De Ontembare Stad – Review

Auteur Hans van Tol
Uitgever The Game Master
Aantal spelers 2 tot 5
Spelduur 60 tot 90 minuten
Jaar van uitgave 2003
Prijs 36.95
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 6.0/10
Links The Game Master
Bijzonderheden Winnaar Nederlandse Spellenprijs 2005

SPELMATERIAAL

1 rond spelbord, 68 gebouwkaarten, 15 gebeurteniskaarten, 3O invloedkaarten, 4 grootmachtkaarten, 2 handelskaarten, 5 grootmeesters in 5 kleuren, 125 ridders in 5 kleuren, 6O kleine bouwstenen en 2O grote bouwstenen bevinden zich in de vierkante speldoos. Misschien kon het wel wat handiger verpakt worden.

SPELBESPREKING

Inleiding

In de ontembare stad bouwen tot 5 grootmeesters aan een middeleeuwse stad. Aanvankelijk wordt gestreden om land en eenmaal het land in hun bezit is, bouwen de grootmeesters zowel imposante stadsgebouwen als de broodnodige industrie, burger en handelsgebouwen. Maar niets zegt dat die gebouwen niet in de handen kunnen vallen van een concurrerende grootmeester.

Voorbereiding

Elke speler kiest een kleur en krijgt zijn grootmeester en 25 ridders. De gebouw – en invloedkaarten worden gesorteerd per letter, geschud en op elkaar gelegd. Het pandjeshuis en de vrije markt worden net als de grootmachtkaarten naast het spelbord gelegd. Elke speler krijgt 3 gebouwkaarten en 5 bouwstenen. De spelers kiezen om beurten een gebied en zetten daar een ridder in. Dit gaat zo verder tot iedereen gebieden heeft die gezamenlijk niet meer dan 1O stippen waard zijn en niet aan elkaar grenzen.

Spelverloop

Wie aan de beurt is overloopt in volgorde volgende fasen.

Inkomsten en gebeurtenissen.

De bovenste kaart van de trekstapel wordt gedraaid. Spelers met een gebouw in dezelfde kleur krijgen inkomsten voor 1 van hun gebouwen. Een stadsgebouw zorgt voor belastingen. Elke speler mag dan nog maximum 5 bouwstenen overhouden. Wordt een gebeurtenis gedraaid dan wordt die direct uitgevoerd. Er worden kaarten gedraaid tot er een gebouwkaart tevoorschijn komt.

Handelen en bouwen.

De speler kan maximaal 2 gebieden kopen en 2 gebouwen bouwen. Daarnaast kan hij ook gebouwkaarten kopen en verkopen.

Punten en invloedkaarten.

Punten die verkregen worden door het bouwen van gebouwen worden op het einde op de stadsmuur bijgeteld. Stopt de scorepion op een rood vak, dan krijgt de speler een invloedkaart.

Wetenswaardigheden.

  • Er zijn vier soorten gebouwen. De bouwlocatie is afhankelijk van het soort gebouw.
  • Wie een handelsgebouw heeft, mag handelen op de vrije markt. Kopen en verkopen kunnen ze nu aan de werkelijke waarde.
  • Wie geen handelsgebouw heeft, verkoopt aan de helft van de prijs en koopt altijd voor 5 bouwstenen.
  • Spelers die een meerderheid van een bepaald soort gebouwen bezitten, krijgen de grootmacht van die gebouwen. Grootmachten zorgen voor extra punten en opbrengsten.
  • Wie met zijn ridders een gebouw of gebied van een andere speler volledig omringt, neemt dit gebied over.

De winnaar

Gebouwen en grootmachten leveren punten op. Bij het bereiken van een vast aantal punten, afhankelijk van het aantal spelers, wordt de ronde uitgespeeld. De speler met de meeste punten heerst over de ontembare stad.

 

SPELBEOORDELING

In Nederland won ‘De Ontembare Stad’ de spellenprijs. Dit is niet verwonderlijk daar het om een Nederlandse auteur en uitgever gaat. Of het spel deze prijs verdient, is de logische vraag die dient gesteld. Feit is dat in andere landen het spel minder hoge toppen scheert.
Zelf ben ik er vrijwel zeker van dat de hoge geluksfactor bij het draaien van gebouwkaarten en de bepalende factor van de invloedkaarten veel spelers zal ergeren. Voor een familiespel is dit niet echt een probleem, maar de echte ‘spellennerd’ heeft het dan wel gehad.
Bouwstenen sparen is af te raden omdat geregeld belastingen geïnd worden. Investeren is dus de boodschap. Het landschap moet ook goed in de gaten gehouden worden want niet elk gebouw kan overal gebouwd worden. Ervaren spelers raad ik aan onmiddellijk de strategische variant te spelen. De gewone spelregels bieden te weinig diepgang en spanning.
Om te besluiten kan ik zeggen dat er inderdaad betere spellen zijn, maar er zijn ook heel wat mindere spellen. Dat De Ontembare Stad de Nederlandse spellenprijs won, zal wel aan het Chauvinisme van onze noorderburen liggen.

September 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *