Carambouille – Review

Auteur Sylvie Barc
Uitgever La Haute Roche
Aantal spelers 3 tot 7
Spelduur 45 minuten
Jaar van uitgave 2004
Prijs 17.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.0/10
Links La Haute Roche
Sylvie Barc

SPELMATERIAAL

In de doos zitten 132 kaarten, een blocnote en een potlood. De doos is wat groot in vergelijking met de inhoud.

SPELBESPREKING

Inleiding

Een aantal handelaars proberen in een beperkte tijd zoveel mogelijk dezelfde goederen te bemachtigen. Ze ruilen met alle aanwezige handelaars, sommige zijn al wat opdringeriger dan anderen. Wie heeft na de verkoop van zijn goederen het meeste geld?

Voorbereiding

De kaarten worden geschud en elke speler krijgt er 6 op handen.
Elke speler krijgt één samenvattingskaart.
De Carambouillekaarten worden apart geschud.
Eén speler noteert de namen van de spelers op de blocnote.

Spelverloop

Het spel bestaat uit verschillende rondes. Elke ronde bestaat uit een ruilfase en een verkoopfase. Na een ronde verandert de startspeler en worden 3 nieuwe kaarten uitgedeeld.

De ruilfase.

De spelers proberen kaarten met elkaar te ruilen. Daarbij mogen ze Carambouillekaarten spelen. Daarna worden deze kaarten afgelegd. Men mag onderhandelen met soorten goederen, maar niet met de waarde ervan. Er zijn 6 verschillende soorten Carambouillekaarten. Ze kunnen handig zijn tijdens het ruilen of tijdens de verkoop. Het ruilen gaat net zolang door tot de startspeler stop roept.

De verkoopfase.

De spelers beslissen of ze hun producten al dan niet verkopen. Hoe meer kaarten van dezelfde goederen verkocht worden, hoe meer geld dat oplevert. Carambouillekaarten worden gekocht voor 50 goudstukken per kaart.

De winnaar

Als er geen goederen meer zijn, eindigt het spel. De beste handelaar is de speler met het meeste goud.

 

SPELBEOORDELING

Carambouille is een luchtig ruil en handel spelletje. Hoe langer je wacht met de verkoop van je kaarten, hoe meer geld ze opleveren. Het kan natuurlijk ook zijn dat je kan blijven wachten, en de andere spelers intussen maar verkopen. Als je echt veel geld kan incasseren, moet je natuurlijk niet schrikken als een tegenspeler met een carambouillekaart op de proppen komt en jouw winst halveert of de verkoop stopt. De startspeler beslist hoelang geruild mag worden, dit bezorgt de startspeler extra plezier en de andere spelers extra spanning. Het spel zelf is wat duur. Gelukkig heeft het plezier dat ik eraan beleefd heb al veel goed gemaakt.

Intussen is een nieuwe uitgave verschenen. Het doosje is nu heel wat kleiner (en handiger) en het scoreblok is verdwenen. De prijs is ook iets gedaald.

Oktober 2006

Over Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

Alle berichten door Fabrice →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *