Guildhall – Review

speldoos Auteur Hope S. Hwang
Uitgever AEG
Aantal spelers 2-4
Spelduur 30 minuten
Jaar van uitgave 2012
Prijs 26.50€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.5/10
Links AEG
   

SPELVERLOOP

De eerste speler die 20 punten scoort, wint Guildhall. Daarvoor moet je sets inruilen voor puntenkaarten. Soms leveren puntenkaarten direct een extra actie op. Er worden 5 puntenkaarten open in het midden van de tafel gelegd.
puntenkaarten
Naast puntenkaarten bevat Guildhall ook 120 beroepenkaarten (4 sets van 6 beroepen, elk in 5 verschillende kleuren). Elke kaart komt met andere woorden 4 keer voor. Bij de start van het spel krijgt elke speler 9 kaarten op handen. Elke speler mag bovendien één keer naar eigen inzicht en vermogen kaarten afleggen en zijn hand terug aanvullen tot 9. Daarna legt iedereen 3 kaarten open voor zich op tafel – dit eigen speelgebied wordt de Gilde genoemd – en kan het spel beginnen.
In een beurt voer je 2 acties uit. Daarbij kies je telkens uit 3 mogelijkheden: ofwel speel je een kaart ofwel leg je kaarten af en vul je jouw hand terug aan tot zes ofwel koop je een puntenkaart.
Leg een kaart open op tafel om ze te spelen, voer de vaardigheid van het karakter uit en voeg ze daarna toe aan jouw Gilde. De vaardigheid van een karakter is sterker naarmate je meer van die karakters in jouw Gilde bezit. Speel je een eerste historicus dan mag je de bovenste kaart van de aflegstapel aan jouw Gilde toevoegen. Als je al 2 historici bezit, en je speelt een derde dan mag je een kaart uit de aflegstapel kiezen bijvoorbeeld.

  • De danseres levert extra kaarten op. Een danseres spelen kost ook geen actie.
  • Met een historicus kan je kaarten uit de aflegstapel aan je Gilde toevoegen.
  • De boer genereert extra punten.
  • De weefster gebruik je om extra handkaarten te spelen of om handkaarten te ruilen met je Gilde.
  • Als je een trader speelt mag je kaarten uit jouw Gilde ruilen met kaarten uit de Gilde van een andere speler.
  • De huurmoordenaar vermoordt andere karakters.
    soorten kaarten

In Jouw Gilde mag je nooit twee dezelfde kaarten leggen. Identieke kaarten kan je daardoor niet spelen. Een set bestaat uit 5 dezelfde karakters, elk in een andere kleur.

set

MIJN GEDACHT

Guildhall is makkelijk aan te leren en kan perfect binnen het half uur gespeeld worden. Dat is ook nodig omdat lange termijn strategieën gewoon niet mogelijk zijn. Als jouw Gilde enkele mooie reeksen bevat, kunnen andere spelers optimaal profiteren. Hoe meer kaarten je bezit, des te aantrekkelijker het wordt voor andere spelers om je aan te vallen.
Als je daar niet goed tegen kunt, zal Guildhall je vooral frustraties bezorgen.
Net omdat Guildhall zo vlot speelt, stoor ik mij daar niet aan. Ik vind Guildhall een leuk tussendoortje en houd van het feit dat de acties van de kaarten die je speelt steeds krachtiger worden. Als je echter punten wilt scoren, moet je jouw krachtige serie inleveren. Het is vanzelfsprekend dat je afhankelijk bent van de kaarten die je trekt. Natuurlijk ben je ook afhankelijk van hoe andere spelers kuishouden in jouw Guilde. Daaruit volgt dat de winnaar niet altijd degene met de beste strategie is. Toch vind ik Guildhall onderhoudend genoeg om telkens mee te spelen. Gewoon omdat ik het leuk vind.
Het is wel belangrijk dat je de kaarten telkens goed schudt, maar dat is bij elke set collector het geval.
Guildhall is een vrij agressieve set collector met een korte spelduur en eenvoudige spelregels waardoor het plaatje klopt.
Niks voor spelers die directe interactie maar niks vinden of graag een lange termijn strategie opbouwen.
spelmateriaal

 

 

April 2014

Over Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

Alle berichten door Fabrice →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *