Lascaux – Review

Auteur
Dominique Ehrhard, Michel Lalet
Uitgever Phalanx Games
Aantal spelers 3 tot 5
Spelduur
30 minuten
Jaar van uitgave 2007
Prijs 20.95
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 8.0/10
Links Phalanx Games
Dominique Ehrhard

SPELMATERIAAL

De speldoos bevat 54 kaarten, 50 stenen en 30 fiches (6 per kleur). Het spelmateriaal is verzorgd en past perfect in de doos die eigenlijk wat te groot is.

SPELBESPREKING

Inleiding

De grotten van Lascaux zijn bekend vanwege de prachtige prehistorische muurschilderingen. De spelers proberen zoveel mogelijk van die schilderwerken in hun bezit te krijgen. Sluw bieden is de boodschap.

Voorbereiding

Elke speler ontvangt 12 stenen (10 in een spel met 5 spelers) en een set fiches.
De kaarten worden geschud.

Spelverloop

Het aanbod.

Op de kaarten staat telkens een afbeelding van een dier. Boven en onder het dier zijn handen te zien, deze handen hebben verschillende kleuren. Een kaart bevat altijd één dier en twee kleuren.
In het begin van een ronde worden net zoveel kaarten opengelegd tot alle zes kleuren aanwezig zijn of tot er 7 kaarten op tafel liggen. Deze kaarten vormen het aanbod.

Kiezen, spelen en passen.

  • Elke speler bezit 6 fiches. Deze fiches tonen aan de bovenkant een symbool en aan de onderkant een kleur. De kleuren van de fiches komen overeen met de kleuren van de kaarten. Aan de hand van een fiche kiezen de spelers nu het kleur waarvoor ze spelen. (Leg de fiche in het midden van de tafel.)
  • Nadat elke speler een fiche heeft gekozen, legt de startspeler één biedsteen in het midden van de tafel. De volgende speler moet ook een biedsteen spelen of passen.
  • Als een speler past, mag hij alle stenen die in het midden van de tafel liggen aan zijn eigen voorraad toevoegen. Zijn gekozen fiche wordt daarna naast de rij kaarten gelegd.
  • De overgebleven spelers bieden verder aan de hand van hun stenen. Telkens als een speler past, krijgt hij de geboden stenen en legt hij zijn fiche naast de rij kaarten. Ligt daar al een fiche van een vorige speler, dan moet hij zijn fiche daarop leggen.

De kleuren en de symbolen van de fiches.

Kaarten winnen.

Als alle spelers gepast hebben, eindigt de ronde. De speler die als laatste heeft gepast (en waarvan de fiche dus bovenaan ligt), draait zijn fiche om en neemt alle kaarten die overeenkomen met de kleur van zijn fiche. Daarna doet de speler op de tweede plaats hetzelfde. Heeft hij dezelfde kleur gekozen als de eerste speler, dan heeft hij pech. Dit gaat zo door tot alle fiches zijn omgedraaid. Kaarten die eventueel niet gewonnen werden, blijven liggen. De volgende ronde start met de speler die in de huidige ronde als eerste heeft gepast.

De winnaar

Het spel eindigt als alle kaarten gewonnen zijn. De speler die de meeste kaarten van een soort (er zijn 9 kaarten van elk van de 7 soorten) bezit, krijgt evenveel punten als het aantal kaarten dat hij van die soort heeft. Bij gelijkstand krijgen beide spelers de punten. Daarbovenop krijgt elke speler 1 punt per 6 stenen in zijn voorraad. Er wordt natuurlijk om het meest punten gespeeld.

 

SPELBEOORDELING

De speldoos vind je ofwel lelijk ofwel mooi. Eén ding is zeker, ze springt in het oog. Of ze nu mooi of lelijk is, dat laat ik aan jullie over. Kunst is nooit mijn ding geweest dus concentreer ik mij maar op het spelmechanisme. Ik heb me laten vertellen dat het biedsysteem van Lascaux reeds in andere spellen gebruikt werd, maar voor mij is het de eerste keer dat ik met dit systeem in contact kom en ik vind het prachtig. Kies je in het begin een kleur dat veel voorkomt, dan zal je stenen moeten inzetten om die kleur te winnen. Kies je een kleur dat weinig voorkomt, dan kan je passen om stenen te winnen en hoop je eventueel op een meevaller.
Deze keuze hoef je natuurlijk niet blind te maken. Ronde na ronde krijg je meer informatie waarop je uw keuze kan baseren. Deze informatie bestaat uit de gewonnen kaarten van de tegenstanders en hun voorraad stenen. Aangezien alleen dieren van eenzelfde soort punten opleveren weet je na een tijdje wel wie welke kaarten interessant vindt en dan kun je misschien met weinig stenen toch nog wat kaarten sprokkelen.
Lascaux is naar mijn mening een degelijk, aangenaam kort en leuk biedspelletje. Als familiespel zeker de moeite waard en wie weet ook een aangename afwisseling voor de veelspeler.
Elke kleur bezit ook een symbool voor de kleurenblinden. De vormgeving van de dieren kon misschien wat beter. Soms moet je toch twee keer kijken vooraleer je de soorten uit elkaar haalt.

Maart 2008

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *