Cartagena Ii – Review

Auteur Leo Colovini
Uitgever Winning Moves
Aantal spelers 2 tot 5
Spelduur 30 – 45 minuten
Jaar van uitgave 2006
Prijs 17.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 6.0/10
Links Winning Moves
Leo Colovini

SPELMATERIAAL

Het spelbord dat uit 5 delen bestaat, zit samen met een kartonnen bootje, het piratennest Tortuga, 30 pionnen (6 per kleur) en 105 kaarten (15 per symbool) in een stevige kartonnen doos.

SPELBESPREKING

Inleiding

In een vorig leven konden enkele piraten ontsnappen uit de gevangenis van Cartagena. Om volledig uit de handen van de overheid te geraken, moeten ze nu nog op hun thuisbasis Tortuga zien te geraken. De race start opnieuw.

Voorbereiding

De delen van het spelbord worden aan elkaar gepast, tussen het tweede en het derde stuk wordt het bootje gelegd. Zo ontstaat een weg die met verschillende symbolen (dezelfde als op de kaarten) is bezaaid.
De pionnen van de spelers worden aan het begin van deze weg geplaatst, het piratennest aan het einde.
Elke speler krijgt 7 kaarten op handen, de rest wordt gedekt op tafel gelegd.

Startopstelling.

Spelverloop

Wie aan de beurt is, krijgt 3 acties. Daarbij kan hij passen, een eigen of een vreemde pion vooruitzetten of met de boot bewegen.

  • Om vooruit te lopen moet de speler een kaart met symbool afgeven en vervolgens een piraat op het spelbord plaatsen. Dit op het eerste vrij symbool dat overeenkomt met die kaart. Plaatsen waar reeds een piraat staat worden dus overgeslagen.
  • Door vreemde piraten vooruit te plaatsen bekom je nieuwe kaarten. Plaats je een vreemde piraat vooruit, dan moet je stoppen bij de eerstvolgende bezette plaats. Staat daar één piraat, dan krijg je één kaart. Staan er twee piraten, dan krijg je twee kaarten. Staan er drie piraten, dan moet je verder lopen naar de eerstvolgende bezette plaats.
  • De boot verplaatsen tussen eiland twee en drie mag ook ten koste van één actiepunt. Sta jij aan het begin van je beurt met de meeste pionnen op de boot, dan mag je deze actie kosteloos uitvoeren. De boot van eiland 2 naar 3 verplaatsen kan alleen als er zich eigen piraten op de boot bevinden. Een verplaatsing van eiland 3 naar 2 kan alleen als je nog eigen piraten op eiland 2 bezit.

De winnaar

De speler die als eerste alle (6) pionnen in het piratennest weet te plaatsen, wint het spel.

 

SPELBEOORDELING

Cartagena 2 is “verrassing” het vervolg op Cartagena. Het spelmechanisme is dan ook nagenoeg niet veranderd. Het bootje zorgt voor wat variatie en nu moet je andere pionnen vooruitzetten in plaats van eigen pionnen achteruit om aan nieuwe kaartjes te geraken. In de filmwereld kan een sequel soms nog meevallen, in spellenland vind ik deze vorm van verkooptechniek meer dan overbodig. Koop één van deze twee spellen, en je kan er beide variaties mee spelen, het spelmateriaal is identiek. Dit is dan ook de meest positieve eigenschap van Cartagena 2, je kan er ook gewoon Cartagena mee spelen. De idee achter Cartagena 2 is leuk gevonden, maar biedt iets minder spanning dan het gewone Cartagena. Het feit dat je met gesloten kaarten speelt, zorgt voor een grotere geluksfactor. Wij beslissen dan ook altijd zelf om met open kaarten te spelen en 12 open kaarten op tafel te leggen als trekstapel.
Cartagena 2 is zeker en vast niet saai, maar zou nooit als nieuw spel verkocht mogen worden, een toevoeging aan de spelregels van Cartagena zou veel interessanter geweest zijn.
Zelfde materiaal, lichte variatie in de spelregels. Als je Cartagena reeds bezit, lees de spelregels van Cartagena 2 en je spaart 18€ uit. Helaas denken ze bij Winning Moves iets minder aan je duur verdiende centen.
Ikzelf ben een grote fan van Cartagena en ook Cartagena 2 valt nog in mijn smaak, toch voel ik mij een stuk bedrogen door het gebrek aan variatie en dat zowel in spelmateriaal als in spelmechanisme. Dit vertaalt zich in een zwakkere score en een min punt voor Winning Moves.

Augustus 2007

Over Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

Alle berichten door Fabrice →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *