Coloretto Amazonas – Review

Auteur Michael Schacht
Uitgever Abacus Spiele
Aantal spelers 2 tot 4
Spelduur 30 minuten
Jaar van uitgave 2005
Prijs 8.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.0/10
Links Abacus Spiele
Michael Schacht

SPELMATERIAAL

90 dierenkaarten, 16 kolomkaarten, 4 bonuskaarten, 1 beschermingskaart en 1 samenvattingskaart zitten in een ietwat onhandig doosje.

SPELBESPREKING

Inleiding

Tot 4 expeditieleden verkennen de jungle. Op hun zoektocht proberen zij zoveel mogelijk zeldzame dieren te vinden, die ze dan voor veel geld kunnen verkopen. Hoe langer de zoektocht duurt, hoe meer dezelfde dieren zij vinden. Alleen wie op het einde unieke dieren heeft verzameld, zal veel poen scheppen.

Voorbereiding

Elke speler krijgt 4 kolomkaarten. Links op tafel legt hij de blauwe kaart, daarnaast de paarse kaart, daarnaast de bruine kaart en helemaal rechts de groene kaart. Deze kaarten stellen de kooien voor waarin de dieren gevangen gehouden worden. Elke kooi bevat een bepaalde soort en een bepaald aantal dieren. Vb. blauw kan tot 6 vissen bevatten, bruin slechts 3 reptielen. De dierenkaarten worden geschud en elke speler krijgt er 3.

Spelverloop

Een speler die aan de beurt is, speelt een kaart en vult daarna zijn hand terug aan tot 3. Een kaart spelen kan op 2 manieren: ofwel stop je een dier in één van je eigen kooien ofwel geef je een dier aan een medespeler.

Een kaart houden.

De getrokken kaart wordt in de juiste kooi (= dezelfde kleur) voor de speler gelegd. In een kooi mogen nooit twee dezelfde dieren zitten. Elke kooi heeft ook zijn maximum aantal dieren. Speel je toch een kaart die al in je kooi zit dan kan je ze weggeven. Doe je dit niet dan moet je de twee gelijke kaarten afleggen.

Een kaart weggeven.

De getrokken kaart wordt aan een medespeler geschonken. De medespeler mag de kaart aanvaarden en in een passende kooi stoppen. De medespeler kan de kaart ook weigeren, omdat hij de kaart al heeft bijvoorbeeld. Ter compensatie moet hij dan één ander dier opofferen. Dit dier moet zich in één van de aangrenzende kooien van het aangeboden dier bevinden. Zitten in die kooi geen dieren of wil de speler die dieren niet opofferen, dan moeten beide kaarten, de geschonken kaart en zijn dubbelganger, verwijderd worden.
De laatste speler die het slachtoffer was van een schenking krijgt de beschermkaart. De speler die de beschermkaart heeft, kan zolang die kaart daar ligt geen kaarten van medespelers krijgen.

Einde van het spel.

Het spel eindigt als de trekstapel op is, of als iemand 3 volle kooien heeft. Als een kooi vol is, wordt hij direct geleegd. De lege kooi kan daarna voor een 2de maal gevuld worden.

De winnaar

Volle kooien leveren punten op naargelang het aantal dieren. Wie als eerste een kooi van een bepaalde diersoort vult, krijgt bonuspunten. Kooien die niet vol zijn worden ook gewaardeerd. Hier geldt ook, hoe meer dieren hoe meer punten. Wie de meeste punten totaliseert, wordt de beste expeditieleider.

 

SPELBEOORDELING

Coloretto Amazonas krijgt op enkele sites een matige tot slechte waardering. Dit vind ik niet helemaal terecht. Het is inderdaad geen super tactisch spel met tal van mogelijkheden maar het speelt vlot en je kunt je medespelers aardig wat pesten door ze dubbele dieren te schenken. Wie als eerste de groene kooi vult, is dikwijls de winnaar (27 punten, tegenover 9 voor de bruine kooi) zorg er dus voor dat dat niet gebeurt.(Tenzij jijzelf erin slaagt natuurlijk.) Coloretto is geen topper maar is wel leuk. Het is een spel dat uit de kast komt als je nog vlug een spelletje wilt spelen zonder al te veel te moeten nadenken.

September 2006

Over Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

Alle berichten door Fabrice →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *