Homesteaders – Review

speldoos Auteur Alex Rockwell
Uitgever Quined Games
Aantal spelers 2 – 4
Spelduur 90 minuten
Jaar van uitgave 2009
Prijs 20.00€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 8.0/10
Links Quined Games
   

kort gesteld

spelmateriaal

Homesteaders is een ontwikkelingsspel waarin spelers streven naar het bouwen van de meest waardevolle stad. Daarvoor krijgen ze 10 ronden de tijd. Elke ronde verloopt op dezelfde eenvoudige manier.
Bij de start van een ronde worden de bovenste veilingskaarten open gedraaid. Handig is dat één veilingsstapel ook aangeeft welke ronde gespeeld wordt.
Ronde 2 tot 6
veilingtegels
Daarna worden eventueel nieuwe gebouwen in het aanbod gelegd. Dit gebeurt aan het begin van de vijfde ronde (nederzettingen worden dorpen) en bij aanvang van ronde 8 worden dorpen vervangen door steden.
De kostprijs van de gebouwen staat links bovenaan, de punten die een gebouw opleveren rechts bovenaan. Onderaan staat wat gebouwen opleveren (eventueel moet je er daarvoor een arbeider op plaatsen.) In het midden staat eventueel een extra mogelijkheid.
gebouwen
Na de voorbereidingsfase ontvangen de spelers inkomsten. Een aantal gebouwen leveren altijd inkomsten op, sommige gebouwen moeten van arbeiders voorzien worden vooraleer ze grondstoffen produceren. Nadat elke speler inkomsten ontvangen heeft, worden de arbeiders uitbetaalt.
Elke ronde wordt afgesloten met een veiling op het veilingsbord.
veilingsbord
Spelers bieden daarin op de veilingstegels uit het aanbod. In het aanbod ligt één tegel minder dan het aantal spelers. Daardoor zal minstens één speler geen veilingstegel winnen. Als troostprijs mag deze speler 1 stap vooruit op het ontwikkelingsspoor. Daarna kiest die speler één van de afgebeelde beloningen.
Spelers die een veilingstegel winnen, bouwen een gebouw dat overeenkomt met de kleur van de veilingstegel. De kosten van het gebouw worden aan de bank betaald.

Tijdens het spel mogen de spelers op elk moment gebruik maken van de marktplaats. Daar kunnen ze goederen of arbeiders aankopen en goederen verkopen. Elk verkocht goed levert 1 overwinningspunt Op.
markt
Spelers kunnen tijdens het spel ook schulden nemen. Dit levert 2 munten op maar het kost je 5 munten om de schuld te vereffenen. Niet afgeloste schulden leiden tot verlies van overwinningspunten.

Na de 10de ronde worden de scores berekend. Overwinningsfiches tijdens het spel verzameld + overwinningspunten op gebouwen + overwinningspunten van bonussen op gebouwen + 2 overwinningspunten voor elk goud, vee en koper – verliespunten voor niet afgeloste schulden (1, 3, 6, 10, 15 minpunten voor 1, 2, 3, 4, 5 niet afgeloste schulden).

MIJN GEDACHT

Homesteaders is een heel eenvoudig en makkelijk aan te leren ontwikkelingsspel. Je start het spel met één thuistegel, 1 arbeider en 6 zilveren munten. De thuistegel levert elke ronde 2 extra zilveren munten op. De arbeider produceert ofwel 1 hout ofwel 1 overwinningspunt.
thuistegel
Je start dus met beperkte middelen. Die moet je inzetten, investeren om steeds betere gebouwen en bijgevolg mogelijkheden te scheppen. Dit gebeurt in 3 fasen. Tijdens de nederzettingsfase leveren gebouwen vooral goederen op. De dorpsfase biedt een mengelmoes van gebouwen die goederen en/of punten opleveren. De stadsfase gooit nog enkele puntenbommen in het spel. De volgorde waarin deze gebouwen in het spel verschijnen, zorgt voor een vrij logische opbouw. De verschillende soorten gebouwen leveren verschillende tactieken op. Spelers die de mogelijkheden van toekomstige gebouwen kennen, zijn in het voordeel. Als je dit met nieuwelingen speelt, raad ik een korte bespreking van de stadsgebouwen vooraf aan.
De grote toegankelijkheid van Homesteaders is een kolf naar de hand van gelegenheidsspelers. Zelfs een mix van gelegenheidsspelers en spelfanaten raad ik een partijtje Homesteaders aan. Ervaren spelers zullen zich amuseren met de verschillende mogelijkheden die Homesteaders biedt, terwijl de groentjes niet het gevoel zullen hebben dat ze kansloos moeten toekijken.
Ervaren spelers zullen Homesteaders misschien net iets te weinig uitdagend vinden. Tenminste dit ervaar ik binnen onze club. Zelf zie ik een partijtje Homesteaders altijd zitten.
Een pluim ook voor het prachtige spelmateriaal. Zelden zo’n stevige dikke kartonnen spelerschermen en kaartjes gezien als in Homesteaders.

spelerscherm

November 2014

Over Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

Alle berichten door Fabrice →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *