Dungeons & Dragons – Review

Auteur Onbekend
Uitgever Parker, Hasbro
Aantal spelers 2 tot 5
Spelduur 45 minuten per scenario
Jaar van uitgave 2003
Prijs 40.00€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.0/10
Links Hasbro

SPELMATERIAAL

De speldoos, die tot de verbeelding spreekt, bevat volgende onderdelen: 5 dubbelzijdige spelborden, 4 helden, 36 monsters, 95 voorwerpkaarten, 39 monsterkaarten, 5 initiatiefkaarten, 5 infokaarten, 10 dobbelstenen, 4 heldkaarten, 104 fiches, kartonnen onderdelen, een spelershandboek en een handboek voor de kerkermeester.
Voor 40€ krijg je heel wat materiaal.

SPELBESPREKING

Inleiding

4 helden trekken op avontuur. Zwervend door de kerkers ontdekken ze schatten en waardevolle voorwerpen. Op hun tocht proberen ze valstrikken te ontwijken en monsters te vernietigen. De tocht wordt steeds moeilijker en gevaarlijker. Op het einde wacht de kerkermeester!

Voorbereiding

1 speler is de kerkermeester, de andere spelers kiezen een held. Er moet altijd met 4 helden gespeeld worden.
De kerkermeester legt de kerkerspeelborden op tafel. Alleen de startkamer wordt ingericht. de kaarten worden gesorteerd in drie stapels: voorwerpen, speciale voorwerpen en monsters.
Daarna leest de kerkermeester het doel van het huidige avontuur voor en controleert hij of alle helden de nodige basisuitrusting bijhebben.

Spelverloop

De spelers komen aan beurt in de volgorde van de initiatiefkaartjes. Telkens als een nieuwe deur van de kerker geopend wordt, worden de initiatiefkaarten opnieuw verdeeld. Elke held mag tijdens zijn beurt 2 acties uitvoeren.

De acties.

  • Verplaatsen: het aantal vakjes dat een held kan verplaatsen staat aangegeven op de kaart van de held.
  • Een deur openen: als je met je held voor een deur staat, kan je ze openen. Het initiatief veranderd dan onmiddellijk. Sommige deuren gaan alleen open als je de juiste sleutel bezit.
  • Kisten openen: als je op een kist staat kan je ze met een volgende actie openen. De bovenste voorwerpkaart geeft aan welk voorwerp in de kist zit. Sommige kisten zijn boobytrapped of bevatten speciale voorwerpen.
  • Voorwerpen ruilen: je kan voorwerpen ruilen met voorwerpen uit je knapzak of met andere helden als je ernaast staat.
  • Vechten: gebeurt met dobbelstenen, het aantal dobbelstenen verschilt van wapen tot wapen en van monster tot monster.

Speciale acties.

  • Toveren: als je genoeg toverpunten bezit mag je betoveringen uitspreken.
  • Zoeken naar valstrikken: aan de hand van dobbelstenen wordt bepaalt hoeveel valstrikken onthuld worden. Het zoeken kan ook mislukken.
  • Valstrikken onschadelijk maken: aan de hand van een dobbelsteen, de val kan onschadelijk gemaakt worden of geactiveerd worden.
  • Ondoden keren: ook aan de hand van een dobbelsteen. Indien het lukt moet het monster één beurt overslaan.
  • Herstellen: sommige helden kunnen levenspunten herstellen.
  • Sluipen: helden met deze eigenschap kunnen door monsters lopen. Als ze dezelfde beurt nog aanvallen, krijgen ze 1 punt extra bij hun aanval.

De kerkermeester.

Als de kerkermeester aan de beurt is, kan hij met elk monster verplaatsen en aanvallen.

De winnaar

De kerkermeester wint als de helden niet in het doel van het huidige avontuur slagen. De helden winnen als tenminste één held het doel haalt.

 

SPELBEOORDELING

Dungeons & Dragons is een poging om de succesvolle PC RPG’s in een bordspel te gieten. Daarin zijn de makers slechts deels geslaagd. Een aantal elementen is succesvol overgenomen, een aantal andere werden vergeten.
Eén van de leukste elementen aan een RPG is het feit dat je jouw eigen karakter kan opbouwen, dat je zelf spreuken kan aanleren en kiezen welke uitrusting je aantrekt om erop uit te gaan. Daarnaast leveren gevechten ervaringspunten op, waardoor je betere uitrusting en spreuken kan hanteren. Deze elementen zijn in het bordspel weinig tot niet aanwezig.
De kerkers, de vallen, de schatten, het vechten en het samenwerken in groep zijn wel herkenbare spelelementen. Ook de opbouw in scenario’s (chapters) is aanwezig. Het eerste scenario is gemakkelijk te winnen, het laatste is al een stuk moeilijker.
Het spelen zelf is best aangenaam en spannend vanaf 3 personen. Speel je met twee, dan moet één persoon met 4 helden spelen en dat is misschien net iets te veel van het goede.
Al bij al een goede poging die wel voor verbetering vatbaar is. Wie geen liefhebber is van het genre zou beter passen.

September 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *