Die Weinhändler – Review

Auteur Claudia Hely, Roman Pelek
Uitgever Amigo Spiele
Aantal spelers 3 tot 5
Spelduur 45 minuten
Jaar van uitgave 2004
Prijs 11.00€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.4/10
Links Amigo Spiele

SPELMATERIAAL

In het kleine speldoosje zitten 63 wijnkaarten, 3 lege flessen en 47 puntenfiches

SPELBESPREKING

Inleiding

Elke speler heeft zijn eigen verzameling wijnflessen. Deze flessen probeert hij te verhandelen voor meer waardevolle flessen. Met die waardevolle flessen legt hij zijn eigen wijnkelder aan. De speler met de meest waardevolle wijnkelder wint het spel.

Voorbereiding

Bij 3 spelers worden de wijnsoorten ‘Bordeaux’ (violet) en ‘Dornfelder’ (geel) uit het spel gehaald. Bij 4 spelers worden alle kaarten van de ‘Chardonnay’ (oranje) verwijderd. Deze kaarten worden in de speldoos gelegd.
Alle kaarten worden geschud en elke speler krijgt er 5 op handen. Daarna worden de bovenste 4 kaarten open naast de trekstapel gelegd. zij vormen de openingsaanbieding.
De spelers komen overeen wie het spel begint.

Spelverloop

Het spel verloopt over verschillende rondes, elke ronde bestaat uit 4 fasen.

Bieden.

Er zijn zeven verschillende wijnsoorten. Ze worden voorgesteld met een eigen kleur.
Van elke wijnsoort zijn er negen flessen. 3 smalle flessen met 1 ster, drie hoekige flessen met 2 sterren en 3 bolle flessen met 3 sterren. De waarde van de fles staat in de hoek aangegeven.
De lege fles heeft een waarde van 0,2 euro en heeft geen sterren. Lege flessen kan men gebruiken bij het bieden en bij het vullen van de wijnkelder, maar men kan er geen punten mee verdienen.
De spelers bieden met de kaarten in hun hand. Door een kaart open te spelen doe je een bod. Je kan ook passen, je bod blijft op tafel liggen. Wie direct past mag twee kaarten trekken en de minst waardevolle houden. De biedronde gaat door tot alle spelers passen. Je mag ook onderbieden!

Ruilen.

Nadat alle spelers gepast hebben, ruilen zij hun bod uit. De speler met het hoogste bod begint: hij neemt het open aanbod. De speler met het tweede hoogste bod, krijgt de kaarten van het hoogste bod. Vervolgens neemt de speler met het derde bod de kaarten van het tweede hoogste bod, enz…
De spelers nemen al deze kaarten in de hand. De kaarten van het overblijvende laagste bod worden op de plaats van het open aanbod gelegd.

Wijnkelder aanvullen.

Wanneer een speler meer dan zes kaarten in de hand heeft, moet hij wijn in de eigen kelder opslaan. Het opbouwen van de wijnkelder gebeurt volgens welbepaalde regels.
De speler die het hoogste bod had, moet eerst kaarten afleggen, dan volgen de andere spelers in uurwijzerzin. Wie niet meer dan zes kaarten in de hand houdt, moet geen kaarten afleggen, maar mag dat natuurlijk wel.

Aanbod aanvullen en startspelerwissel.

Het aanbod wordt terug aangevuld tot 4. De speler die in deze ronde het hoogste geboden heeft, schopt het tot startspeler in de volgende ronde.

De winnaar

Zodra de laatste kaart van de voorraadstapel bij het open aanbod gelegd is, begint de laatste ronde. Na de wijnruil van deze ronde, mogen de spelers al hun resterende handkaarten in hun eigen wijnkelder leggen.
Voor een afgelegde wijnkaart krijgt de speler zo veel punten als er sterren op de kaart staan: 1 ster = 1 punt, 2 sterren = 2 punten, 3 sterren = 3 punten.
Daarbij krijgt de speler extra punten, wanneer er een drieling met kleuren gevormd wordt. 4 punten als de flessen identiek zijn en 1 als het verschillende flessen zijn.
De speler met de meeste punten bezit de meest waardevolle wijnkelder.

 

SPELBEOORDELING

Die Weinhändler is een leuk biedspelletje. In zekere zin is het ook origineel omdat het niet altijd de bedoeling is het hoogste bod te bieden. Het zou best wel eens kunnen dat andere kaarten interessanter zijn voor jou. Een lager bod is dan aangewezen. De situatie verandert voortdurend, je bod zal dus regelmatig aangepast moeten worden. Soms kan het gebeuren dat je een dure fles opoffert voor meerdere goedkope flessen. Zolang die goedkopere flessen meer punten opleveren is dat natuurlijk geen probleem. Het doel heiligt de middelen. Een leuk tussendoortje.

September 2006

Over Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

Alle berichten door Fabrice →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *