Gatenkaas – Review

speldoos Auteur Liesbeth Bos
Uitgever 999 Games
Aantal spelers 2 – 4
Spelduur 15 minuten
Jaar van uitgave 2014
Prijs 11.00€
Recensie door Peter Van Vooren
Score 7.0/10
Links 999 Games
FUN
   

kort gesteld

Gatenkaas is een kort familiespelletje, waarbij je zoveel mogelijk punten probeert te scoren, door je eigen muizen door de kaas te laten eten, bovendien moet je uw muizen zichtbaar proberen te houden tot het einde van het spel.
 
 PC010055.JPG
Het spel bevat 1 startkaart, 24 muizenkaarten en 4 kattenkaarten. Elke speler kiest zijn kleur (muizenfiches) en moet zoveel mogelijk kaasjes (1, 2 of 5 punten) proberen te scoren.
De startkaart wordt open op de tafel gelegd. Iedereen krijgt 5 kaarten in de hand. Het spelsysteem is heel simpel. Je legt een handkaart op een eerder gelegde kaart en trekt daarna een nieuwe kaart.
De kaart die je aanlegt, moet minstens één muis bedekken en maximaal twee. Bij de kattenkaarten geldt deze beperking niet, maar op een kattenkaart kan je ook geen kaarten meer leggen. (Ze zullen dus alle 4 volledig zichtbaar zijn aan het einde van het spel).
Wanneer krijg je nu kaasstukjes? Vrij simpel. Telkens er een muisje piept door een gaatje in de muizenkaart of de kattenkaart, trekt die speler één kaasstukje van de gedekte voorraad. (De muis heeft door de kaas gegeten).
Het spel eindigt als alle kaarten aangelegd zijn (trekstapel leeg én alle handkaarten). Daarna telt iedere speler zijn punten. Alle punten die hij voor zich heeft liggen + 1 punt voor elke zichtbare muis in zijn kleur.

MIJN GEDACHT

Gatenkaas is een vlot kaartspelletje, dat vlug wordt aangeleerd. De geluksfactor speelt uiteraard een grote rol bij het trekken van de kaasstukjes. Trek jij telkens een één terwijl de tegenstanders enkele vijven scoren, dan kan je met de meerderheid aan kaasjes toch nog verliezen. Anderzijds kan je dit beperken door je (katten)kaarten zo te leggen dat de muizen van de vermoedelijke leider bedekt worden.
Samen met je (klein)kinderen spelen is hier zeker haalbaar. Door de geluksfactor kan je met goed spelen toch verliezen tegen de jonge kornuiten. Een revanche kan daarna ook gemakkelijk door de korte spelduur.
De effectieve gaten in de kaarten maken het spel origineel en aantrekkelijk. Ook de cover is zeer kindvriendelijk en aantrekkelijk.
Wel ondervond ik één klein nadeel bij het leggen van de kaarten. Als er enkele kaarten op elkaar liggen, beginnen sommige kaarten te schuiven. Voorzichtig de kaarten neerleggen is dus aangeraden. Natuurlijk kan je het spel ook heel veel spelen, zodat de kaarten minder glijden. Dit belet echter niet dat ik dit spel durf aanraden. Gatenkaas is een leuk spel, dat je zonder problemen cadeau kan doen aan elk kind vanaf 6 jaar.
Aan te kopen bij o.a. www.fun.be

December 2014

Over Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

Alle berichten door Fabrice →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *