Knollen Voor Citroenen – Review

Auteur Marcel-André Casasola Merkle, Tobias Biedermann
Uitgever Ravensburger
Aantal spelers 3 tot 6
Spelduur 45 minuten
Jaar van uitgave 2005
Prijs 10.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.2/10
Links Ravensburger
Marcel-André Casasola Merkle

SPELMATERIAAL

86 groentenkaarten en 24 actiekaarten zitten in een handige opbergdoos.

SPELBESPREKING

Inleiding

Wie kan liegen zonder rood als een tomaat te worden, zal in dit spel de kampioen worden.

Voorbereiding

De groentenkaarten worden geschud en elke speler krijgt er acht.
Elke speler krijgt ook 4 verschillende actiekaarten.

Spelverloop

De startspeler legt een kaart gedekt op tafel en noemt een groentensoort. De twee hoeven niet overeen te komen. De volgende speler heeft nu twee mogelijkheden.

Een kaart uitspelen.

Bovenop de reeds gespeelde kaart wordt een nieuwe kaart gelegd. Daarbij wordt de gekozen groente duidelijk herhaald. De gekozen groente is altijd gelijk aan de groente van de startspeler.
De speler kan ook een actiekaart uitspelen. De groentenmand wordt opengespeeld en stelt de huidige speler in staat de gevraagde groente te veranderen, de verandering van richting wordt ook open gespeeld, de bom wordt gedekt op de stapel gelegd.

In twijfel trekken.

De speler draait de laatst gespeelde kaart open. Hij denkt dus dat de vorige speler gelogen heeft. Indien dit zo is moet de vorige speler evenveel kaarten trekken als aangeduid staat op de gespeelde kaart, in het andere geval moet de actieve speler de kaarten trekken. De speler die de kaarten heeft getrokken wordt de nieuwe startspeler. Is de omgedraaide kaart een bom, dan moet de speler die in twijfel trekt de volledige aflegstapel opnemen. Wordt een tweemaal actiekaart gespeeld tijdens het in twijfel trekken, dan wordt voor dubbel zoveel kaarten gespeeld.

De winnaar

De speler die als eerste zijn kaarten kwijt is, wint het spel. Als de trekstapel voor de tweede keer leeg is, wint de speler met de minste punten in zijn handkaarten.

 

SPELBEOORDELING

Knollen voor citroenen is een typisch spelletje dat je op het einde van een zware spelavond als afsluiter kan spelen. Het is een leuk onderhoudend spelletje zonder meer. Veel tactiek zit er niet in, je moet gewoon geluk hebben bij het beschuldigen van een medespeler en hopen dat anderen niet zien dat je liegt. Speel hoge kaarten in het begin en lage kaarten op het einde. Als je laatste kaart een waarde van 1 heeft, kan je uitspelen. Heeft je laatste kaart een waarde van 10, dan zou je wel eens pech kunnen hebben. Want als je jouw laatste kaart speelt, wordt dat meestal in twijfel getrokken. De actiekaarten zorgen voor wat afwisseling en wat speling tijdens het spel.
Om te eindigen kan ik nog zeggen dat er in de vertaling gesproken wordt over tomaten, worteltjes, radijsjes, komkommers, noten en aardappelen. Voor zover ik kennis heb over de verschillende groenten staan op de kaarten aubergines, tomaten, worteltjes, paprika’s, aardappels en komkommers afgebeeld. Dit heb ik ook reeds gemeld aan Ravensburger, maar daar liggen zij blijkbaar niet wakker van.

September 2006

Over Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

Alle berichten door Fabrice →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *