Casbah – Review

Auteur Sylvie Barc
Uitgever La Haute Roche
Aantal spelers 1 tot 4
Spelduur 45 minuten
Jaar van uitgave 2004
Prijs 18.50€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.0/10
Links La Haute Roche
Sylvie Barc

SPELMATERIAAL

De speldoos bevat 48 tegels en 60 fiches in 3 verschillende kleuren.

SPELBESPREKING

Inleiding

Bouw aan een huis voor de Arabische vorst. De regels zijn strikt en de concurrentie is hoog!

Voorbereiding

De speler komen overeen hoe groot de Casbah zal zijn.
Alle tegels worden open op tafel gelegd, om beurten kiezen de spelers een tegel en leggen die voor zich op tafel. De scoretegels worden open op tafel naast de scorefiches gelegd.
De bouw kan beginnen.

Spelverloop

Om beurt voegen de spelers een tegel aan de Casbah toe. Na het plaatsen van de tegel, wordt de score bepaald. Daarna is de volgende speler aan de beurt. De speler met de ingang begint. Wie geen enkele tegel volgens de bouwregels kan plaatsen, moet een beurt overslaan.

Bouwregels.

  • Tegels moeten met tenminste één zijde aan eerder geplaatste tegels grenzen.
  • De ingang is de enige bruine deur die naar buiten leidt. De andere deuren zijn binnendeuren en moeten grenzen aan elkaar of aan een tuin.
  • Alleen de blauwe ramen leiden naar buiten. Ze kunnen nooit uitgeven op een deur.
  • Een tuin kan uitgeven naar buiten, op een raam of op een andere tuin.
  • Elk stuk buitenmuur moet voorzien zijn van een raam.

De winnaar

Het spel eindigt als alle spelers moeten passen of als de Casbah volledig gebouwd is. Telkens als de spelers een tegel plaatsen, krijgen ze evenveel punten als het getal op die tegel aangeeft. Punten worden bijgehouden door het nemen van fiches. De punten van de overgebleven tegels worden daarvan afgetrokken. De speler met de meeste punten wint het spel.

 

SPELBEOORDELING

Casbah is een eenvoudig aan te leren legspel. De regels zijn simpel en ook de telling gaat als vanzelf. Het spel winnen is een ander paar mouwen. In tegenstelling tot vele andere legspellen zoals Metro, Die Gärten von Alhambra en Carcassonne zie je voortdurend de tegels van de andere spelers. Dit zorgt er dan ook voor dat je goed moet overwegen waar je uw tegels plaatst. Zorg ervoor dat je jezelf niet in de problemen brengt en probeer tegelijkertijd de tegenstand wel te frustreren. Geen gemakkelijke opdracht, maar zeker het proberen waard!
Omdat we kritisch moeten zijn toch enkele opmerkingen.
Er zijn veel meer puntenfiches dan er punten te verdienen zijn, de fiches zijn ook veel minder smaakvol dan de tegels. Getallen op de fiches, zouden de scoretegels overbodig maken. (Voor elke fiche is een overeenkomstige scoretegel, die de waarde van dit soort fiches aanduidt.)
Het kiezen van tegels kan lang (lees te lang) aanslepen. Je zou ook 3 stapels kunnen maken waarvan alleen de bovenste tegel open ligt. Elke speler kan dan kiezen uit 3 tegels in plaats van alle tegels. Het spel verloopt dan iets vlotter.
Cabah kun je ook op je eentje spelen, maar voor een gezelschapsspel vind ik dat geen pluspunt.

Oktober 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *