Het Koopmanshuis – Review

Auteur
Stefan Feld
Uitgever The Game Master
Aantal spelers 2 tot 5
Spelduur
45 minuten
Jaar van uitgave 2010
Prijs 26.95€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 8.0/10
Links Stefan Feld
The Game Master

SPELMATERIAAL

De speldoos bevat:

  • 1 spelbord,
  • 5 koopmanshuizen (1 per speler),
  • 54 handelskaarten (genummerd van A tot E),
  • 45 goederenblokjes (9 per soort),
  • 25 munten,
  • 1 startspelermunt,
  • 20 koopmannen (4 per kleur),
  • 1 buidel,
  • de spelregels in het Nederlands.

SPELBESPREKING

Inleiding

Aan de hand van een eenvoudig biedsysteem proberen de spelers handelskaarten te bemachtigen. Dit kan geld, goederen of punten opleveren. Sluw bieden en de mogelijkheden goed combineren is de boodschap.

Voorbereiding

Plaats het spelbord op tafel.
Doe de goederen in de buidel en leg de munten naast het spelbord.
Geef elke speler 5 munten, 4 koopmannen en 1 koopmanshuis.
Sorteer de handelskaarten volgens letter. Schud de stapels apart en leg ze op elkaar zodat stapel A bovenaan ligt, enz… Bij minder dan 5 spelers worden eerst een aantal kaarten uit het spel gehaald.
De startspeler krijgt de startspelermunt.

Spelverloop

Heel kort uitgelegd.

  • Leg 1 kaart meer dan het aantal spelers open op het spelbord.
  • De spelers plaatsen om beurt een koopman bij één van de kaarten. De eerste koopman wordt onderaan gezet, een volgende daarboven, enz… Dit eindigt als alle spelers 3 koopmannen hebben ingezet.
  • De prijs van een kaart is gelijk aan het aantal koopmannen die zich bij die kaart bevinden. De speler wiens koopman onderaan staat, mag eerst beslissen of hij de kaart koopt. Als hij de kaart niet koopt, moet hij zijn koopman wegnemen, de prijs zakt daardoor met 1 munt.
  • Na de aankoop, mogen de spelers de mogelijkheden van hun kaarten benutten. Dit kan gerust gelijktijdig.
  • Op het eind van een ronde ontvangen alle spelers 1 munt. Sukkelaars die geen kaarten gekocht hebben, krijgen een extra munt als troost. De startspelermunt wordt doorgegeven.

Het spelbord: onderaan plaats voor de kaarten, daarboven de huizen waar de koopmannen worden geplaatst, rondom het scorespoor.

Kaarten en hun mogelijkheden.

Elke speler start het spel met één pakhuis. Je kan er drie goederen ruilen voor 1 goed naar keuze of twee goederen ruilen voor 1 munt. In het pakhuis mag je 1 goed opslaan.


Een contract levert 5, 8 of 11 punten op als de juiste goederen er op liggen.

De speler met de hoogste waarde aan brandweermannen ontvangt punten voor de bescherming tegen een brand. De speler met de minst sterke brandweermannen verliest evenveel punten. De waarde van de brandkaart (hier 2) geeft aan hoeveel punten verloren of gewonnen kunnen worden.

Een handelaar wisselt goederen voor munten. Op een schip worden vooraf 3 goederen geplaatst. Als je het schip wint, ontvang je de goederen. Dit is de enige manier om goederen te bekomen. Kantoren worden waardevoller als je er meer bezit, enz…

De winnaar

Het spel eindigt na het uitvoeren van de laatste brand. De speler met het meeste punten wint.

 

SPELBEOORDELING

Het Koopmanshuis is een verrassend vlot en leuk spelletje. Het biedsysteem is origineel en werkt iets beter vanaf 4 spelers. Bij drie spelers gebeurt het soms dat een speler te veel profiteert als zijn tegenspelers dezelfde kaart willen winnen. Wel vind ik dit niet storend omdat je nog altijd zelf de keuze maakt. Wil je een kaart voor de andere speler duurder maken, of ga je voor die ene kaart? Een andere kritiek is dat de startspeler te veel nadeel heeft omdat de kaarten voor hem duurder zijn. De kans bestaat inderdaad dat er koopmannen achter de jouwe verschijnen, maar je blijft wel de eerste keuze hebben natuurlijk. Een startspeler zonder geld is een sukkel, maar een startspeler met geld staat sterk in zijn schoenen. Een ronde passen om extra centen te bekomen, kan in die zin verstandig zijn.
Met uitzondering van het biedsysteem valt er weinig nieuws te bespeuren. Toch ligt hier een geslaagde mix van bestaande elementen op tafel. De Bank (een extra munt tijdens de inkomstenfase) is bij drie spelers natuurlijk heel wat interessanter dan bij 5 omdat er in het laatste geval minder rondes zijn, maar je zal er in het eerste geval ook een stuk meer voor betalen.
Als je het spel al gespeeld hebt, ben je in het voordeel omdat je de kaarten (en vooral de volgorde waarin ze voorkomen) al kent. Een spel met ervaren spelers vind ik daardoor ook iets spannender en leuker.
Het Koopmanshuis legt vlot uit, speelt vlot en heeft een zeer aangename spelduur. Je hebt niet alles onder controle en soms ben je afhankelijk van wat de andere spelers beslissen, maar er blijft genoeg stof tot nadenken over. Dit raad ik aan voor zowel veelspeler als familiespeler.

Augustus 2010

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *