Fresco – Review

Auteur
Marco Ruskowski, Marcel Süselbeck
Uitgever Queen Games
Aantal spelers 2 tot 4
Spelduur
60 – 90 minuten
Jaar van uitgave 2010
Prijs 37.95€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 9.0/10
Links Queen Games
Bijzonderheden Genomineerd voor verschillende spellenprijzen.
Winnaar Graf Ludo 2010.

SPELMATERIAAL

Heel wat spelmateriaal zit verborgen onder de prachtige afbeelding van de speldoos:

 • 1 dubbelzijdig spelbord,
 • 14 markttegels,
 • 25 frescotegels,
 • 60 munten,
 • 78 verfblokjes verdeeld over de kleuren geel, rood, blauw, groen en oranje,
 • 4 blanke assistenten,
 • 20 assistenten in de kleuren van de spelers,
 • 12 schilders in de kleuren van de spelers,
 • 1 bisschop,
 • 4 kleine en 4 grote schermen,
 • 4 actiebordjes,
 • 1 stoffen buidel,
 • en de spelregels in het Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Spaans en Duits

In de doos vind je extra spelmateriaal voor het spelen van enkele varianten:

 • 18 portretkaarten,
 • 12 opdrachttegels,
 • 7 extra frescotegels,
 • Telkens 6 verfblokjes in het roze en het bruin,
 • 4 gevorderde mengtabellen,
 • 1 altaartegel,
 • en een appendix in de 6 talen van het spelregelboekje.

SPELBESPREKING

Inleiding

De spelers renoveren in opdracht van de Bisschop het plafond van de Dom. Wie de dag vroeg begint, kan als eerste de markt afschuimen, maar zal ook meer uitgeven. Bovendien zullen zijn assistenten het vroeg opstaan maar weinig appreciëren.

Voorbereiding

Basisspel

Leg het spelbord met de juiste kant boven op tafel.

Geef elke speler een klein en een groot scherm, een actiebord, 1 geel, 1 rood en 1 blauw verfblokje, 12 thalers, 3 schilders en 5 assistenten.
Elke speler zet 1 schilder op één van de startvelden, 1 schilder in de herberg en 1 schilder in het theater.
Stop de verftegels in de buidel, vul daarna de marktkramen met verftegels.
Leg de frescotegels met waarde 11 in het midden van de Dom. De andere tegels worden over de resterende vakken verdeeld. De Bisschop wordt op de middelste tegel gezet.
De munten en de verfblokjes vormen een algemene voorraad.
De blanke assistenten worden in het theater geplaatst.

Uitbreidingsmodules

Portretten: sorteer de portretkaarten naar letter, schud de stapels en leg ze op elkaar. Leg de bovenste twee kaarten open op het atelier.
Opdracht van de Bisschop: sorteer de opdrachtkaarten en leg ze op de werkplaats. In elke stapel ligt de tegel met het hoogste cijfer bovenop.
Bijzondere kleuren: voeg de 12 extra verfblokjes bij de voorraad. Plaats de frescotegels met waarde 24 in het midden. Verwijder 7 willekeurige tegels uit het basisspel, schud de overgebleven tegels samen met de nieuwe. Geef elke speler een gevorderde mengtabel en leg de altaartegel bij het altaar.

Spelverloop

Fresco bevat 3 uitbreidingsmodulen die het basisspel extra pit geven. Je kan ze naar believen combineren. Er worden verschillende ronden gespeeld. Elke ronde bestaat uit 2 fasen. Op het einde van een ronde wordt de markt opnieuw aangevuld en krijgen de spelers 1 thaler per frescotegel die voor hen ligt.

Opstaan.

De speler met het minste punten kiest als eerste op wel uur hij opstaat. Hij zet zijn schilder op het vak van zijn keuze in de herberg. Elk vak (lees elk uur) kan maar 1 schilder bevatten. De keuze van de speler heeft invloed op het humeur van zijn assistenten (hoe vroeger, hoe slechter), de prijs van de markttegels (hoe vroeger, hoe duurder) en de speelvolgorde (hoe vroeger, hoe eerder).
Als jouw assistenten een heel goed humeur hebben, krijg je er een extra blanke assistent bij. Je moet een eigen assistent afgeven als het humeur van jouw assistenten beneden alle pijl zakt.
De herberg.

Acties plannen en uitvoeren.

De spelers plannen gelijktijdig hun acties door assistenten op hun planbord te plaatsen. Er zijn vijf verschillende acties die elk maximum 3 keer per beurt uitgevoerd kunnen worden. Daarna worden de acties gebied voor gebied uitgevoerd. De volgorde is telkens volgens de tijd van opstaan.
Voor – en achterkant van de planbordjes. Van links naar rechts de acties markt, Dom, atelier, werkplaats, theater.

 • Verf kopen op de markt: voor elke ingezette assistent in de kolom markt mag je één markttegel van het gekozen marktkraam kopen. Daarna moet je het kraam opruimen (= tegels terug in de buidel doen). Je mag er ook voor kiezen een marktkraam direct op te ruimen. Als je een verftegel koopt, ontvang je de afgebeelde verfblokjes uit de voorraad.
 • Fresco of altaar restaureren in de Dom: leg de afgebeelde verfblokjes terug in de voorraad, neem de gekozen tegel van het spelbord en leg hem voor je op tafel. Je ontvangt direct de afgebeelde punten. Voor elke restauratie mag je de Bisschop tegen betaling van 1 thaler 1 veld verplaatsen. Als de Bisschop op de tegel staat die je restaureert, ontvang je 3 extra punten. Je scoort 2 extra punten als hij op een aangrenzend vak staat. Je kan ook een deel van het altaar restaureren door de gevraagde combinatie aan verfblokjes in te leveren. Je ontvangt er punten voor. Je kan deze actie één keer uitvoeren per ingezette assistent.
 • Portret schilderen: elke assistent levert 3 thalers op.
 • Verf mengen in de werkplaats: elke assistent kan 2 keer verf mengen. Leg de mengkleuren af en neem het kleur dat je bekomt uit de voorraad. De mogelijkheden staan op de mengtabellen.
 • Humeur verbeteren in het theater: trakteer jouw assistenten op een mooie voorstelling en plaats je schilder op de humeurmeter 2 plaatsen hoger.

Uitbreidingen in het kort.

 • Portretten: in het atelier kunnen nu ook portretkaarten verkregen worden. Deze kaarten leveren extra voordelen op. Er zijn maar twee kaarten per ronde beschikbaar. Gebruik één van je assistenten om een openliggende kaart te pakken. Daarnaast ontvang je ook 3 thalers.
  Enkele portretten, de voordelen staan onder de foto.
 • Opdracht van de Bisschop: assistenten kunnen naast het mengen van verf ook een opdracht voor de Bisschop vervullen. Dit levert extra punten op, je verliest wel een deel van je inkomen.
  Opdrachttegels: je moet er 3 frescotegels voor bezitten, draai deze om en leg er de opdrachttegel op. Je krijgt nu het vervangingsinkomen.
 • Bijzondere kleuren: nieuwe tegels vragen nieuwe kleuren. Het mengen van die kleuren vraagt meer tijd, maar het levert ook meer punten op.
  Extra tegels en nieuwe mengtabel.

De winnaar

Als er bij de start van een ronde minder dan 7 frescotegels beschikbaar zijn, eindigt het spel na die ronde. De actiebordjes van de spelers worden omgedraaid zodat zijde 2 zichtbaar is. (De actie theater, die zinloos is, wordt vervangen door een extra actie Dom.)
De spelers ontvangen nog 1 punt per 2 thalers. De speler met het meeste punten wint.

 

SPELBEOORDELING

Echte liefhebbers spelen Fresco best met alle uitbreidingen. Familiespelers kiezen volgens interesse. Het opzet van dit pareltje is vrij simpel; verzamel kleurtjes en koop (= schilder) er tegels mee. Gelukkig zijn er voldoende aspecten aan deze basis toegevoegd zodat een interessant en boeiend concept ontstaat.
Je kiest zelf op welk uur je de handen uit de mouwen steekt. Dit geeft zijn gevolgen voor latere acties. Soms is het van kapitaal belang als eerste op de markt te verschijnen, helaas brengt de ochtendstond hier vooral goud in de marktkramer zijn mond. Geen wonder dat je er zelf niet vrolijker van wordt. Soms moet je eens goed uitslapen.
De spelers kiezen gelijktijdig welke acties ze willen uitvoeren. Alle acties zijn 3 keer beschikbaar waardoor je heel wat mogelijkheden hebt. Verf mengen zorgt ervoor dat je tegels kan schilderen die meer opleveren, de kans is dan echter wel groot dat andere spelers de goedkopere stukken van een likje verf voorzien. Aanvullend moet je geld verdienen of je humeur een boost geven. Een klein beetje planning is noodzakelijk.
De verschillende uitbreidingsmodules vergroten de uitdaging elk op hun eigen manier en zorgen ervoor dat vroeg opstaan interessanter wordt en plannen nog belangrijker is.
Tenslotte kan Fresco ook een lust voor het oog genoemd worden. De kwaliteit is meer dan degelijk en de afwerking is van hoog niveau. Bovendien heb ik hier niet het gevoel dat het thema erop geplakt is. Fresco past in de spellenkast van elk soort speler maar is voor een paar fanatiekelingen misschien niet vernieuwend genoeg.

In een 2 speler variant speelt de denkbeeldige Leonardo (Bij Queen meer dan normaal) mee. Aan mijn tafel is er voor Leonardo helaas geen plaats. Deze variant laat ik daardoor buiten beschouwing.
Het kleine en het grote scherm. De mengtabel staat op het grote scherm.

November 2010

Over Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

Alle berichten door Fabrice →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *