Carcasonne Koning En Verkenner – Review

Auteur Klaus-Jürgen Wrede
Uitgever 999 games
Aantal spelers 2 tot 5
Spelduur 45 – 60 minuten
Jaar van uitgave 2003
Prijs 3.50€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.0/10
Links 999 Games
Klaus-Jürgen Wrede
Online spelen

SPELMATERIAAL

Het piepkleine doosje bevat zeven nieuwe tegels voor Carcassonne en 5 nieuwe tegels voor Carcassonne: jagers en verzamelaars.

SPELBESPREKING

Inleiding

Aangezien het hier om een uitbreiding gaat van Carcassonne en Carcassonne: jagers en verzamelaars, raad ik aan eerst deze recensies te lezen. Wie bekend is met de spellen kan hieronder de bespreking van de nieuwe tegels lezen.

Voorbereiding

De nieuwe tegels dienen bij de juiste spellen gevoegd te worden, zonder deze basisspellen kan je er niks mee aanvangen.

Spelverloop

Bespreking van de tegels.

Carcassonne.

  • De koning: voor de speler die de grootste stad voltooit. Op het einde van het spel 1 extra punt voor elke afgebouwde stad.
  • De roofridder: voor wie de langste weg voltooit, werkt als de koning.
  • 5 landtegels.

Jagers en verzamelaars.

De 5 tegels worden gedekt op tafel gelegd, elke speler trekt 1 tegel, de rest doet niet mee!

  • Sjamaan: mag per beurt 1 stamgenoot uit een onafgewerkt gebied terugnemen.
  • Verkenner: wordt aan het speelveld gepast en voorzien van een stamgenoot, vanaf nu mag de speler de eerst getrokken tegel weigeren.
  • Akkerbouw: wordt aan het speelveld gepast en voorzien van een hut, de speler krijgt op het einde van het spel 1 punt voor elke tegel waaruit de weide bestaat.
  • Boomstamkano: wordt aan het speelveld gepast en voorzien van een hut. De speler krijgt evenveel punten als er vissen in het grootste meer zitten van de zojuist afgewerkte rivier in zijn rivierstelsel.
  • Jager op de brug: wordt aan het speelveld gepast en voorzien van een stamgenoot. De jager telt voor beide weiden die aan de brug grenzen.

Bij het plaatsen gelden de gewone regels, er mogen dus geen andere stamgenoten van eigen of vreemd kleur aanwezig zijn.

De winnaar

De speler die op het einde van het spel het meeste punten heeft, wint het spel. (Zie voor de puntentellingen de recensies van de basisspellen)

 

SPELBEOORDELING

Carcassonne

De tegels zorgen voor wat extra mogelijkheden, het duurt wat langer vooraleer er steden en wegen worden afgewerkt omdat het belangrijk is de grootste stad of weg te bezitten. Daardoor gaan tegenspelers ofwel horigen op jouw stad of weg plaatsen, ofwel proberen ze zo snel mogelijk jouw stad of weg af te werken. De extra landtegels zijn leuk, maar niet echt een aanwinst.

Jagers en verzamelaars

De keuze van de tegel bepaalt direct jouw strategie. Kan soms leuk zijn, maar ook erg tegenvallen omdat naar mijn mening de ene tegel meer mogelijkheden biedt dan de andere.

Besluit

Dit is zeker niet de beste uitbreiding, maar ze biedt wel eens een aangename variatie op het spel. Voor die prijs zou ik het niet laten.

Oktober 2006

Over Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

Alle berichten door Fabrice →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *