El Gaucho – Review

speldoos Auteur Arve D. Fühler
Uitgever Argentum Verlag
Aantal spelers 2-4
Spelduur 60 minuten
Jaar van uitgave 2014
Prijs 29.20€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.5/10
Links Argentum Verlag
   

IMPRESSIE

In de doos?
in de doos
Het spel starten (4 spelers)
start van het spel bij 4 spelers
Witte koeien
witte koeien
Topscore (wit 11×4, geel 7×2, bruin 10×5, zwart 4 = 112!)
topscore
Speciale acties: duidelijk op het spelbord
speciale acties

OORDEEL

El Gaucho is een vrij eenvoudige mix van dobbelen, workerplacement en sets verzamelen. Die éénvoud en luchtigheid wordt door het cartoonachtige en mooie artwork benadrukt.
Toch kan El Gaucho, naar mijn mening, op een hoger niveau gespeeld worden. Daarmee bedoel ik dat je toch wat vooraf kunt plannen. Daarbij moet je zeker rekening houden met het moment waarop je startspeler wordt en met de mogelijkheden van de andere spelers op dat ogenblik. Houd ook altijd rekening met een tegenslag – een andere speler steelt een koe – en probeer dit aan de hand van de speciale acties zo goed mogelijk op te vangen of te counteren. Een nadeel van dit nauwgezet plannen is wel dat de wachttijden kunnen oplopen en dat kan een spel als El Gaucho missen als de pest.
Het scoreverloop verloopt nogal chaotisch. Een reeks 2-3-5-6-8-12 bijvoorbeeld, levert 72 punten op. Vanaf het ogenblik dat de 12 gestolen wordt, blijft daar nog 40 van over. Het spreekt voor zich dat zo’n combinatie de interesse van de tegenspelers lokt. Timing is belangrijk. Wanneer probeer je een reeks te verkopen? Wie te gulzig is, kan zich wel eens verslikken.
De manier waarop punten verdiend worden, zorgt er voor dat de sterkste speler niet altijd wint. Winnen doe je door bij de start niet te sterk op te vallen, door op het einde toe te slaan. Als je sterk start, plukken de andere spelers je gegarandeerd leeg! El Gaucho is me goed bevallen maar geeft me geen ‘wauw’ gevoel. Daarvoor heb ik net iets te weinig controle over het scoreverloop.

April 2015

Over Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

Alle berichten door Fabrice →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *