Chicago Poker – Review

Auteur
Bruno Cathala en Bruno Faidutti.
Uitgever Phalanx Games
Aantal spelers 2 tot 6
Spelduur
45 – 60 minuten
Jaar van uitgave 2007
Prijs 16.95€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.7/10
Links Phalanx Games
Bruno Cathala
Bruno Faidutti

SPELMATERIAAL

De speldoos bevat 20 zeshoekige bedrijven, 87 speelkaarten en 4 kogels. Het spelmateriaal is goed verzorgd en past netjes in de doos.

SPELBESPREKING

Inleiding

Kruip in de huid van beruchte maffiosi en probeer plaatsen te zoeken waar je illegaal drank kan verkopen. Stuur bendeleden uit om kroegen, jazzclubs, brouwerijen of goktenten te veroveren.
Vrij vertaald: leg een zo hoog mogelijke combinatie van kaarten bij een bedrijf om dit bedrijf te winnen.

Voorbereiding

Elke speler kiest een overzichtskaart die aangeeft welke maffiabaas hij voorstelt. De overige kaarten worden geschud en elke speler krijgt er 5 op handen.
Schud de bedrijven en leg er afhankelijk van het aantal spelers een aantal open op tafel.

Spelverloop

Het spelverloop.

Een speler die aan beurt is, moet 3 acties uitvoeren. Daarbij kan hij kiezen uit twee mogelijkheden: een kaart leggen of een kaart trekken. Aan het einde van zijn beurt mag een speler maximaal 7 kaarten op handen hebben.
Legt een speler zijn 5de kaart bij een bedrijf, dan plaatst hij een kogel op zijn kaartenreeks. Aan het begin van zijn volgende beurt volgt dan een telling. De speler die de hoogste combinatie bij een bedrijf gespeeld heeft, wint het bedrijf. Deze combinaties zijn gebaseerd op poker.
Na de telling wordt een nieuw bedrijf open op tafel gelegd.
De verschillende combinaties.

De kaarten.

Het spel bevat 75 gangsterkaarten (reeksen van 1 tot 15 in 5 kleuren). De gangsterkaarten worden gewoon bij de bedrijven gelegd.
De gangsterkaarten.

Naast de gangsterkaarten bevat het spel ook 6 speciale kaarten. (Politie-inval komt tweemaal voor). Het spelen van deze kaarten geldt als actie (uitzondering ‘Pistool’).

  • Moord: neem de laatst gespeelde kaart bij een bedrijf van een speler weg.
  • Llimousine: neem 1 tot 4 kaarten weg en leg ze bij een ander bedrijf.
  • Politie-inval: bekijk de gedekt gespeelde kaarten van één speler bij één bedrijf.
  • Chantage: zoek een kaart uit de aflegstapel.
  • Pistool: voer één extra actie uit (het spelen van deze kaart geldt niet als actie).

De actiekaarten van links naar rechts: moord, limousine, politieinval, chantage en pistool.

De bedrijven.

Een bedrijf heeft zes zijden. Op elke zijde staat een naam van een beruchte maffiabaas om aan te geven waar een speler zijn kaarten moet leggen. Op een bedrijf staat ook aangegeven welke kaarten open en gesloten gespeeld moeten worden.
In het café moeten de eerste twee kaarten gedekt gespeeld worden en de volgende drie open.

De winnaar

Het spel is afgelopen als een speler er in slaagt 3 dezelfde of 4 verschillende of 5 willekeurige bedrijven te veroveren. Deze speler is dan metteen ook de winnaar van het spel.

 

SPELBEOORDELING

Chicago Poker heeft in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden niet zoveel met poker te maken. De kaartcombinaties zijn van poker afgesnoept en soms kan je bluffen maar daar stopt de vergelijking. Infeite is Chicago Poker niks anders dan een tactisch legspel maar ik kan me best voorstellen dat tactisch legspel niet zo goed zou verkopen als Chicago Poker.
Los daarvan vind ik Chicago Poker aangenaam tijdverdrijf. De limiet van zeven kaarten zorgt ervoor dat je niet kunt sparen om dan een ultieme reeks neer te leggen en doordat je soms kaarten open moet spelen kan je eventueel wat bluffen. De actiekaarten dragen bij aan het thema, maar puur speltechnisch vind ik ze wat overbodig.
Chicago Poker zou ik echter niet aanraden als er slechts twee spelers aanschuiven. (Schotten Totten zou dan een betere keuze zijn en heeft een vergelijkbaar spelmechanisme.) Bij twee spelers liggen 2 bedrijven in het midden wat het spel wat minder spannend en taktisch maakt. Bij meerdere spelers ligt er altijd één bedrijf minder open dan het aantal spelers. Speel je met 5 of 6 dan kan het gebeuren dat het spel wat aanmoddert en dat je te lang op je volgende beurt moet wachten.
Al bij al een leuk spel dat zo nu en dan op de speltafel zal verschijnen.

Juli 2008

Over Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

Alle berichten door Fabrice →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *