Draco & Co – Review

Auteur Michael Schacht, Bruno Faidutti
Uitgever Descartes
Aantal spelers 3 tot 6
Spelduur 45 minuten
Jaar van uitgave 2001
Prijs 14.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 6.1/10
Links Descartes
Michael Schacht
Bruno Faidutti

SPELMATERIAAL

6 kasteelkaarten in 6 kleuren, 12 karakterkaarten in 6 kleuren, 3 personenkaarten, 1Draco kaart, 74 actiekaarten, 1 dobbelsteen, 1 kelk, 2O zilveren en 20 gouden munten en de spelregels zitten in een handig speldoosje zonder aparte opbergvakken.

SPELBESPREKING

Inleiding

Draco is de beroemdste onder alle dieven en rovers. Elke avond verzamelt de bende van Draco aan de ronde tafel en verdelen zij de winst van de dag. Naast roven en plunderen is Draco ook bekend voor zijn niet te stoppen drinklust. Telkens wanneer een speler een toost uitbrengt, beloont Draco de spelers aan zijn goede zijde, de spelers aan zijn slechte zijde moeten het gelag betalen. Wie profiteert het meeste van Draco’s gulle buien?

Voorbereiding

De spelers kiezen een kasteelkaart die hun kleur bepaalt.
De 12 karakterkaarten, Draco en de personenkaarten worden geschud en in een cirkel gelegd. De actiekaarten worden geschud en elke speler krijgt er 5.
Elke speler krijgt één goudstuk.
De speler rechts van de startspeler plaatst de beker voor zich op tafel.

Spelverloop

Van de 12 karakterkaarten komen er telkens 2 overeen met de kleur van een kasteel. De spelers hebben dus elk 2 kaarten die ze proberen te beïnvloeden. De personenkaarten zijn neutraal. Draco heeft een goede en een slechte zijde. De spelers proberen door het spelen van actiekaarten de volgorde van de kaarten te veranderen en zo aan draco’s goede zijde te belanden. Een speler die aan de beurt is, overloopt onderstaande fasen.

Een actiekaart spelen.

Deze actie is verplicht. De speler speelt een kaart en voert de actie uit. De acties beïnvloeden de volgorde van de kaarten of leveren geld op voor bepaalde personen.

Toosten.

Als de beker in het midden van de tafel staat dan mag de speler toosten. Daartoe neemt hij de beker en plaatst die voor zich op tafel. Pas op het einde van zijn volgende beurt zet de speler de beker terug in het midden. Telkens na een toost ontvangen bepaalde spelers munten.

Een kaart trekken .

De speler trekt een kaart. Als de trekstapel op is worden de kaarten opnieuw geschud.

De personenkaarten en hun gevolgen.

  • Draco: heeft een goede en een slechte zijde: de 4 personen aan de goede zijde ontvangen 4, 3, 2, en 1 zilveren muntstuk. De spelers 2 spelers aan de slechte zijde betalen 2 en 1 geldstuk.
  • Zork: telkens als Zork zou moeten betalen, betaalt de rijkste speler voor hem en wel het dubbele.
  • Brother John: het karakter achter Brother John krijgt zijn munten of betaalt zijn schulden.
  • Aunt Sarah: de spelers naast Aunt Sarah trekken een extra kaart.

De winnaar

Als de trekstapel voor de eerste keer op is, eindigt het spel na de telling van de eerstvolgende toost . De speler met het meeste geld wordt Draco’s beste vriend.

 

SPELBEOORDELING

Na het lezen van de spelregels en bij het bekijken van de auteurs dacht ik met Draco en Co een topper in huis gehaald te hebben. Intussen heb ik het een paar keer gespeeld en ben ik licht ontgoocheld. Dit komt omdat de duur van het spel vlug uitloopt tot 90 minuten. Misschien komt dit door de engelse actiekaarten? Sommige actiekaarten bevatten veel tekst en ook dat vertraagt het spel gevoelig. Daarnaast zijn er ook actiekaarten waarop je munten moet leggen, vervolgens moet je de actiekaart omdraaien en alle munten die op karakterkaarten blijven liggen, worden aan de betreffende spelers gegeven. Deze kaarten hebben nog maar weinig hun nut bewezen.
Ik denk dat het spel veel leuker zou zijn indien iedereen bekend is met de spelregels en alle actiekaarten, jammer genoeg duurt dat wel een tijdje. De meeste spelers vinden het na een potje of 2 dan ook meer dan genoeg. Draco en Co is een spel dat zelden de kast verlaat. Er zitten goede elementen in, maar door één of andere reden slaat het niet aan.

November 2006

Over Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

Alle berichten door Fabrice →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *