Cash A Catch – Review

Auteur
Andreas Pelikan
Uitgever Queen Games
Aantal spelers 3 tot 5
Spelduur
30 – 45 minuten
Jaar van uitgave 2007
Prijs 19.95€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 6.8/10
Links Queen Games

SPELMATERIAAL

De speldoos bevat 106 kaarten, voldoende geld, 5 spelborden, 5 prijskaarten en 1 bel.

SPELBESPREKING

Inleiding

Vis veilen, kopen en verkopen om zoveel mogelijk geld binnen te rijven.

Voorbereiding

Elke speler ontvangt een spelbord, een prijskaart en een startkapitaal van 30€.
De kaarten worden geschud. De ‘eindfase’ – kaart wordt als 15de kaart van langs onderen tussen de stapel geplaatst. De markt gesloten kaart wordt tussen de laatste 5 kaarten geschud. Zo onstaat een gedekte stapel kaarten die aan de startspeler wordt gegeven.

Spelverloop

Een spelbeurt.

Een speler die aan de beurt is, mag eerst vis vanop zijn spelbord verkopen. Daarna start hij een veiling door een kaart van de gedekte stapel om te draaien. Hij blijft net zo lang kaarten draaien tot een speler op de bel slaat. Deze speler krijgt de kaarten en betaalt 10€ aan de bank. De veilingmeester ontvangt evenveel € als het aantal kaarten dat hij verkocht heeft. Merk op dat een bod altijd 10€ bedraagt. Daarna wordt de linkerbuurman veilingmeester.

Het viskraam.

Elke speler bezit een spelbord. Dit bord stelt een viskraam voor met 2 gewone vakken en een vriesvak. Op dit bord kunnen dus maximum 3 soorten vis liggen. Win je een 4de soort vis, dan moet je die in jouw afvalemmer leggen. Het is verboden vis uit je viskraam vrijwillig in de afvalemmer te plaatsen, je moet de vis eerst verkopen.
De volgorde waarin je de vissen van dezelfde soort in je kraam legt, is belangrijk. (Zie onder)
Het marktkraam met een aantal vissen.

Vissen verkopen en rotte vis.

Als je vis verkoopt, ontvang je geld. Hoe meer vissen van dezelfde soort verkocht worden, hoe meer de verkoop oplevert. Alle andere spelers moeten als zij dezelfde vissoort(en) bezitten, de bovenste viskaart van de verkochte soorten in hun afvalemmer leggen. Deze vis rot omdat hij te lang ligt, het is dan ook vanzelfsprekend dat vissen uit het vriesvak niet rotten en blijven liggen.

Speciale kaarten.

De visdief laat een speler toe de bovenste kaart van een tegenspeler te stelen. De canned- fish kaart laat de speler toe twee kaarten uit zijn afvalemmer uit het spel te verwijderen.

De winnaar

Vanaf het ogenblik dat de ‘eind fase’ – kaart gedraaid wordt, mag ook de winnaar van de veiling vis verkopen. Vanaf het ogenblik dat de ‘markt gesloten – kaart gedraaid wordt, eindigt het spel. De spelers mogen hun vis nog verkopen aan halve prijs. Voor elke vis in de afvalemmer moet 1€ betaald worden. De spelermet het meeste geld, wint het spel.

 

SPELBEOORDELING

Cash a catch is een luchtig veilingspelletje dat niet echt veel om het lijf heeft maar wel leuk is om zo nu en dan eens te spelen. Het inlevingsvermogen van de veilingmeester is recht evenredig met de spelbeleving. Tijdens het spel is het schipperen tussen verkopen en toch maar nog één ronde wachten. De kans dat je wat vis moet weggooien is dan natuurlijk wat groter. Iets wat ik speel als ik in de juiste stemming ben.

Oktober 2008

Over Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

Alle berichten door Fabrice →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *