Colossal Arena – Review

Auteur
Reiner Knizia
Uitgever Fantasy Flight Games
Aantal spelers 2 tot 5
Spelduur
60 minuten
Jaar van uitgave 2004
Prijs 20.00€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 6.0/10
Links Fantasy Flight Games
Reiner Knizia
Online spelen

SPELMATERIAAL

12 monsterkaarten, 132 strijdkaarten, 11 toeschouwerkaarten, 3 scheidsrechterkaarten en 25 weddenschapsfiches (5 per kleur) zitten netjes in de speldoos.

SPELBESPREKING

Inleiding

In dit spel wedden de spelers op de kansen van 8 dappere monsters die in 5 rondes strijden op leven en dood.

Voorbereiding

8 van de 12 monsterkaarten worden naast elkaar op tafel gelegd. Niet deelnemende monsters en de bijhorende strijdkaarten worden terug in de doos gestopt.
De overige kaarten worden geschud en elke speler krijgt er 8 op handen. Elke speler ontvangt 5 weddenschapsfiches in één kleur.

Spelverloop

De kaarten.

  • Monsterkaarten tonen de monsters die zullen vechten in het tornooi. Elk monster heeft een speciale kracht die onder bepaalde omstandigheden geactiveerd wordt.
  • Elk monster heeft een bijhorende set van 11 strijdkaarten (waarden 0 tot en met 10)
  • De toeschouwerkaarten hebben eveneens een waarde van 0 tot en met 10 en schakelen tijdelijk de krachten van monsters waarop ze gespeeld worden uit.
  • De 3 scheidsrechterkaarten hebben een éénmalig effect als ze uitgespeeld worden.
    Links 2 toeschouwerkaarten, rechts 2 scheidsrechterkaarten.

De spelrondes.

Het spel bestaat uit 5 rondes. Aan het eind van elke ronde wordt één monster uitgeschakeld. Tijdens de ronde kunnen de spelers kaarten spelen en weddenschappen aangaan.

Weddenschappen aangaan.
  • In het begin van zijn beurt kan een speler een weddenschap aangaan. Daartoe legt hij één van zijn fiches bij het monster waarop hij wed.
  • In de eerste ronde kan een speler ook een geheime weddenschap aangaan. In dat geval neemt hij een kaart uit zijn handen en legt ze gedekt op tafel met een fiche er bovenop. Later in het spel mag je deze weddenschap bekendmaken.
  • Hoe eerder een weddenschap geplaatst wordt, hoe groter de waarde ervan.
Kaarten spelen.
  • Strijdkaarten worden onder het betreffende monster gespeeld en geven de huidige kracht van het monster aan. Ligt al een kaart onder het monster, dan leg je de nieuwe kaart bovenop de oude. De nieuwe kaart geeft ook de nieuwe kracht aan.
  • Toeschouwerkaarten worden onder het even welk monster gespeeld. De waarde van de kaart geeft de kracht van het monster aan. Deze kaart annuleert de speciale kracht van het monster éénmaal.
  • Speel je een scheidsrechterkaart, dan volg je de aanwijzingen op de kaart.
  • Nadat je één kaart gespeeld hebt, mag je jouw hand aanvullen tot 8. Je mag daarvoor tot 3 waardeloze kaarten (van gestorven monsters) afleggen.
Uitschakeling van monsters.
  • Als onder alle monsters minstens één kaart ligt en één monster heeft als enige de laagste kracht, dan is dat monster uitgeschakeld. De ronde eindigt meteen. De gespeelde kaarten blijven op tafel liggen en een nieuwe ronde start. De kaarten van de volgende ronde worden onder de kaarten die reeds op tafel liggen gespeeld. Tussen de kaarten moet plaats voorzien worden voor de weddenschapsfiches. Zo kan je makkelijk nagaan in welke ronde een weddenschap geplaatst werd.
  • Onder uitgeschakelde monsters mogen geen kaarten meer gespeeld worden.
Supporters en speciale krachten.
  • Bezit je de meest waardevolle weddenschappen op een monster dan ben je supporter van dit monster. Telkens je een kaart speelt onder dit monster mag je zijn speciale eigenschap gebruiken. Dit geldt niet als je de kaart op een toeschouwerkaart speelt.
  • Elk monster heeft zijn eigen speciale kracht, die ik je lekker zelf laat ontdekken.

De winnaar

Na de 5de ronde of als de trekstapel op is, eindigt het spel. Alleen weddenschappen op overlevende monsters leveren punten op. De speler met de meeste punten wint.
2 samenvattingskaartjes per kleur zorgen voor een goed overzicht.

 

SPELBEOORDELING

Colossal Arena is eigenlijk een soort gokspel waarin je door middel van kaarten jouw kansen op een goede gok probeert te behouden. De mogelijkheden zijn natuurlijk sterk afhankelijk van de kaarten die je bezit. Vooral wat het geheime bod betreft, moet je toch heel wat mazzel hebben. Gelukkig is het verschil in punten vrij laag waardoor een misse gok in het begin niet vanzelfsprekend fataal hoeft af te lopen. Helaas zorgt dit minieme verschil er ook dikwijls voor dat heel wat spelers dezelfde score behalen.
Het art-work van de kaarten vind ik prachtig, het is alleen jammer dat de verschillende kaarten moeilijk uit elkaar te houden zijn. Tijdens het spel zelf is het soms wat sukkelen met het leggen van kaarten en fiches en het uit elkaar houden van dode en levende dieren.
Colossal Arena is geen slecht biedspel, vooral omdat er heel wat spanning in zit. Toch vind ik de geluksfactor en de kleine ‘foutjes’ in de uitvoering iets te storend om het vaak te spelen.

Maart 2008

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *