Heersers Der Woestijn – Review

Auteur Reiner Knizia
Uitgever Fantasy Flight Games
Aantal spelers 2 tot 5
Spelduur 45 minuten
Jaar van uitgave 1998 Duitsland 2005 Amerika
Prijs 19.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 8.1/10
Links Fantasy Flight Games
Reiner Knizia
Online spelen
Online spelen
Bijzonderheden Winnaar Meeples’ Choice Award 1998
Genomineerd Spiel des Jahres 1998

SPELMATERIAAL

In de speldoos zitten 170 kamelen in 5 kleuren, 5 grijze kamelen, 6 nomaden in elke spelerskleur, 5 palmboompjes, 45 waterbronfiches, 20 oase scorefiches, 10 gebied scorefiches, 5 karavaan scorefiches en een spelbord.
Zakjes of meerdere opbergvakken zouden bijzonder interessant geweest zijn.

SPELBESPREKING

Inleiding

5 karavanen bevolken een aanvankelijk lege woestijn. Maar de karavanen breiden zich langzaam uit en bezetten verschillende vruchtbare gebieden. Om beurt plaatsen de spelers kamelen op het spelbord, daarmee kunnen ze punten verdienen. Wie zijn kamelen het slimst plaatst zal heersen over de woestijn!

Voorbereiding

Elke speler neemt 6 verschillende kamelen en 6 nomaden in één kleur. Ze zetten de nomaden op de kamelen. De grijze kameel geeft aan welke kleur bij een speler hoort, de gekleurde kamelen waar een nomade opzit zijn karavaanleiders.
De kamelen worden op kleur gesorteerd en naast het spelbord gelegd.
De palmbomen worden op het spelbord gezet, de waterbronfiches worden open op het spelbord gelegd.

Spelverloop

Aan het begin van het spel plaatsen de spelers hun karavaan leider, daarna plaatsen de spelers om beurt 2 kamelen op het spelbord.

Karavaanleiders plaatsen.

Karavaanleiders mogen niet aan elkaar of aan een oase grenzen, ze mogen ook niet op velden staan die bezet zijn door een waterbron, oase of een andere karavaanleider.

Kamelen plaatsen.

Een kameel mag alleen naast een kameel van dezelfde kleur geplaatst worden. Daarbovenop mag een speler alleen eigen karavanen uitbreiden. Kamelen mogen niet grenzen aan kamelen van dezelfde kleur die tot een andere karavaan behoren. Ze mogen wel grenzen aan kamelen die een andere kleur hebben.

 

Punten.

  • Als een speler een kameel plaatst op een waterbronfiche, krijgt hij deze fiche. Ze hebben een waarde van 1 tot en met 3.
  • Als een speler een karavaan voor het eerst met een oase verbindt, krijgt hij daarvoor een oase scorefiche. Deze fiche levert 5 punten op.
  • Als een speler met één karavaan een gebied kan insluiten krijgt hij alle waterfiches binnen dit gebied, hij mag voor elke oase dat nog niet met de karavaan verbonden is een scorefiche nemen. In een ingesloten gebied, mogen geen kamelen meer geplaatst worden.

De winnaar

Het spel eindigt als de laatste kameel van één kleur op het spelbord geplaatst is. De spelers tellen bij hun fiches nog de punten voor de grootste karavaan en voor ingesloten gebieden. Per kleur levert de grootste karavaan 10 punten op. Gelijkstand levert 5 punten op. Een ingesloten gebied levert 1 punt per veld op, oases tellen niet mee.
Wie het meeste punten totaliseert, is heerser der woestijn.

 

SPELBEOORDELING

Heersers der Woestijn is een oogverblindend spel. De vele kleuren doen denken aan de kleuren in de kinderkamer en doen niet direct aan kamelen denken. Tenzij je naast roze olifantjes nu ook roze kamelen kan tegenkomen in je dromen. Het spelmateriaal sorteren duurt bijna net even lang als het spelen van het spel zelf. Een doos met een paar verschillende vakken is nochtans een uitvinding van de 20ste eeuw. Dat de karavaanleiders mooi op de kamelen klikken is een handigheidje.
Gelukkig is het spel zelf wel een schot in de roos. Zelfs al zou de ontwerper niet op de doos staan je zou zo weten dat het van Reiner Knizia’s hand komt. Op het eerste zicht simpel, maar o zo moeilijk door de verschillende score mogelijkheden. Moet je gaan voor het uitbreiden van een eigen karavaan of moet je een tegenstrever blokken. Gebieden leveren veel punten op, dus laat je niet vangen. De score bijhouden op een scorebord met de grijze kameel zou ik een stuk overzichtelijker gevonden hebben. Nu is het moeilijk te achterhalen welke speler aan de leiding staat. Toch een prima legspel, het mist alleen wat afwerking.

September 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *