John Silver – Review

Auteur Martin Schlegel
Uitgever Eggertspiele
Aantal spelers 2 tot 4
Spelduur 30 minuten
Jaar van uitgave 2006
Prijs 7.50€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.6/10
Links Eggertspiele
Martin Schlegel

SPELMATERIAAL

Het kleine doosje bevat 3 series van 13 kaarten, genummerd van 1 tot 13 in de categorie schatten, schepen en zeilen. Daarnaast zijn er ook 5 jokers met een waarde van 5.5 tot 9.5, 2 maal 4 karakterkaarten en 3 symboolkaarten vervolledigen de boel.

SPELBESPREKING

Inleiding

In dit spel kruipen de spelers in de huid van één of andere piraat. Zij proberen zoveel mogelijk schatten te verzamelen door het handig aanleggen van kaarten.

Voorbereiding

Er zijn 2 keer 4 verschillende karakterkaarten (lees kleuren). Elk karakter (elke kleur) komt 2 keer voor. Eén daarvan gaat naar een speler, de andere worden naast elkaar op tafel gelegd. De doelkaarten ‘schatten’, ‘schepen’ en ‘zeilen’ worden onder elkaar op tafel gelegd. Zo ontstaat een veld van 4 op 3 waarin 12 kaarten passen. (Zie foto boven.)
De overige kaarten worden geschud en elke speler krijgt er 6 op handen.

Spelverloop

De actieve speler moet een kaart uit zijn hand op tafel spelen. Daarna vult hij zijn hand aan.

Kaarten spelen.

  • Een kaart wordt altijd in de juiste rij geplaatst. Schatkaarten in de rij van de doelkaart ‘schatten’, scheepskaarten in de rij van de doelkaart ‘schepen’ en zeilkaarten in de rij van de doelkaart ‘zeilen’. Jokers mogen in eender welke rij gelegd worden.
  • Kaarten mogen alleen op vrije plaatsen gelegd worden onder gelijk welke karakterkaart.
  • Als een rij na een spelersbeurt vol is, dit wil zeggen er liggen 4 kaarten, wordt ze gewaardeerd.

Hand aanvullen.

  • Na het spelen van een kaart trekt de speler een kaart van de trekstapel. Is deze op, dan vervalt de actie.
  • Speelt de speler een kaart waarop ook appels staan, dan mag hij zijn hand ook aanvullen met een reeds gespeelde kaart. Op deze kaart mogen geen appels staan.

Telling.

  • De op één na hoogste kaart wordt op de hoogste kaart gelegd. De laagste kaart wordt vergezeld van de op één na laagste kaart.
  • Er wordt gekeken in welke kolom de kaarten liggen. De spelers die deze karakterkaart bezitten krijgen de kaarten.

De winnaar

Het spel eindigt als geen volledige rijen meer gevormd kunnen worden. De spelers geven al hun gewonnen kaarten waarop appels staan aan hun linker buur. Op de kaarten kunnen ook goudstukken en zwarte vlekken voorkomen.
Elke appel en elk goudstuk leveren één punt op. De speler met de meeste zwarte vlekken ontvangt 8 minpunten, de speler met de op één na meeste vlekken ontvangt 4 minpunten.
Wie de meeste punten overhoudt, wint.

 

SPELBEOORDELING

John Silver is een leuk pestspelletje. Het gaat er niet altijd om zelf de meeste punten te verzamelen, je kan ook proberen je tegenstanders veel minpunten aan te smeren. Zal het je verwonderen dat ik de tweede optie de leukste vind? In het begin is het natuurlijk wat raden naar de kaarten van de tegenstrevers. Een beetje geheugenwerk kan op het einde echter veel voordeel opleveren. Een leuk en origineel kaartspelletje waarin je anderen gerust een oor mag aannaaien.
Speel je met 2, dan krijgt elke speler 2 karakters. Bij een spel met 3 spelers zorgt een dummy voor de aanvulling.

September 2006

Over Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

Alle berichten door Fabrice →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *