Guatemala Cafe – Review

Auteur
Inka & Markus Brand
Uitgever Eggertspiele
Aantal spelers 2 tot 4
Spelduur
60 minuten
Jaar van uitgave 2007
Prijs 34.25€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 6.7/10
Links Eggertspiele
Bijzonderheden 2de plaats hippodice Spielautorenwettbewerb 2006

SPELMATERIAAL

De speldoos bulkt van het spelmateriaal en bevat 20 tegels (5 per kleur), 4 scorepionnen, 1 koopman, 50 wegen, 45 geldstukken (centavos), 35 koffiezakken (7 per koffiesoort), 45 werkvrouwen (9 per koffiesoort), 15 schuren (3 per koffiesoort), 15 schepen (3 per koffiesoort), 1 buidel, 4 afdekplaatjes (voor een spel met 3 spelers) en twee spelborden.

SPELBESPREKING

Inleiding

De spelers bouwen en cultiveren koffieplantages waarvoor ze overwinningspunten ontvangen. Slagen ze erin hun koffie te verschepen, dan levert dat een aardig extraatje op. Handig omspringen met geld en bronnen is dus heel belangrijk, bovendien kunnen de spelers elkaar aardig dwarszitten.

Voorbereiding

De twee spelborden worden naast elkaar op tafel gelegd. Op het productie-spelbord wordt alle materiaal zoals aangegeven op het spelbord zelf geplaatst. De overgebleven koffiezakken worden als volgt verdeeld: 1 koffiezak wordt op het einde van het scorespoor gezet, 5 koffiezakken gaan in de buidel en de overige koffiezakken worden verdeeld zodat elke speler er evenveel bezit.
Elke speler ontvangt 5 tegels, 15 centavos en een scorepion.
De speler rechts van de startspeler plaatst de koopman op het productie-spelbord.
Links het plantage-bord met daarrond het scorespoor, rechts het productie-spelbord met daarrond de vakken waarop de koper zich voortbeweegt. De tekeningen geven aan welke onderdelen op dit bord geplaatst moeten worden.

Spelverloop

Als een speler aan de beurt is, moet hij de koopman 1, 2 of 3 vakken verplaatsen. Voor 2 centavos mag je nog één extra stap zetten. De plaats waar de koopman stopt, heeft aan welke stukken de speler tijdens zijn beurt kan gebruiken. Daarbij heeft een speler 2 keuzes.
4 boten, 3 werksters, 1 koffiezak en 1 straat zijn ter beschikking van de actieve speler.

Kopen.

Uit de beschikbare rij mag de speler maximum 3 stukken kopen. Deze stukken moeten direct op het plantage-bord gezet worden. De lege plaatsen op het productie-bord worden vervangen door straten.

  • Schuren plaats je op één van de voorgedrukte plaatsen op het bord. Plaats onder de schuur een tegel van je eigen kleur. Afhankelijk van de plaats kost een schuur 6, 4 of 2 Centavos.
  • Werkvrouwen moeten aan de schuur of aan elkaar grenzen. Ze kosten 3, 2 of 1 Centavos. Plantages van verschillende spelers maar in dezelfde kleur, mogen elkaar niet raken.
  • Schepen worden in een haven gelegd op de goedkoopste vrije plaats.
  • Straten worden op de (lichtbruine) wegen gelegd. Als ze een plantage met een haven verbinden, kan dat extra punten opleveren.

Geld verdienen en scoren.

Kies je een koffiezak, dan plaats je die op het einde van het scorespoor, je krijgt ook 8 centavos. Daarna wordt dit type koffie gewaardeerd.

  • Een schuur levert 1 punt op per werker.
  • Is de schuur door middel van straten verbonden met een haven en staat in die haven een schip van dezelfde kleur, dan worden de punten voor de werkers verdubbeld. Staan daar 2 of 3 schepen van dezelfde kleur, dan tellen de punten drie- of vierdubbel.
  • Na de telling wordt één gebruikt schip weggenomen. De andere schepen schuiven op.
  • Na de telling moet de actieve speler een eigen koffiezak op het productie-bord plaatsen.

Tellingen boycotten.

Net voor een telling krijgt elke tegenspeler één keer de kans om de telling te boycotten. Daarvoor moet hij een koffiezak uit eigen voorraad terug op het productie-bord plaatsen. Deze koffiezak moet dezelfde kleur hebben als de koffiezak die de telling initieerde.

De winnaar

Het spel eindigt als één van de spelers met zijn scorepion de koffiezakken heeft bereikt. De speler met het meeste punten wint.

 

SPELBEOORDELING

Guatemala Café is ondanks de grote hoeveelheid speelstukken makkelijk op te zetten en aan te leren. Er schuilt zelfs enige diepgang in. Je kan bijvoorbeeld met jouw eigen werkers de uitbreiding van andere plantages blokkeren of je kan speelstukken die een andere speler nodig heeft voor zijn neus wegkapen, maar daar stopt het dan ook. Welke kleur je best probeert te verzamelen is afhankelijk van de kleur van de koffiezakken die je in het begin krijgt. Een verbinding met de haven is nodig als je het spel wilt winnen. Het boycotten van de tellingen geeft niet echt een positief effect, het vertraagd het spel alleen een beetje en heel zelden beslist een boycot over winst of verlies. Guatemala Café is zeker geen slecht spel, maar het is ook geen spel dat ik 3 keer na elkaar zou spelen daarvoor mist het wat diepgang en mogelijkheden. Als afwisseling komt het zeker nog eens op tafel.

Maart 2008

Over Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

Alle berichten door Fabrice →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *