Lemming Maffia – Review

Auteur
Michael Rieneck
Uitgever 999 Games
Aantal spelers 3 tot 6
Spelduur
30 minuten
Jaar van uitgave 2010
Prijs 20.95€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 6.5/10
Links 999 Games

SPELMATERIAAL

De speldoos bevat 36 wedkaarten (6 setjes), 18 opdrachtkaarten, 6 lemmingen, 12 betonblokken, 2 lemmingdobbelstenen, 1 gewone dobbelsteen, 1 spelbord en de spelregels in het Nederlands.

SPELBESPREKING

Inleiding

Lemmingen met zelfmoordneigingen zijn al jaren populair in ‘PC-land’. De unplugged spellenwereld hinkt niet langer achterop en snijdt met Lemming Maffia een bekend thema aan. 6 Lemmingen popelen van ongeduld om van de steiger te springen. Er ontstaat een race waarbij de posities steeds van plaats wisselen. De spelers gokken op de afloop en proberen de zaak natuurlijk te beïnvloeden.

Voorbereiding

Leg het spelbord op tafel en zet de 6 lemmingen op het startvak.
Geef elke speler een set van 6 wedkaarten en 3 opdrachten.
De startspeler ontvangt de lemmingdobbelstenen.

Spelverloop

Als je aan de beurt bent, gooi je de lemmingdobbelstenen en zet je één van de afgebeelde lemmingen vooruit. Voer daarna de opdracht van het vak waarop die lemming terechtkomt uit.

Verplaatsen.

 • Verplaats één van de afgebeelde lemmingen. Heb je tweemaal dezelfde kleur gegooid, dan moet je die lemming verplaatsen. Als je de kleur van een uitgeschakelde lemming gooit, geldt deze kleur voor de laatste lemming.
 • Het spelbord is verdeeld in secties door gele linten. Als je een lemming verplaatst, moet je hem één sectie verder zetten. Je moet met de lemming dus over één geel lint springen.
 • Elke sectie bevat een aantal vakken. Bij het verplaatsen, kies je zelf op welk vak je jouw lemming wilt zetten. Op elk vak mag slechts één lemming staan.
 • Als alle vakken van een sectie bezet zijn, mag de lemming nog een sectie verder gezet worden.

Acties.

 • Als de lemming bij een betonmenger terechtkomt, krijgt hij onmiddellijk een betonblok. Als een lemming een derde betonblok krijgt, moet hij de race verlaten. Zet hem naast de kade op het vak met het hoogste cijfer.
 • In de luchtdrukkamer wordt één betonblok verwijderd.
 • Als een lemming achter het stuur van de vluchtwagen kruipt, gooi je de gewone dobbelsteen. De lemming moet evenveel vakjes verplaatsen als het gegooide aantal ogen. Is dit vak bezet, dan krijgt de lemming ter compensatie een betonblok en wordt hij niet verzet.
 • Bij een bezoek aan de lemmingbookie mogen alle spelers één wedkaart gedekt afleggen. Als de bookie nogmaals bezocht wordt, kunnen ze een tweede kaart daarbovenop leggen. Op die manier kunnen tot 6 wedkaarten afgelegd worden. De volgorde van de afgelegde wedkaarten mag niet meer veranderd worden. Elke wedkaart komt overeen met één lemming. Hoe later je de kaart van de winnaar aflegt, hoe meer punten je op het einde van het spel verdient.
  De verschillende wedkaarten: op de voorkant staan de kleuren, de tekst op de achterkant helpt bij het sorteren.

 • Als je het even niet ziet zitten, kun je de maffiabaas bezoeken. Elke speler mag nu eventueel een opdrachtkaart afleggen.

De winnaar

Het spel eindigt als alle lemmings uitgeschakeld zijn of als één lemming in het water kan springen. Als er nog lemmingen op het spelbord staan, worden die in volgorde naast de kade gezet. Op die manier ontstaat er een rangorde. Spelers die nog wedkaarten op handen hebben moeten die in de doos leggen.
Spelers draaien hun pakje gespeelde wedkaarten om zodat de eerst neergelegde kaart bovenaan ligt. Daarna tellen ze één voor één de kaarten tot ze de kleur van de winnende lemming bereiken. Voor elke kaart, inclusief deze van de winnende lemming, krijgen ze één punt. Daarbovenop komen de punten van de opdrachtkaarten Voor elke opdracht die niet uitgevoerd is, verlies je 2 punten.

 

SPELBEOORDELING

Lemmings, …pure nostalgie. Uren aan een stuk probeerden we de puzzels op te lossen zodat we zoveel mogelijk Lemmings konden redden. Ik heb het hier natuurlijk over het computerspel waarin 100 lemmings van het ene in het andere gevaar verzeilden en waarvan je er als speler telkens een bepaald percentage van de dood probeerde te redden. Het voelt een beetje raar om nu net het omgekeerde te doen, maar het went verrassend snel. Lemming Maffia is een tussendoortje dat mij best heeft verrast. De spelregels zijn meer dan simpel, de wachttijd is ontzettend kort en op één of ander manier vind ik het leuk om het gebeuren te aanschouwen. Je moet natuurlijk tonnen geluk hebben, maar toch heb ik het gevoel dat ik hier en daar kan manipuleren. Het gokelement met de wedkaarten kan, als is het valse, hoop scheppen. De opdrachtkaarten zijn leuk, maar totaal uit balans en dat vind ik een gemiste kans. Soms start je als speler met drie opdrachten waarvan er twee tegenstrijdig zijn. Het gebeurt ook dat je drie opdrachten van 1 punt trekt, daarmee ga je geen potten breken natuurlijk. Ik mis een systeem waarbij je opdrachtkaarten zelf kan kiezen of waarbij je opdrachten kan ruilen. Voor de rest kan ik best wel van een potje Lemming Maffia genieten. Wel vervelend is het feit dat mijn dochter van 2 telkens met de poppetjes wil spelen als dit spel op tafel komt. Aan u om uit te maken of dit een voor – of een nadeel is.

Januari 2011

Over Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

Alle berichten door Fabrice →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *