wordt als kelderverdiep is een leuke vondst, pas echter wel op dat je het niet weggooit. Het spel wegstoppen en opzetten is een beetje vervelend omdat er geen opbergvakken aanwezig zijn, het spelmateriaal moet je in de putten van het kelderverdiep stoppen en het er terug uithalen is geen sinecure.

SPELBESPREKING

Inleiding

Probeer met je muizen 4 verschillende kaassoorten te verzamelen. Pas wel op, de burcht steekt vol gevaren.

Voorbereiding

De keldertegels worden willekeurig op de putten van de kelders gelegd, daarbovenop komt het kelderverdiep. De daken worden op het kelderverdiep geplaatst. De torens horen op de hoeken van de burcht. Elke speler mag één muis in een onbezette toren plaatsen.

Spelverloop

De burcht.

Onder het kelderverdiep van de burcht liggen 33 tegels. Deze tegels bedekken de gevaarlijke putten van de kelder. Op de keldertegels staan verschillende kaassoorten afgebeeld, sommige tegels tonen niks en andere tegels bezitten dan weer een gat waardoor de muizen kunnen vallen.
Op het kelderverdiep zelf wandelen de muizen, hier en daar bezit dit verdiep een veilige plaats. Staat een muis op zo’n plaats, dan kan ze nooit in een put vallen. Helaas kan ze daar ook geen kaas vinden.
De daken worden op het kelderverdiep gelegd, muizen kunnen niet over daken lopen.
De onderste laag van de burcht met de keldertegels.

Het spel.

Tijdens zijn beurt beschikt een speler over vier actiepunten. Daarmee kan hij verschillende acties ondernemen.

  • Een dak verwijderen: een dak dat aan één van jouw muizen grenst verwijderen kost 1 punt.
  • Een muis verplaatsen doe je aan 1 punt per vakje. Er kunnen nooit twee muizen op éénzelfde vakje staan en muizen kunnen niet terug in een toren of van het spelbord lopen.
  • Een keldertegel in de burcht schuiven: op verschillende plaatsen in de burcht kan je de overgebleven keldertegel in de burcht schuiven. Zo veranderen de keldertegels van plaats en valt een andere tegel uit de burcht. Daardoor kan het gebeuren dat er muizen in een put terechtkomen en uitgeschakeld worden. Deze actie mag je maar één keer uitvoeren per beurt, ze kost 1 punt.

Op het einde van een beurt worden alle ruimtes waar er geen muizen staan terug met het bijhorende dak bedekt.

De winnaar

Als een speler erin slaagt met 2 muizen op dezelfde kaassoort te staan, dan krijgt die speler de bijhorende kaastegel. De winnaar is de speler die als eerste 4 van de 7 kaassoorten verzamelt.

 

SPELBEOORDELING

Burg Appenzell is een prachtig uitgevoerd kinderspel waarbij de kinderen toch al eens goed zullen moeten nadenken. Als je zonder nadenken jouw 4 actiepunten gebruikt, zul je zelden het spel winnen.

  • Als je onthoudt onder welke daken de kaassoorten zitten voorkom je dat je actiepunten verliest door telkens hetzelfde dak op te heffen.
  • Als je onthoudt waar de gaten zitten, voorkom je dat jouw muizen in een put vallen. Bovendien kan je er dan misschien voor zorgen dat je andere muizen in een put kan doen vallen.
  • Je moet nadenken hoe je in zo weinig mogelijk stappen punten kan scoren.
  • Je moet er ook voor zorgen dat de andere spelers niet te gemakkelijk punten kunnen scoren.

Tijdens het spel leren de kinderen dus tactisch denken en trainen ze hun geheugen. Dit spel werd als beste kinderspel verkozen in Duitsland, wat ik heel goed kan begrijpen. Zelfs volwassenen kunnen van dit spel genieten. Speel je met volwassenen en kinderen samen, dan is er natuurlijk wel een niveauverschil. Spelen de kinderen alleen, dan zal het hoogst waarschijnlijk nodig zijn dat een volwassene hier en daar helpt. Het spel bevat ook kleine stukken die gemakkelijk verloren kunnen gaan. Een ideaal spel om kinderen de overstap te leren naar de meer tactische spellen.

Met dank aan Zoch Verlag voor het recensie – exemplaar.

Januari 2008

Over Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

Alle berichten door Fabrice →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *