Im Märchenwald – Review

Auteur Markus Nikisch
Uitgever Adlung Spiele
Aantal spelers 1 tot 8
Spelduur 15 minuten
Jaar van uitgave 2000
Prijs 6.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.0/10
Links Adlung Spiele

SPELMATERIAAL

Het kleine Adlung doosje bevat 74 kaarten waaronder 36 voorwerpen, 2 raven, 3 heksen, 1 kasteel, 4 magische spiegels, 10 bomen en 1 overzicht.

SPELBESPREKING

Inleiding

De mooiste prinses ter wereld roept de hulp in van de spelers. Zij is immers dodelijk ziek en alleen de kracht van 7 verschillende voorwerpen uit het betoverde bos kan haar genezen. De spelers gaan in het bos op zoek naar de voorwerpen. De zoektocht wordt bemoeilijkt door de heks, en raven stelen gevonden voorwerpen. Bovendien zijn ook de dwergen op zoek naar deze waardevolle schatten. De spelers moeten als eerste met de voorwerpen in het kasteel van de prinses aanwezig zijn. Dit is immers van levensbelang.

Voorbereiding

De 4 spiegelkaarten en de bomen worden apart gelegd. De overige kaarten worden gedekt in een vierkant van 7 op 7 gelegd.
Eén spiegelkaart wordt blind getrokken en open gelegd, de zoektocht kan beginnen.

Spelverloop

Op de kaarten staan twee voorwerpen uit de sprookjeswereld afgebeeld. Een voorwerp ligt op de grond en één voorwerp staat in een spiegel afgebeeld. In het betoverde bos bevinden zich naast voorwerpen ook nog heksen, dwergen en raven.
Aan het spelbegin wordt één van de vier spiegelkaarten getrokken en open gelegd. Deze kaart geeft aan welk voorwerp gezocht moet worden.
De actieve speler draait één kaart open en handelt volgens deze kaart.

  • Is het voorwerp dat op de grond ligt gelijk aan het voorwerp in de spiegel, dan is het eerste voorwerp alvast gevonden. Deze kaart wordt opzij gelegd en vervangen door een boomkaart. Het voorwerp in de spiegel geeft aan wat de spelers nu moeten zoeken.
  • Is de gedraaide kaart een heks, dan moet de speler twee kaarten van plaats wisselen zonder ze te bekijken.
  • Is de kaart een raaf, dan steelt de raaf het eerst gevonden voorwerp van de spelers.
  • Is de kaart een dwerg, dan wordt de dwerg opzij gelegd en vervangen door een boom.
  • Toont de kaart een voorwerp dat niet gevonden moet worden of het kasteel, dan wordt ze gewoon teruggedraaid.
  • Toont de kaart een boom, dan moet de speler één beurt overslaan.

Kaarten worden altijd gedekt teruggelegd. Als kaarten vervangen worden door bomen, moeten ook de bomen gedekt op de juiste plaats liggen.

De winnaar

Het spel eindigt als de spelers zeven voorwerpen hebben gevonden en daarna de kasteelkaart gedraaid wordt. Het spel eindigt ook als de zevende en laatste dwerg ontdekt wordt. In het eerste geval winnen de spelers in het tweede geval verliezen ze.

 

SPELBEOORDELING

Im Märchenwald is een leuke variatie op memory. Aangezien de sfeer te zoeken is in het betoverde bos zal het vooral kinderen boeien. Onze kleine mannen laten zich volledig door de sprookjeswereld overwelmen. Telkens een dwerg ontdekt wordt, zie je de spanning op de gezichtjes vergroten. De blijdschap bij het vinden van een goed voorwerp verraadt hun enthousiasme. Er wordt ook samen gespeeld waardoor de kans op ruzie gering is. Het werd trouwens genomineerd voor ‘kinderspiel des jahres’ in 2001. De punten heb ik gegeven vanuit een licht kinderlijk perspectief.

September 2006

Over Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

Alle berichten door Fabrice →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *