Demetra – Review

Auteur Richard Breese
Uitgever QWG Games
Aantal spelers 2 tot 4
Spelduur 90 minuten
Jaar van uitgave 2007
Prijs 35.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 9.0/10
Links QWG Games
Richard Breese
Bijzonderheden 4de spel van de QWG Master Print Editie

SPELMATERIAAL

In de prachtige speldoos bevinden zich 4 spelersvelden, 60 houten gewasblokjes (12 per soort), 6 dorpelingtegels, 24 knechttegels (6 per kleur), 14 gebeurtenistegels, 1 dorpbord, 4 zichtschermen, 4 opslagborden, 56 veldtegels, 4 samenvattingen en 1 buidel. Het spelmateriaal ziet er voortreffelijk uit en het moet gezegd, de stansramen zijn van hoge kwaliteit, geen prutswerk dus om de tegels er uit te krijgen.

SPELBESPREKING

Inleiding

Wie een beetje op de hoogte is van de Griekse mythologie weet dat Demeter alles met vruchtbaarheid te maken heeft. In dit spel proberen de spelers dan ook veldtegels te bemachtigen om hun grond te cultiveren. Daarbij kunnen ze rekenen op de hulp van hun knechten of van de dorpelingen. Verschillende gebeurtenissen beïnvloeden dit streven naar vruchtbare grond. Wie het beste kan plannen en het handigst inspeelt op de mogelijkheden van knechten en gebeurtenissen zonder daarbij het globaal overzicht te verliezen doet een gooi naar de overwinning.

Voorbereiding

Het dorpbord wordt op tafel gelegd. Daarop komen de dorpelingen en 6 veldtegels.
Elke speler krijgt een opslagbord, een scherm, een samenvatting en 6 knechten in zijn kleur.
Daarnaast krijgt elke speler een aantal gewasblokjes en 2 veldtegels waarmee hij het spel kan beginnen.
De rest van de veldtegels worden samen met de gebeurtenistegels in de buidel gestopt.
Naargelang het aantal spelers worden er meer of minder gewasblokjes verdeeld. Ook het aantal gebeurtenistegels is afhankelijk van het aantal spelers. De veldtegels waarmee de spelers starten zijn zo uitgekozen dat geen enkele speler voordeel heeft ten opzichte van een andere speler.

Het kadaster.

Spelverloop

4 acties.

Als een speler aan de beurt is, mag hij twee van de vier mogelijke acties uitvoeren. Elke actie mag slecht éénmaal per beurt uitgevoerd worden. Actie 3 mag nooit na actie 4 uitgevoerd worden.

Actie 1: gewassen oogsten.

 • Elke veldtegel toont een gewas. Als je een veldtegel op een spelersveld legt, moet je deze met de grote afbeelding naar boven leggen.
 • Bij het oogsten kiest de speler een aaneengesloten groep veldtegels die op zijn spelersveld liggen. Deze tegels mag hij nu omdraaien (met de kleine afbeelding naar boven). Voor elke omgedraaide tegel krijgt de speler het overeenkomstige gewasblokje uit de algemene voorraad. Deze blokjes mag hij achter zijn scherm plaatsen.

 

Actie 2: een arbeider inzetten of verwijderen.

 • Eigen knechten en dorpelingen gelden als arbeiders.
 • Een arbeider wordt op het eigen spelersveld geplaatst zodanig dat het aantal aangrenzende veldtegels gelijk of hoger is dan de waarde van die arbeider. Verschillende arbeiders mogen elkaar niet raken.
 • Een arbeider mag een andere arbeider vervangen als hij een hogere waarde heeft.
 • Een speler kan een arbeider ook van zijn spelersveld verwijderen.
 • Arbeiders leveren extra voordelen tijdens het spel, bovendien leveren ze op het einde van het spel punten op. Toont de arbeidertegel een bel, dan mag je de actie van de arbeider uitvoeren, toont de tegel een perkament dan moet je de actie uitvoeren.
 • Een greep uit de mogelijkheden van de arbeiders: 2 gewasblokjes uit de voorraad nemen, aangrenzende geoogste velden terug naar hun ongeoogste kant draaien, onmiddellijk een veldtegel kopen, een eigen veldtegel verwijderen (verplichte actie bij het spelen van die arbeider), een veldtegel uit de buidel nemen,….

Actie 4: veldtegels in de opslag leggen.

 • Een speler mag één of twee veldtegels vanop het dorpbord in zijn opslag leggen. Direct na het kiezen van een tegel, moet hij een bod onder die tegel plaatsen. Dit doet hij aan de hand van gewasblokjes.
 • Na het plaatsen van een bod, wordt onmiddellijk een vervangende tegel uit de buidel getrokken.

De opslag: veldtegels met daaronder een bod.
opslag met twee veldtegels

 

Actie 3: uit de opslag kopen.

 • Een speler mag één of twee veldtegels uit de opslag kopen.
 • Koopt een speler een veldtegel uit de eigen opslag, dan moet hij het onderliggende bod in de algemene voorraad leggen.
 • Koopt een speler een veldtegel uit een vreemde opslag, dan moet hij het onderliggende bod aan die speler betalen. De betreffende speler mag de net ontvangen gewasblokjes + zijn eigen bod achter zijn scherm plaatsen.
 • Een aangekochte veldtegel moet op het spelersbord geplaatst worden en dit op het vak dat de tegel aangeeft. (Bijvoorbeeld vak C5).
 • Bedek je door het aanleggen van een veldtegel een arbeider, dan mag je die direct verplaatsen. Daarbij mag de vaardigheid van die arbeider terug gebruikt worden.

Het planbord
spelersbord

De winnaar

Na het trekken van de 10de gebeurtenistegel werkt elke speler nog 2 beurten af. Daarna eindigt het spel.

 • Voor de grootste groep aaneengesloten veldtegels ontvang je 1 punt per tegel.
 • De op twee na grootste groep levert 2 punten per tegel op.
 • Voor elke arbeider op jouw spelersveld ontvang je evenveel punten als zijn waarde.
 • Voor een meerderheid aan gewasblokjes krijg je 1 punt (per soort).

 

SPELBEOORDELING

Demetra is de 4de telg uit de ‘Master print’-serie van QWG. Deze serie staat garant voor prachtig en degelijk spelmateriaal. Plaats je de speldozen rechtop in de kast, dan lijken ze wel dikke encyclopedieën. Dit komt de herkenbaarheid van de spellen uit deze serie zeker en vast ten goede. (Misschien een beetje afgekeken van Alea?)
Nu met prachtig spelmateriaal alleen, ben je er nog niet. Gelukkig schuilt in die QWG – boeken meer dan dikwijls een prachtig spel.
Demetra, daar had ik tot voor kort nog nooit van gehoord. Ik heb het spel éénmaal gespeeld en was zo overtuigd, dat ik het direct aangekocht heb. Intussen heb ik al meerdere keren in de huid van cultivator gekropen en nog steeds geniet ik met volle teugen.
Eigenlijk is Demetra een planspel, maar dan wel eentje waar heel wat komt bij kijken.
Eerst en vooral moet je de spelersborden goed in het oog houden. Elke veldtegel komt maar één keer voor en het zou zonde zijn te wachten op een tegel waar je tegenstander reeds mee weggelopen is. Dit is dan meteen ook het enig minpuntje aan Demetra, soms is het overzicht wat moeilijk te bewaren waardoor een spelbeurt aardig veel tijd in beslag kan nemen. Gelukkig geldt hier het eeuwenoud gezegde: “Oefening baart kunst.”
Naast het gluren naar de buren mag je natuurlijk ook het eigen spelersveld niet uit het oog verliezen. Hoe ga je de veldtegels groeperen? Zorg je gewoon voor grote groepen of houd je ook rekening met de arbeiders? Arbeiders vragen immers heel wat raakvlakken, lintbebouwing lijkt dus verre van aangewezen.
Ook het aankopen en kiezen van de veldtegels is belangrijk. Ga je voor de tegel waardoor je een arbeider kan verplaatsen, of toch maar liever voor die tegel waardoor je kans op uitbreiden vergroot? Het verplaatsen van arbeiders levert direct op, maar het missen van een bepaalde tegel kan ervoor zorgen dat je een groep veldtegels nooit meer kan uitbreiden.
Het plaatsen van een bod onder een veldtegel vind ik een prima vondst. Plaats je een krenterig bodje, dan mag je er zeker van wezen dat jouw tegel gekocht wordt voor je er zelf de kans toe krijgt. Bezit je een tegel die voor een andere speler interessant is, dan kan je daar een hoger bod bijplaatsen om zo heel wat gewasblokjes te incasseren. Overdrijf echter niet, koopt die speler jouw veldtegel niet, dan zou het wel eens goed kunnen zijn dat die een heel eind in je opslag blijft liggen (en je hebt maar plaats voor twee.) Je kan de tegel natuurlijk zelf kopen, maar dan betaal je een hoge prijs voor iets waar je eigenlijk niet zoveel kan mee aanvangen.
Misschien is het aangewezen een veldtegel te kopen gewoon omdat een andere speler met die tegel te goed zou scoren?
De gebeurtenissen zorgen voor een verrassende noot en bieden nu eens voordelen dan eens nadelen.

QWG en Alea

QWGAlea

Samengevat: Demetra is een spel dat mij zowel op originaliteit als op spelplezier als op kwaliteit van het spelmateriaal kan bekoren. Soms is het overzicht wat zoek, maar dat kan bij mij het spelplezier niet bederven. Een aanrader voor iedereen die het heeft voor planspellen met heel wat inhoud.
Mijn exemplaar heb ik gekocht voor slechts 25€ op een spelnamiddag in Waregem. Het zou mij verbazen dat dit spel in de winkel voor dezelfde prijs gekocht kan worden. Ik schat dat je ongeveer 34€ zal moeten ophoesten. (Het is 35,95€ geworden.)

Oktober 2007

Over Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

Alle berichten door Fabrice →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *