Camel (C)Up – Review

speldoos Auteur Steffen Bogen
Uitgever 999 Games
Aantal spelers 2 – 8
Spelduur 30 minuten
Jaar van uitgave 2014
Prijs 22.20€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 6.0/10
Links 999 Games
   

kort gesteld

Startopstelling bij 4 spelers.
start

Probeer zoveel mogelijk geld te verdienen door te gokken op de uitkomst van een kamelenrace. Houd daarbij rekening met het feit dat kamelen op en van elkaar springen.
Elke speler start het spel met 3 Egyptische ponden, een woestijntegel en enkele racetickets. De startposities van de kamelen worden aan de hand van dobbelstenen bepaald.
Om beurt moeten de spelers 1 actie uitvoeren. Er is keuze uit 4 mogelijkheden:

  • Een etappeticket nemen waarmee je gokt op de overwinnaar van de etappe. De eerste speler die dit doet neemt het bovenste ticket in de kleur van zijn keuze. Dit levert bij een juiste voorspelling het meeste punten op.
    etappetickets
  • Jouw woestijntegel (ver)leggen. Als een kameel stopt op jouw woestijntegel krijg je een pond uit de voorraad. Daarna moet de kameel naargelang de zichtbare kant van de woestijntegel ofwel één veld vooruit ofwel één veld achteruit geplaatst worden.
    woestijntegels
  • Om een kameel te verplaatsen, moet je de piramide met dobbelstenen ondersteboven houden. Open daarna de schuif tot er één dobbelsteen uitvalt. Verplaats de kameel in dezelfde kleur van de dobbelsteen. Deze actie levert ook een extra pond op. Als de laatste dobbelsteen uit de piramide valt, eindigt de etappe en volgt een afrekening aan de hand van de etappetickets.
    dobbelpiramide
  • Gokken op de winnaar of verliezer van de race. Vanaf jouw eerste beurt kan je gokken wie op het eind van het spel zegeviert en wie als laatste de race zal afsluiten. Daarvoor leg je het kaartje in de kleur van jouw keuze gedekt op het passende vak van het spelbord.

De race eindigt als de eerste kameel de finish passeert. Na de gewone etappetelling volgt een eindtelling waarbij juiste voorspellingen beloond worden. De speler die als eerste de winaar of verliezer aanduidde, krijgt de grootste beloning.
De rijkste speler wint.

MIJN GEDACHT

Het artwork en de uitvoering van Camel Up zijn 100% in functie van de doelgroep, namelijk gezinnen. De spelregels doorstaan eveneens de test want die zijn eenvoudig en duidelijk. Op het spelbord daarentegen ontstaat, vooral bij meer dan 4 spelers, chaos. Als je dit spel met grote groepen speelt en je komt laat aan de beurt, dan is het vet dikwijls al van de soep. Een bezetting van 3 of 4 spelers lijkt mij ideaal.
De manier waarop de kamelen verplaatst worden, zorgt voor wat nood aan inzicht. Kamelen die op hetzelfde vakje belanden, worden namelijk op elkaar gezet en bewegen als groep. Tenzij de bovenste of middelste kameel van de groep moet bewegen, dan springt die gewoon van de rug van zijn onderdanen.
Deze regels zorgen er samen met het feit dat je weet welke kamelen er nog moeten bewegen voor dat je het voorspellen wat richting kunt geven. Voor de rest heb je weinig tot geen controle omdat je het resultaat van de dobbelsteenworp in geen enkel geval kan beïnvloeden. Dit zou verbeteren indien je zelf bepaalt welke dobbelsteen gegooid wordt, helaas zou dit direct het einde betekenen van het pronkstuk (de piramide) van dit spel en dat kunnen we niet maken.
Echt veel strategie schuilt er niet in Camel Up maar met de juiste bezetting, de aanwezigheid van kinderen raad ik sterk aan, biedt het wel wat leuke verstrooiing. Geen topper, ook geen flopper.

camel cup of camel up?

Geheel terzijde meld ik jullie dat wij ons nog steeds afvragen of dit spel nu Camel Up of Camel Cup heet? Als ik bovenstaand artwork bekijk, vermoed ik dat beide titels mogelijk zijn.

Juli 2014

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *