Crazy Creatures Of Dr. Doom – Review

Auteur Michael Schacht
Uitgever White Goblin Games
Aantal spelers 2 tot 4
Spelduur 15 minuten
Jaar van uitgave 2012
Prijs 8.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 6.4/10
Links Michael Schacht
White Goblin Games

SPELMATERIAAL

doosin de doos

De speldoos bevat 48 monsterkaarten (4 kleuren genummerd van 1 tot 6 en elke waarde 2 keer) en 4 machinekaarten (4 kleuren met op elke zijde een ander teken ‘+’ of ‘-‘).machines
Spelregels zijn er in het Nederlands, Duits, Frans, Engels en Italiaans.

SPELBESPREKING

Inleiding

Probeer zo snel mogelijk jouw monstertjes bij de juiste machine te leggen.

Voorbereiding

Leg de machines met de ‘+’ zijde open in het midden van de tafel.
Schud de monsters en geef er 10 (4 spelers) of 12 (2 en 3 spelers) aan elke speler.
Leg 8 kaarten gedekt naast de machines.

Spelverloop

Als je aan de beurt bent, leg je een monster bij één van de machines. Monsters worden open onder de machine van de overeenkomstige kleur gelegd. De waarde van de eerste kaart bij een machine is niet belangrijk. Elke volgende kaart moet voldoen aan de eisen van de machine. Een ‘+’ teken betekent een kaart met dezelfde of een hogere waarde, een ‘-‘ teken staat voor een kaart met dezelfde of een lagere waarde. Uitzondering: een 1 kan altijd op een 6 gespeeld worden en een 6 kan altijd op een 1 gespeeld worden.
Als je een kaart met dezelfde waarde speelt, mag je een machinekaart omdraaien of een andere speler verplichten een kaart te trekken.
Als je geen monster kan leggen, moet je passen.
monsters

De winnaar

Als een speler de laatste kaart uit zijn hand speelt, komen alle andere spelers nog één keer aan de beurt. De ronde eindigt onmiddellijk als alle spelers na elkaar moeten passen.
Elke speler telt de strafpunten (doodshoofdjes) van zijn handkaarten. Als een speler geen handkaarten overhoudt, verliest hij 3 strafpunten. Er worden evenveel rondes gespeeld als er spelers zijn.

 

SPELBEOORDELING

Crazy Creatures van Dr. Doom is samen met Crooks, Little Devils, Gubs en The Witches of Blackmore één van de nieuwe releases van White Goblin Games. Nu we aan de voordeur van het mooi weer en de daarbij horende activiteiten staan, gooien de mannen (kan ook een vrouw tussen zitten, maar dat weet ik niet) van White Goblin een variatie van eenvoudige spelstystemen in de rekken. Geen ingewikkelde ‘veelspeler’-spellen maar makkelijk te begrijpen en vlot spelende familiespellen moeten ons overtuigen om die prachtige metalen doosjes op tafel te zetten of ergens in een klein hoekje van onze reiskoffer te duwen. 5 verschillende titels, je moet al van het erg kieskeurige type zijn mocht er niks naar jouw gading tussenzitten. Om het jullie gemakkelijk te maken, hebben wij ze alle 5 getest. Hieronder volgen mijn bevindingen van Crazy Creatures van Dr. Doom. Klik op de juiste link voor de recensies van de andere 4 spellen.

Hoe het thema en het spel bij elkaar passen, ontgaat me een beetje bij deze titel. Het ontwerp van het doosje en de kaarten vind ik prachtig. Het spel zelf speelt heel vlot en meestal liggen winst en verlies dicht bij elkaar. Er zijn een aantal mogelijkheden en je kan de andere spelers wat dwarszitten. Je kan bijvoorbeeld een 5 of een 6 bij een ‘+’ machine leggen zodat de andere spelers minder kans hebben om een kaart te spelen. De kans is dan ook groter dat ze de machine veranderen en jou geen extra kaart aan smeren. Als je een machine verandert, kan je niemand een extra kaart geven. Je kan dan zelf wel extra kaarten afleggen maar de kans is groot dat de andere spelers dit dan ook kunnen doen. Dit is wat je tijdens Dr. Doom moet overwegen. Je kan natuurlijk ook een machine draaien om de andere spelers (alweer) te pesten. De regel dat je een andere speler een kaart kan laten trekken, zorgt er voor dat de koploper dikwijls kop van jut is. Dit werkt niet echt storend.
The Crazy Creatures of Dr. Doom is een vullertje dat heel vlot speelt. Als het mij gevraagd wordt, schuif ik met plezier aan.

April 2012

Over Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

Alle berichten door Fabrice →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *