Hypocrisie – Review

Auteur
Onbekend
Uitgever Amigo
Asmodée
Aantal spelers 2 tot 8
Spelduur
30 minuten
Jaar van uitgave 2010
Prijs 9.95€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 4.0/10
Links Asmodée Benelux
Amigo

SPELMATERIAAL

Het leuke speldoosje bevat 112 speelkaarten en 1 dobbelsteen. Onder de speelkaarten bevinden zich 70 kaarten met waarde 1 tot 10, 26 engelenkaarten, 8 duivelkaarten en 8 ‘beurt overslaan’ kaarten. Spelregels zijn er in het Nederlands en in het Frans.

SPELBESPREKING

Inleiding

Dat de duivel in elk van ons schuilt, is geen publiek geheim. Maar wie verbergt dit het best achter een engelengezichtje? Probeer zo snel mogelijk je handkaarten weg te spelen. Lieg als dat nodig is maar zorg dat je niet betrapt wordt!

Voorbereiding

Schud de kaarten, geef er 10 aan elke speler.
Leg de kaarten die overblijven als trekstapel in het midden van de tafel.

Spelverloop

Als je aan de beurt bent, leg je 1 of meerdere kaarten gedekt op tafel. Daarna moet je een kaart trekken en is de volgende speler aan de beurt.
Het spel begint met waarde 1. Dat wil zeggen dat de startspeler alleen kaarten met waarde 1 mag afleggen. De volgende speler mag alleen kaarten met waarde 2 afleggen, enz…
Natuurlijk mogen spelers ook liegen, zolang je dat maar met een afgestreken aangezicht doet.
Elke speler die denkt dat de actieve speler liegt, mag schijnheilig roepen. Hij mag dan één van de afgelegde kaarten aanduiden om te controleren. Die kaart wordt omgedraaid. Als de speler inderdaad liegt, moet hij de zwarte dobbelsteen gooien en evenveel kaarten van de stapel trekken. Bovendien moet hij de afgelegde kaarten tot en met de afgelegde kaart terug op handen nemen. Als blijkt dat de actieve speler niks dan de waarheid spreekt, moet de uitdager de zwarte dobbelsteen gooien.

Het spel bevat 3 speciale kaarten. Een duivel heeft geen waarde, er hangt dus altijd een leugentje aan vast. Een ‘beurt overslaan’ kaart wordt alleen en gedekt op tafel gelegd terwijl je ‘beurt overslaan’ roept. De volgende speler moet dan een beurt overslaan. Deze kaart kan eveneens in twijfel getrokken worden.
Een engel geldt als joker en kan voor elk getal ingezet worden.

De winnaar

Het spel eindigt meteen als een speler zijn laatste kaart succesvol aflegt. De tegenspelers tellen de waarde op van hun overgebleven kaarten. Het totaal daarvan gaat als punten naar de winnaar. Beurt overslaan, engel en duivel leveren respectievelijk 20, 30 en 40 punten op.
Spreek op voorhand het streefdoel aan overwinningspunten af.

 

SPELBEOORDELING

Hypocrisie blaast je niet van de stoel, integendeel. Dit is een vrij eenvoudig spelletje, dat wegens gebrek aan duidelijke regels en wegens een gebrek aan uitdaging wat slordig overkomt.
Mij is het niet duidelijk hoeveel keer je een speler de stempel ‘schijnheilig’ mag opdrukken. Kan je zijn kaarten één voor één betwisten of moet je het met één hokje stellen. Mogen de spelers om beurt een kaart betwisten? Hoeveel kaarten mag je afleggen? In een spel met twee kan je bijvoorbeeld alle kaarten in één keer afleggen. Een gooi met de zwarte dobbelsteen levert maximum 6 nieuwe kaarten op. Met wat geluk moet ook jouw tegenspeler wat extra kaarten trekken als hij toevallig een goede kaart aanduid. In dat opzicht ga ik er van uit dat eenzelfde speler meerdere keren een tegenspeler mag betwisten. Dit zorgt er voor dat de spelers binnen de kortste keren een overvloed aan kaarten op handen hebben. Soms kan je dan tot 10 (vanwege de vele engeltjes) goede kaarten afleggen en dat vind ik wat overdreven.
Hypocrisie vind ik te chaotisch en te willekeurig. Knollen voor citroenen speelt heel wat aangenamer en daar is Hypocrisie voor een groot stuk op gebaseerd. Helaas is het kookvocht heel wat minder smaakvol dan het vers product.

November 2010

Over Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

Alle berichten door Fabrice →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *