Charly – Review

Auteur
Inon Kohn
Uitgever Abacus Spiele
Aantal spelers 2 tot 6
Spelduur
30 minuten
Jaar van uitgave 2010
Prijs 16.95€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 3.0/10
Links Abacus Spiele

SPELMATERIAAL

Het speldoosje bevat 66 dierenkaarten, 20 voedselkaarten, 90 honingdruppels, 1 voederbak en de spelregels in het Engels, Italiaans, Frans en Duits.

SPELBESPREKING

Inleiding

Je wilt bewijzen dat je een echte dierenvriend bent. Je houdt een feestje voor alle dieren en zorgt er natuurlijk voor dat elk dier te eten krijgt.

Voorbereiding

Elke speler start het spel met 15 honingdruppels.
Verwijder bij 2 spelers alle voedselkaarten met waarde 7 en 8, bij 3 en 4 spelers alle voedselkaarten met waarde 8 en bij 5 spelers alle voedselkaarten met waarde 4.
De voedsel – en dierenkaarten worden apart geschud. Elke speler krijgt 7 dierenkaarten en 1 voedselkaart op handen.
Leg 1(2 spelers), 2 (3 tot 5 spelers) of 3 (6 spelers) voedselkaarten open op tafel.

Spelverloop

De spelers proberen tijdens het spel hun hand te verbeteren. De voedselkaarten bepalen welk voedsel voorhanden is. Probeer uw handkaarten aan te passen aan de voedselvoorziening. Als een speler tevreden is, kan hij de start van het feest aankondigen.

Dieren selecteren.

Neem de bovenste kaart van de gedekte stapel of de aflegstapel. Leg daarna één van je handkaarten af. In plaats daarvan kan je ook het feest op gang blazen. De andere spelers mogen nog één keer een handkaart ruilen voor het feest begint. Het feest begint onmiddellijk als de trekstapel op is.
1 hond, twee varkens, 2 apen, 1 muis en 3 konijnen.

Feesten met de beesten.

Bij de start van het feest leggen alle spelers hun voedselkaart open op tafel bij de andere voedselkaarten. Daarna leggen de spelers om beurt een dierenkaart bij het voedsel. Daarbij zijn twee zaken belangrijk:

  1. Elk dier moet bij een voedselkaart met zijn lievelingseten gelegd worden. Alleen varkens eten alles en kunnen bij elke voedselkaart gelegd worden.
  2. Er mogen niet meer dieren bij een voedselkaart liggen dan het getal op de voedselkaart aangeeft.

De voedselkaarten.

Spelers die geen gepaste kaart bezitten, moeten passen. De ronde stopt als alle spelers moeten passen. Elke speler moet nu de dieren die ze nog op handen hebben, voeden met hun honingdruppels. 1 druppel voor elke hond, muis, konijn of aap en 2 druppels voor elk varken.

De winnaar

Het spel stopt als tenminste één speler zonder honingdruppels komt te zitten. De speler met het meeste honingdruppels wint.

 

SPELBEOORDELING

Charly heb ik gekocht omdat de spelduur aangenaam kort is. Op die manier kan het perfect gespeeld worden als afsluiter of opwarmer. De regels zijn super eenvoudig en het thema is best te pruimen. Helaas zijn er heel weinig spelers bereid Charly meer dan 1 keer te spelen. De geluksfactor is torenhoog en dat blijkt de meeste spelers toch wel te storen. Als een speler start met een redelijke handkaart, kan hij gerust een feestje geven. De andere spelers hebben dan hoogst waarschijnlijk belabberde kaarten. Bovendien mag je dan als eerste een dierkaart leggen en dat is toch een groot voordeel.
Charly leek mij aanvankelijk leuk, maar na enkele spelletjes ben ik het eigenlijk al meer dan beu. Bovendien is de kostprijs voor dit type spel veel te hoog waardoor ik mij bekocht voel.

Augustus 2010

Over Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

Alle berichten door Fabrice →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *