De Ruimteschepen Van Catan – Review

Auteur Klaus Teuber
Uitgever 999 Games
Aantal spelers 2
Spelduur 60 – 90 minuten
Jaar van uitgave 2001
Prijs 22.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.6/1O
Links 999 Games
Klaus Teuber
Online spelen

SPELMATERIAAL

70 ruimtesector kaarten, 12 opdrachtkaarten, 18 centrumkaarten, 2spelborden, 1 blauwe en 1 gele dobbelsteen, 32 munten, 6 boordkanonnen, 6 raketmotoren, 4 kolonieschepen, 4 handelsschepen, 1O witte markeerpijltjes, 2 rode markeerpijltjes en 2 speciale kaarten zitten in de typische ‘spel voor 2 doos’ van 999.

SPELBESPREKING

Inleiding

Na de ontdekking van Catan, proberen 2 kosmonauten nu ook het sterrenstelsel te ontdekken. Daarbij proberen ze handel te drijven met vreemde volkeren en moeten ze wegpiraten te slim af zijn. Wie wordt als eerste opgenomen in de Galactische Raad.

Voorbereiding

Beide spelers stellen hun ruimteschip samen en leggen het voor zich neer. Ze leggen 1 grondstofpijlte zo dat ze 2 handelsgoederen bezitten. In de andere opslagruimtes worden pijltjes ondersteboven gelegd. Beide spelers ontvangen 2 kolonieschepen en 2 handelsschepen. De ruimtesectorkaarten worden verdeeld in stapels van 10. De bovenste 3 opdrachtkaarten worden open in het midden gelegd. Elke speler ontvangt 1 boordkanon, 2 raketmotoren, de kolonies in zijn kleur en 25 astro.

Spelverloop

Een speler die aan de beurt is, overloopt in volgorde volgende fasen.

Productiefase.

De gele dobbelsteen wordt geworpen. De spelers ontvangen grondstoffen voor één van de kolonies waarop het afgebeelde aantal ogen staat. Logistieke centra zorgen voor extra opslagcapaciteiten.

Vliegfase.

Afhankelijk van de kracht van zijn motoren en het gegooide aantal ogen met de gele dobbelsteen tijdens de productiefase mag de speler een aantal sectorkaarten doorvliegen. De speler kiest een sector en de kaarten worden één voor één overlopen. Voor elke kaart mag de huidige speler kiezen of hij een actie uitvoert of niet. Hij mag per vliegfase maximum 2 acties uitvoeren. Na de vliegfase worden de kaarten terug geschud. De verschillende acties kunnen zijn:

  • Grondstoffen kopen op handelsplaneten.
  • Grondstoffen verkopen op handelsplaneten.
  • Handelsbases stichten door een handelsschip te verwijderen en de kaart te nemen.
  • Kolonies stichten door een kolonieschip te verwijderen en de kaart te nemen.
  • Kennis kopen of verkopen in galactische bibliotheken.
  • Opdrachten van de galactische raad vervullen.
  • Vechten tegen piraten of piraten omkopen. (verplicht)

Indien kaarten uit een vliegsector worden genomen, worden die door kaarten uit de reservestapel vervangen.

Handel en bouwfase.

Tegen betaling van grondstoffen mag een speler kolonie of handelsschepen bouwen. Hij mag ook zijn raketmotoren en boordkanonnen verbeteren. Daarnaast kan hij ook verschillende extra centra bouwen.
Een speler kan ook handelen met planeten waar hij handelsbases heeft gesticht.

De winnaar

Kolonies, vriendschappen, opdrachten en orden kunnen punten opleveren. Wie als eerste 10 punten bezit, mag zich klaarmaken voor zijn opwacht in de galactische raad.

 

SPELBEOORDELING

De ruimteschepen van Catan is een spel waar je na het lezen van de spelregels eventjes moet slikken. Maar wie doorbijt, zal vlug merken dat het eigenlijk nog goed meevalt. De ruimteschepen van Catan is goed te vergelijken met de kolonisten van Catan. Wie geniet van de kolonisten, zal ook genieten van de ruimteschepen en vice versa. Toch bevat de ruimteschepen van Catan genoeg andere elementen zodat ze perfect beiden in de spellenkast kunnen zitten. Het spel is meer in evenwicht dan zijn voorganger en biedt een mix van geluk, logisch inzicht en memory.

September 2006

Over Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

Alle berichten door Fabrice →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *