Lady Alice – Review

speldoos Auteur Ludovic Gaillard
Uitgever Jean-Marie Gaillard
Aantal spelers 3 – 5
Spelduur 30 minuten
Jaar van uitgave 2012
Prijs 24.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 6.5/10
Links Hurrican
   

kort gesteld

In Lady Alice word je door Sherlock Holmes uitgedaagd. Je moet zo snel mogelijk uitzoeken wie achter de ontvoering van Henry Morton Stanley zit. Bovendien moet je achterhalen welk voorwerp uit Henry’s collectie verdwenen is en op welke plaats en welk tijdstip de ontvoering plaatsvond.
Om je op weg te helpen krijg je van Sherlock Holmes op één van deze vragen het antwoord. Jij moet proberen te achterhalen wat de anderen weten zonder zelf jouw kennis prijs te geven.

spelmateriaal
foto boardgamegeek W. Eric Martin

Op het bureau van Scherlock Holmes (spelbord) vind je een aantal aanwijzingen. Deze bieden een overzicht tijdens de zoektocht naar antwoorden op de vragen: Wie heeft het gedaan? Waar is het gebeurd? Op welk tijdstip? Wat is er gestolen?
spelbord
Bij de start van een ronde mag één van de spelers aan de hand van een handig boekje zijn vermoedens openbaar maken.
voorkantboekjebinnenkant boekje
Daarna moet elke speler aangeven of één van die vermoedens al dan niet klopt. Dit kan omdat je bij de start van het spel één hint van Sherlock Holmes ontvangt. Het spelmechanisme zorgt ervoor dat spelers niet rechtstreeks kunnen achterhalen wie welke oplossing bezit. De spelers leggen hun ‘agenda’ gedekt op tafel. Deze worden geschud en daarna open in het midden van de tafel gelegd.
de hint kloptde hint klopt niet
Na het analyseren van deze informatie mogen de spelers om beurt een puntenfiche gedekt op één van de aanwijzingen van het bureau leggen. Als daar al een fiche ligt, wordt deze open gedraaid zodat het cijfer (0, 1 of 2) zichtbaar is. Dit gaat door tot alle spelers na elkaar passen of tot één speler de oplossing van de puzzel wil bekend maken.
Als de oplossing klopt, eindigt het spel. In het andere geval is de speler die de valse beschuldiging maakte, uitgeschakeld en gaat het spel verder.

Na een correcte beschuldiging ontvangen de spelers de punten van hun fiches die bij de juiste aanwijzingen liggen. De juiste oplossing vinden, levert 3 bonuspunten op. Alle spelers die op elk van de aanwijzingen van de oplossing een fiche bezitten, ontvangen 2 bonuspunten.

MIJN GEDACHT

Het spelregelboekje van Lady Alice bevat 7 talen. Die in het Nederlands zijn duidelijk en makkelijk te begrijpen. Uitleg geven kost weinig moeite en tijd. Het spelmateriaal is degelijk en makkelijk (alhoewel de puntenfiches wat klein zijn) te hanteren.
In principe is Lady Alice een ‘deductie’ spel waarin de spelers elkaar op een dwaalspoor proberen te zetten. Dit kan makkelijk door een puntenfiche met een hoge waarde bij een verkeerde hint te plaatsen. Deze tactiek levert evenwel geen punten op. Eenzelfde fiche bij de juiste hint plaatsen, levert wel punten op maar je geeft belangrijke informatie weg.
Het komt er dus op neer dat je niet in je hoofd laat kruipen terwijl je zelf net wel de hersenspinsels van je medespelers moet ontrafelen.
Spelers met een goed geheugen, zijn in het voordeel. De oplossing is immers ook ‘master-minds-gewijs’ te vinden. Je moet je de gekozen combinaties dan wel voor de geest kunnen halen want goede detectives schrijven (blijkbaar) niks op.
De kans is groot dat één van de spelers het geduld verliest en een gokje waagt voor de oefening af is. Dit levert in weinig gevallen succes op.
Lady Alice durf ik samenvatten als een familiespel dat deductie, bluf, geheugenwerk en timing combineert. Prima voor gezinnen met jonge kinderen. Een tussendoortje voor de veelspeler, geen noodzaak in zijn spellenkast.

Oktober 2014

Over Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

Alle berichten door Fabrice →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *