Conquistador – Review

Auteur Wolfgang Kramer, Richard Ulrich
Uitgever 999 Games
Aantal spelers 2 tot 4
Spelduur 90 minuten
Jaar van uitgave 1998
Prijs 24.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 9.4/10
Links 999 Games
Wolfgang Kramer
Richard Ulrich

SPELMATERIAAL

 

40 Caballerokaarten in 4 kleuren, 48 landtegels, 16 schepen, 16 Castillo’s, 1 scoreblok, 4 overzichten, 4 grandes in 4 kleuren en 20 Alcades in 4 kleuren. Dit alles mooi door elkaar geschud in de super onhandige speldoos. Wie niet graag veel tijd verliest, gebruikt best lunchzakjes om alles in te sorteren. Slecht één derde van de doos kan als opbergvak gebruikt worden.

SPELBESPREKING

Inleiding

Terwijl steeds meer land ontdekt wordt, strijden enkele edelen voor de macht, zowel in het water als op het land. Daartoe sturen ze Caballero’s, Alcades en Grandes om de gebieden te controleren. Wie de grootste gebieden in zijn macht heeft, wordt de machtigste Spaanse edele.

Voorbereiding

Iedere speler krijgt in zijn kleur 8 van de 10 caballerokaarten, 13 machtkaarten, 1 overzicht.
Elke caballerokaart heeft 2 zijden met cijfers. De cijfers 1 tot 4 aan de ene zijde en de zijde 5 tot 8 aan de andere zijde.
Neem 5 caballero’s in je hofhouding. Dit doe je door één of meerdere caballerokaarten zo te leggen dat de som van de onderste getallen 5 is.
De landtegels worden geschud, één wordt als starttegel open op tafel gelegd. Het overige materiaal vormt de algemene voorraad. (Grandes, alcades, en de 2 andere Caballerokaarten doen alleen in de uitgebreide versie mee.)

Spelverloop

Het spel duurt 7 rondes. Na de 4de en de 7de ronde vindt een telling plaats. Elke ronde begint met het draaien van 5 landtegels. Daarna bieden de spelers met machtkaarten voor wie mag beginnen. Gelijke machtkaarten mogen niet gespeeld worden. De speler die de machtkaart met de hoogste waarde heeft gespeeld, mag beginnen. De volgende ronde moet de speler die als laatste aan de beurt was, als eerste een machtkaart spelen. Een speler die aan de beurt is, kan de volgende acties uitvoeren:

Bevoorrading.

Het aantal caballero’s die op je machtkaart staat, kan je aan je hof toevoegen. Je mag daarvoor caballerokaarten aan je hof toevoegen, of caballerokaarten verdraaien zodat de som van alle onderste getallen gelijk is aan het aantal caballero’s in je hof.

Een landtegel aanleggen.

Dit is de enige verplichte actie. Alle andere acties mag je door elkaar en zoveel als je wilt uitvoeren. De speler kiest een landtegel en past deze aan het landschap aan. Als je de machtkaart nr 9 hebt gespeeld mag je 2 landtegels kiezen en aanleggen.

Caballerokaarten aanleggen.

Je mag maximum 2 caballerokaarten per beurt aanleggen. De zijde van de caballerokaart die aan het land grenst, bepaalt hoeveel caballero’s macht uitoefenen op dit land. Dit aantal moet je in je hof verminderen. Caballerokaarten mogen nooit aan twee delen land grenzen, gebeurt dit door het aanleggen van landtegels wel, dan verlies je uw caballero’s! Je mag nooit evenveel caballero’s aan een gebied leggen als je tegenstanders. Het moeten er meer of minder zijn. Caballerokaarten die uitsluitend aan water grenzen, kosten maar 1 caballero uit je hof. Al er later land aan die kaart grenst moet je geen extra caballero’s uit je hof wegnemen.

Schepen bouwen.

Je mag maximum 2 schepen per beurt plaatsen. Een schip plaats je op een eigen caballerokaart aan de waterkant. Door een schip te bouwen verlies je 2 caballero’s uit je hof.

Castillo’s bouwen.

Je mag maximum 2 castillo’s bouwen per beurt. Een Castillo bouw je met 1 caballero uit je hof. Daarna leg je het castillo op een caballerokaart. Deze kaart is nu beschermd. Als een caballerokaart moet teruggenomen worden keren de caballero’s en schepen terug naar je hof. En schip uit je hof terug plaatsen, kost maar 1 caballero.

Caballerokaarten uit het spel terugnemen.

Als je bijvoorbeeld een gebied wil uitbreiden, kan je eerst een caballerokaart terugnemen, daarna een landtegel aanpassen en daarna jouw caballerokaart terugleggen. Zorg er wel voor dat op de kaart een castillo staat! Je kan caballerokaarten ook terugnemen als je uw reserves wil verhogen maar geen kaarten meer bezit of om anderen te bedreigen.

Schepen en castillo’s verplaatsen.

Kost 1 caballero. Je mag er zoveel verplaatsen als je zelf wil.

Spelregels voor gevorderden.

Je kan nu ook alcades en grandes inzetten. Alcades worden ingezet in gebieden die niet meer kunnen worden uitgebreid. Er mag maar 1 alcade per gebied staan, ze leveren bij elke telling punten op. Een grande beschermt je caballerokaart. als ze aan meerdere zijden aan land grenst, blijft de kaart liggen en beïnvloed ze alle aangrenzende gebieden. Het spel voor gevorderden bestaat uit 10 ronden en heeft 3 tellingen.

De winnaar

Na de 4de en de 7de ronde volgt een telling. Land levert alleen punten op voor de 2 spelers met het meeste invloed aan het betreffende land. 2 punten per landtegel en goudmijn voor de eerste speler en 1 punt per landtegel en goudmijn voor de tweede in rang. Alle schepen leveren 1 punt per watertegel en vismijn op. De speler met de meeste punten mag zich de machtigste Grande noemen.

 

SPELBEOORDELING

Conquistador is één van mijn favorieten. Het spel biedt enorm veel tactische mogelijkheden en de overzichtskaart zorgt ervoor dat je het spel tamelijk vlot onder de knie hebt. Het spel voor gevorderden biedt nog meer mogelijkheden en vind ik ook zeer geslaagd.
Alles wat je doet in het spel heeft zijn belang. Caballerokaarten plaatsen bijvoorbeeld zorgt niet alleen voor invloed op het land. Je kan er ook eigen caballerokaarten mee beschermen als je er 2 naast elkaar legt. Je kan door het vervangen van een caballerokaart door een landtegel je tegenstander wegjagen, je kan door het plaatsen van een Castillo op een tegel die alleen aan water grenst of op een tegel met een Grande extra caballero’s ontvangen en je kan er de opbouw van het eiland mee blokkeren.
Soms denk je dus best wel eens na vooraleer je een actie uitvoert. Het spel speelt ook uitstekend met twee, ikzelf vind het zelf het leukst met twee, maar dan raad ik wel aan per ronde 3 landtegels te draaien in plaats van 5. Het enige minpuntje blijft dus de onhandige doos. Ook staan op het scoreblok punten voor castillo’s genoteerd, maar met castillo’s kan je geen punten verdienen.

September 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *