De Hobbit – Review

Auteur Michael Stern, Keith Meyers
Uitgever 999 Games
Aantal spelers 2 tot 6
Spelduur 60 minuten
Jaar van uitgave 2001
Prijs 35.95 €
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 4.5/10
Links 999 Games
Keith Meyers

SPELMATERIAAL

1 speelbord, 72 Gandalfkaarten, 2 zeszijdige dobbelstenen, 1 twintigzijdige dobbelsteen, 6 hobbitfiguren, 6O edelstenen, 6 scorekaarten, 1draak, 1lonley mountain, 1 uitgesneden draak, 6 markeerpionnen en 1 draaiwijzer zitten handig opgeborgen in de speldoos. Dit zal dan wel ongeveer het enige positief punt van dit spel zijn.

SPELBESPREKING

Inleiding

Samen met je groep moet je heelhuids bij Lonley Mountain zien te komen. Onderweg worden zowel kennis, vaardigheid en geluk op de proef gesteld. Op het einde van het avontuur kom je oog in oog te staan met de draak Smaug. Durf je van hem te stelen?

Voorbereiding

Het spelbord moet in het midden gelegd worden. Plaats Lonley Mountain en de draak op het spelbord. Leg op elke richel van de berg een juweel. Leg vier juwelen in de grot. Schud de avonturenkaarten en Gandalfkaarten en leg ze op de juiste plaats op het bord. Elke speler neemt 1 hobbitfiguur en 1 scorekaart. De hobbitfiguur zet je op Bag End, op de scorekaart leg je 1 edelsteen. Zet een markeerpion op veld O van het scoreveld.

Spelverloop

Wie aan de beurt is, gooit de 2 dobbelstenen, daarna gaat hij het aantal velden van één of beide dobbelstenen vooruit. Daarna voert hij alle acties uit die bepaald worden door het veld waarop hij terecht gekomen is. Vervolgens is de volgende speler aan de beurt. De verschillende mogelijkheden worden hieronder besproken.

Avontuur.

Neem de bovenste kaart van de avonturenstapel. Bezit je één van de gaven die voor het uitvoeren van die kaart worden vereist, dan kan je die kaart inzetten om direct succes te boeken en een aantal velden op jouw scorespoor vooruit te gaan. Bezit je de gaven niet dan moet je aan de draaiwijzer draaien en water/ hout of zwaard kiezen. (werk als blad, steen, schaar) win je alsnog dan krijg je ook punten, verlies je dan ga je een aantal punten achteruit.

Gandals gaven.

Voor 1 juweel kan je een kaart Gandalfs gaven kopen. Zij bieden een grote hulp bij het vervolg van je avontuur.

Veilige havens.

Op deze plaatsen moet je altijd stoppen. Je kunt er kiezen voor een edelsteen of een kaart Gandalfs gaven.

Stelen.

Hier kan je proberen een juweel te stelen met de 20 zijige dobbelsteen. De worp moet lager of gelijk zijn aan jouw aantal edelstenen, vermeerdert met jouw aantal punten. Bij winst krijg je een juweel, bij verlies moet je een juweel afstaan en terugkeren naar de laatste veilige haven. Wie wil stelen moet wel een Gandalfs gaven kaart bezitten met een Smaug symbool.

Overige mogelijkheden.

Verder zijn er nog plaatsen waar je direct een juweel ontvangt, geheime gangen, plaatsen waar je gaven mag wisselen voor juwelen en kaarten waarmee je smaug kan aanvallen.

De winnaar

Als alle schatten bij Smaug weg zijn, is het spel ten einde. Elke speler die een juweel wist te stelen krijgt 5 extra punten. Wie nu in het totaal het meeste punten en edelstenen heeft, wint het spel.

 

SPELBEOORDELING

De Hobbit is een soort veredeld ganzenbord dat 5 minuten kan boeien. Daarna verlangen de meeste spelers naar het einde. De geluksfactor is alles overheersend en zorgt ervoor dat het spel ontaardt in een snel gooien met de dobbelsteen, kaartje trekken en wachten op de volgende beurt. Om toch maar te eindigen met een positieve noot, het spelmateriaal ziet er verzorgd uit en misschien vinden sommige kinderen dit wel leuk. Maar voor deze prijs zijn er veel betere spellen op de markt.

Oktober 2006

Over Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

Alle berichten door Fabrice →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *