China – Review

Auteur Michael Schacht
Uitgever Abacus Spiele
Aantal spelers 3 tot 5
Spelduur 45 minuten
Jaar van uitgave 2005
Prijs 21.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 8.5/10
Links Abacus Spiele
Michael Schacht
Online spelen

SPELMATERIAAL

In de platte opbergdoos schuilen 57 provinciekaarten en 5 scorekaarten, 100 paleizen en 45 missionarissen in 5 kleuren. 5 burchten, 9 markeerstenen en een keizer. Het spelbord is tweezijdig en afhankelijk van het aantal spelers wordt de zijde gekozen. Ik vind de doos net iets te plat, er is ook maar één opbergvak.

SPELBESPREKING

Inleiding

Het eens zo machtige China is aan het zwalpen. Hongerige staatsheren proberen de macht te grijpen. Wie wordt de nieuwe keizer van China?

Voorbereiding

Elke speler krijgt alle paleizen en missionarissen in zijn kleur. 1 missionaris plaats hij op het scorespoor. Elke speler ontvangt ook 1 versterking en 3 provinciekaarten.
Er worden 4 kaarten open gelegd, de startspeler ontvangt de keizer.

Spelverloop

Als een speler aan de beurt is mag hij of wel kaarten spelen ofwel kaarten ruilen. Wanneer kaarten gespeeld worden, mag de speler acties uitvoeren in provincies die dezelfde kleur hebben als de gespeelde kaart. Als een provincie vol staat met paleizen volgt er een telling. Op het einde van zijn beurt mag een speler zijn hand terug aanvullen.

Kaarten spelen.

De speler kan 1, 2 of 3 kaarten spelen.

  • 1 kaart: één speelstuk op het bord plaatsen.
  • 2 kaarten: twee speelstukken op het bord plaatsen in dezelfde provincie. Dit kan alleen als daar al een speelstuk staat.
  • 3 kaarten: twee speelstukken op het bord plaatsen in dezelfde provincie. 2 dezelfde kaarten gelden als joker.

Missionarissen en paleizen zijn speelstukken. Paleizen worden op de weg gebouwd. Missionarissen op het drakenzegel. Er mogen maximum evenveel missionarissen staan al er huizen staan van 1 kleur.

Telling.

Als een provincie vol staat met paleizen, wordt ze geteld. De speler met de meeste paleizen krijgt evenveel punten als er paleizen staan in de provincie. De speler met de op één na meeste paleizen krijgt evenveel punten als er paleizen staan van de speler met de meeste paleizen enz…

Extra regel.

De burchten worden in het spel gebracht als een gewoon speelstuk. Als er op een burcht een paleis staat levert dat dubbele punten op.

De winnaar

Na elke telling worden de punten aangepast op het scorespoor. Als de trekstapel voor de tweede keer op is, eindigt het spel op het einde van de huidige ronde. Alle provincies worden nu geteld. De spelers ontvangen ook punten voor hun missionarissen, dit alleen als ze de meerderheid hebben in beide aan elkaar grenzende landen. De langste rij paleizen levert ook punten op. Wie het meeste punten heeft is de nieuwe keizer van China.

 

SPELBEOORDELING

China is eigenlijk hetzelfde spel als Kardinaal en Koning. Hier en daar is het aangepast maar in de kern is het net hetzelfde spel. Net als Kardinaal en Koning scoort het spel over het algemeen goed. Dit komt omdat het 2 zaken met elkaar combineert waar maar weinig spelmakers in slagen. Namelijk een strategisch spel met een korte tijdsduur. Het spel speelt vlot maar toch moet er voldoende nagedacht worden. Je moet proberen zoveel mogelijk stukken op het bord te plaatsen en ervoor te zorgen dat je met zo weinig mogelijk stukken punten scoort. Het heeft geen zin een meerderheid van 5 stukken te hebben als je met 3 stukken ook de meerderheid kon halen. Je schenkt dan alleen maar punten aan je tegenstrevers. Als je de tegenstand een lange straat ziet maken, is het handig die tijdig te blokkeren. Wie China koopt, zal het zich niet beklagen.

September 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *