Dixit – Review

Auteur
Jean-Louis Rubira
Uitgever Libellud
Aantal spelers 3 tot 6
Spelduur
30 – 45 minuten
Jaar van uitgave 2008
Prijs 26.95€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 8.5/10
Links Libellud
Bijzonderheden Winnaar Golden Ace 2009.
Winnaar Juego del Ano 2009.
Winnaar Games 100, beste party game 2009.
Publieksprijs op het festival van Cordoba 2009.
Winnaar Spiel des Jahres 2010.

SPELMATERIAAL

De speldoos bevat 84 kaarten, 36 stemfiches (6 per kleur), 6 konijnen (het kunnen ook hazen zijn) en de spelregels in het Frans, Duits, Engels, Pools (dat denk ik toch), Spaans, Italiaans, Portugees en Nederlands.

SPELBESPREKING

Inleiding

Kies een kaart en vertel er iets over zodat ten minste één tegenspeler wel en tenminste één tegenspeler niet kan raden welke kaart de jouwe is.

Voorbereiding

Zet jouw konijn op vak 0 van het scorespoor. Neem evenveel stemfiches in één kleur als er spelers zijn.
Schud de kaarten en geef er 6 aan elke speler. De rest vormt een trekstapel.

Spelverloop

Spelen …

Eén speler start het spel als verteller. Hij bekijkt zijn handkaarten, kiest er één uit en vertelt er iets over. De andere spelers mogen de kaart niet zien!
Vervolgens kiezen de andere spelers een kaart uit hun hand die het best bij de zin van de verteller past en geven die aan de verteller.
De verteller schudt de kaarten en legt ze in willekeurige volgorde open op tafel. De andere spelers proberen nu te raden welke kaart van de verteller is. Dit doen ze gelijktijdig aan de hand van hun stemfiches. (De meest linkse kaart is nummer 1, de volgende nummer 2, enz…)
Na elke ronde vullen de spelers hun handkaarten terug aan tot 6. De speler links van de huidige verteller wordt de nieuwe verteller.
De kaarten leveren wel wat verschillende mogelijkheden.

…en scoren.

Geen punten voor de verteller en 2 voor alle andere spelers als iedereen de kaart van de verteller vindt. Hetzelfde geldt als niemand de kaart van de verteller heeft aangeduid.
In alle andere gevallen krijgt de verteller 3 punten. De spelers die de juiste kaart aanduiden, krijgen ook 3 punten.
Elke speler, met uitzondering van de verteller, ontvangt 1 punt per stem voor zijn kaart.

De winnaar

Het spel eindigt als de laatste kaart getrokken is. De speler met het meeste punten wint.

 

SPELBEOORDELING

Dixit heeft zijn succes te danken aan twee bepalende factoren: een prima scoresysteem en prachtige veelzijdige kaarten. Het spel zelf is zo eenvoudig dat je, zonder overdrijven, direct met het spel kan beginnen. Of de avond wel of niet zal slagen, hangt van het publiek af. Ik kan mij best inbeelden dat niet iedereen wild enthousiast wordt bij het spelen van dit Dixit. Als je niet van taal houdt, als je lak hebt aan de vele mogelijkheden van één kaart, als fantasie niet van jouw wereld is, dan is een gebrek aan enthousiasme een logisch gevolg. Alle andere personen moeten Dixit gewoon een kans geven. Niet alleen omdat de tekeningen prachtig zijn, niet alleen omdat de vormgeving prima is, niet alleen omdat de prijs best wel meevalt, maar vooral omdat Dixit garant staat voor een geslaagde avond.
Misschien is de herspeelbaarheid van Dixit niet oneindig. Eenzelfde kaart wordt door dezelfde speler in een volgend spel dikwijls op dezelfde manier beschreven. Als je daar toevallig bij was, valt de verteller natuurlijk vlug door de mand. Variëren is heel belangrijk als je wilt blijven genieten. Je kan bijvoorbeeld afspreken om een kaart aan een land, een muziekgroep, een lied of gedicht, een persoon of een merknaam te linken bijvoorbeeld. Ook niet vergeten dat eenzelfde kaart verschillende mogelijkheden biedt. Geoefende spelers hebben wel het voordeel dat ze de verschillende kaarten kennen en daar kunnen op inspelen. Dixit biedt de mogelijkheid om terug te keren naar een wereld waar we als kind verzot op waren, een wereld die we met ouder worden misschien wat uit het oog verloren zijn, die van ongeremde fantasie en verbeelding.

Juli 2010

Over Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

Alle berichten door Fabrice →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *