Desperados Of Dice Town – Review

speldoos Auteur Bruno Cathala, Ludovic Maublanc
Uitgever Matagot
Aantal spelers 2-4
Spelduur 30 minuten
Jaar van uitgave 2014
Prijs 20.50€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 6.0/10
Links Matagot
Bruno Cathala
   

kort gesteld

spelmateriaal

Je bent leider van een bende Desperados. Helaas zitten al jouw bendeleden in de nor. Bevrijd ze en houd voldoende geld over om dit dobbelspel te winnen.
Desperados worden voorgesteld door ronde kaarten. Elke desperado heeft zijn eigen karaktersymbool en rang. Het karaktersymbool komt overeen met de symbolen op de dobbelstenen. De rang bepaalt hoe moeilijk het karakter te bevrijden is.
desperados
In jouw beurt gooi je de 4 dobbelstenen. Je mag maximaal drie keer gooien. Als je stopt, voer je de effecten van jouw dobbelstenen uit.

  • Per actiesymbool kan je één desperado activeren. Het symbool van de desperado waarmee je de actie uitvoert, moet op minstens 1 dobbelsteen aanwezig zijn. Als je twee actiesymbolen gooit, kan je 2 acties uitvoeren met dezelfde desperado of met twee desperado’s elk 1 actie. (Je moet dan wel twee verschillende karaktersymbolen gooien.)
  • Als je 3 of 4 dezelfde kanten gooit, mag je Wild West kaarten trekken.  In het eerste geval kies je 1 kaart uit 3 getrokken kaarten in het tweede geval 2 kaarten uit 4 getrokken kaarten. Je mag de bovenste Wild West kaart trekken als je ‘ellende’ gooit. Dit gebeurt als je geen actiekant en geen trio of kwartet gooit.
    wild west kaarten

Een actie met een desperado uitvoeren betekent dat je zijn rang verlaagt. De desperado verlaat de gevangenis als het symbool met de sleutel naar boven gedraaid wordt. De kaart wordt dan omgedraaid. Op de achterkant staat hoeveel geld andere spelers verliezen als je de vrije desperado activeert. Let wel, alleen spelers waarvan de desperado met hetzelfde karaktersymbool nog in de gevangenis zit, moeten geld inleveren.
desperados
Elke speler start het spel met 50 dollar. De speler die als eerste zijn volledige bende heeft bevrijd en op dit moment het meeste geld bezit, wint. Spelers die bankroet zijn, moeten de strijd verlaten.

MIJN GEDACHT

Desperados of Dice Town is een heel eenvoudig dobbelspelletje waarbij de geluksfactor bepalend is.  Spelers die weinig actiesymbolen gooien, kunnen wel Wild West kaarten verzamelen maar daarmee win je deze race naar vrijheid niet. Het komt er in principe op neer dat je in totaal 18 actiesymbolen moet gooien om je bende te bevrijden. (Je krijgt er 2 gratis en voor niks bij de start van het spel.)
Als je daar niet in slaagt, kun je ook niet winnen. Soms gooien spelers 3 actiesymbolen in één worp waardoor je direct 12 dollar of meer verliest. Het enige wat je kan doen om dit tegen te gaan is er voor zorgden dat je hetzelfde karakter uit jouw gevangenis haalt. Dit kan alleen door dit karaktersymbool samen met een aantal actiesymbolen te gooien. Als dat niet lukt, tja, dan haal je hoogst waarschijnlijk het einde van het spel niet.
Desperados of Dice Town moet het dan ook niet hebben van tactiek en strategie. Hier staan spel  – en vreugdebeleving centraal.  Een beetje verbale agressie doet daarbij wonderen.
De vormgeving zet deze bedoeling (vreugdebeleving) kracht bij.
Ik vermoed dat Desperados of Dice Town vooral gelegenheidsspelers en jongeren zal plezieren. Op onze club halen we het alleen boven als we nog wat tijd nodig hebben om onze laatste consumatie naar binnen te gieten. Als er voldoende tijd is, laat ik de Desperados voor wat ze zijn en houd ik Dice Town over.

November 2014

Over Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

Alle berichten door Fabrice →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *