Kathai – Review

Auteur Michael Andersch
Uitgever Adlung Spiele
Aantal spelers 3 tot 5
Spelduur 45 minuten
Jaar van uitgave 2000
Prijs 6.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.1/10
Links Adlung Spiele

SPELMATERIAAL

Het kleine speldoosje, niet groter dan een doosje van een gewoon spel kaarten, bevat 5 prijskaarten, 5 goederenkaarten, 55 handelkaarten en 1 overzichtskaart.

SPELBESPREKING

Inleiding

De spelers wagen zich over de gevaarlijke oceanen of de ook al niet zo veilige landroute met als doel Kathai te bereiken. Deze Chinese stad is een verzamelplaats voor verschillende handelaars. De spelers kopen er verschillende waren en proberen die thuis zo duur mogelijk te verkopen. De marktprijzen veranderen constant en wie daar het beste op inspeelt zal uiteindelijk het meeste geld verdienen.

Voorbereiding

De 55 handelkaarten worden geschud en elke speler krijgt er 3 op handen, de rest vormt een gedekte trekstapel. De prijskaarten worden in een oplopende rij op tafel gelegd, onder elke prijskaart komt één goederenkaart. De jongste speler begint.

Spelverloop

Een speler die aan de beurt is, trekt eerst een handelkaart van de trekstapel, tenzij hij er al 7 op handen heeft. Daarna kiest hij één van onderstaande 5 acties.

Ruilen.

Op elke handelkaart staan 1 tot 3 goederen afgebeeld. Dit kunnen ook 2 verschillende goederensoorten zijn. De actieve speler mag als enige kaarten ruilen met andere spelers. Daarbij mag hij zoveel ruilen als hij wil. Hij mag ook 1 kaart ruilen voor meerdere kaarten. De handlimiet van 7 kaarten geldt ook hier. Indien niemand wil ruilen mag hij een kaart ruilen met de bovenste kaart van de trekstapel.

Verkopen.

Op de prijskaarten staat afgebeeld hoeveel de onderliggende goederen opleveren. Er staat ook op hoeveel goederen je in één keer moet verkopen. Er is één kaart die het verkopen van het onderliggende goed verbied.
Als een speler goederen verkoopt, legt hij voldoende goederen af en krijgt hij daarvoor punten. Eén kaart legt hij gedekt voor zich en de andere kaarten vliegen op de aflegstapel.
Het net verkochte goed wordt nu onder de laagste prijskaart gelegd, de tussenliggende goederenkaarten schuiven op naar een hogere waarde.
Je krijgt altijd evenveel punten als het aantal kaarten dat je verkoopt, plus een bonus van 0 tot 4 punten afhankelijk van de bovenliggende prijskaart. (Zie foto boven!)

Omkopen.

De speler neemt een kaart uit zijn hand, of één van de gedekte kaarten die voor hem liggen (zie verkopen) en legt ze bij de prijskaarten onder 2 aangrenzende goederensoorten. Daarna mag hij deze goederen van plaats verwisselen. Deze actie mag niet direct omgekeerd worden, daarom blijft de kaart liggen tot de volgende omkoping of tot er iemand verkoopt.

Een kaart trekken.

De speler legt één van de gedekte kaarten die voor hem liggen (zie verkopen) op de aflegstapel en neemt de bovenste kaart van de trekstapel.

Passen.

De speler doet niks.

De winnaar

Op het moment dat de trekstapel op is en elke speler daarna nog twee keer aan de beurt is geweest, eindigt het spel met degene die de laatste handelskaart van de trekstapel heeft getrokken.
De speler met de meeste punten wint het spel.

 

SPELBEOORDELING

De kaartspelletjes van Adlung zijn ondertussen al wereldberoemd, ze schuilen in een klein doosje en de prijs is zeer laag. De kwaliteit van de spellen is bijlange niet altijd even goed. Er zitten goede maar ook minder goede spellen tussen. Kathai situeert zich aan de goede kant. Het is een kort handelspelletje waarin voldoende pit zit. Ook al verlies je kansloos, het spel blijft leuk en duurt ook niet erg lang zodat je direct een tweede potje kan spelen.
Ook al trek je slechte kaarten, je kan altijd ruilen. Natuurlijk is het duurste goed het meest interessant, maar je kan evengoed scoren met andere goederen. Je kan ook gedekte kaarten inzetten en de goederen op de markt wisselen zodat jouw goedkoper product plots interessant wordt. Als je duurdere producten ruilt voor goedkopere, vraag er dan meer.
Aangezien je maar één actie per keer kan uitvoeren ben je best meer gefocust op het frusteren van de tegenstander dan op het bevorderen van de eigen kansen.
Kathai is een aangename afwisseling tussen de vele handelspelletjes, en dat voor 7€ .

Oktober 2006

Over Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

Alle berichten door Fabrice →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *