Libertalia – Review

Auteur Paolo Mori
Uitgever Marabunta (Asmodee)
Aantal spelers 2 tot 6
Spelduur 45 minuten
Jaar van uitgave 2012
Prijs 33.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.5/10
Links Marabunta

SPELMATERIAAL

speldoos

De speldoos bevat:

 • 1 spelbord,
 • 6 spelerborden,
 • 6 spelerfiches,
 • 180 kaarten (30 per speler),
 • 1 scorebord,
 • 50 schatfiches,
 • munten van waarde 10, 5 en 1,
 • de speleregels in het Engels.

SPELBESPREKING

Inleiding

Het zit jouw in het piratenbloed. Probeer zoveel mogelijk goud te verzamelen!

Voorbereiding

Leg het spelbord in het midden van de tafel. Elke speler krijgt het spelmateriaal van één piratenbende en 10 dubloenen.
Steek de schatfiches in de buidel. Trek per speler 1 fiche uit de zak. Leg deze fiche op het centraal spelbord onder het schip. Herhaal dit voor alle vakken.
Eén speler schud zijn kaarten en neemt er negen op handen. De nummers van die kaarten worden luidop gezegd zodat ook de andere spelers dezelfde kaarten op handen kunnen nemen.
spelmateriaal
(foto Boardgamegeek)

Spelverloop

Er worden 3 ronden gespeeld. Elke ronde bestaat uit 6 dagen plunderen en 1 dag rust.

Plunderen

Elke speler kiest een kaart en legt ze gedekt voor zich op tafel. Gelijktijdig worden deze kaarten open gedraaid. Eén speler rangschikt de kaarten van laag naar hoog op het schip. In deze volgorde voert elke speler de ‘dagactie’ van zijn kaart uit. In omgekeerde volgorde voert elke speler de ‘schemeractie’ van zijn kaart uit. Als je op dit moment een sabel (verwijder een karakter van een tegenspeler) of een officier (jouw karakter sterft) ontvangt, moet je de gevolgen ervan direct toepassen. Daarna leggen de spelers hun kaart bij hun spelbord. Tenslotte voeren alle spelers gelijktijdig de ‘nachtactie’ van de kaarten bij hun spelbord uit.
Enkele karakterkaarten: het symbool bij de tekst geeft aan wanneer de actie uitgevoerd moet worden.
enkele kaarten

Rust

Gelijktijdig voeren de spelers de ‘eind van de dag – acties’ van de kaarten bij hun spelbord uit. Daarna worden de scores berekend:

 • elke schatkist levert 5 dubloenen op,
 • je krijgt 3 dubloenen voor elk juweel,
 • tonnen ruil je voor 1 dubloen,
 • elke set van 3 schatkaarten levert 12 dubloenen op,
 • je verliest 3 dubloenen voor elke vervloekte relikwie,
 • ruil je dubloenen voor punten op het scorebord.

schatfiches

Na de telling worden alle dubloenen en schatfiches terug in de voorraad gelegd. Elke speler ontvangt 6 nieuwe (dezelfde) kaarten en 10 dubloenen. Er liggen nieuwe schatfiches bij het schip.

De winnaar

De speler met het meeste punten na 3 ronden.

 

SPELBEOORDELING

Libertalia is een parel op gebied van artwork en uitvoering, (de praktische inlay verdient eveneens een vermelding).  Het totaalbeeld samen met de zin voor detail zorgt ervoor dat het piratenthema verkocht geraakt. Het uitzicht bepaalt ook de sfeer en die is luchtig. Dit is ook het gevoel dat je moet nastreven als je Libertalia speelt. Dit spel, wat drank en knabbels en een aantal spelers die zin hebben in een ontspannend, luchtig gebeuren zijn de ingrediënten voor een geslaagde avond. Speel dit niet met doorwinterde strategen of psycho-analisten, daarvoor biedt Libertalia onvoldoende draagkracht.
Alle spelers starten met dezelfde personages. Ondervinden op hoeveel verschillende manieren die ingezet worden, is tegelijk  verrassend, leerrijk en leuk. Libertalia  duurt wel net iets te lang en is te repetitief (kaarten selecteren/kaarten draaien/schat verdelen/speciale acties) om te blijven boeien.
Een spelduur van 30 tot 45 minuten, zoals op de doos vermeld, zou ideaal zijn. In de praktijk duurt het wel wat langer (60 tot 80 minuten).
Libertalia vind ik zeer geschikt voor beginnende en licht ervaren spelers. Spellenfreaks vinden dit hoogst waarschijnlijk geen topper.

spelerbord

Oktober 2013

Over Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

Alle berichten door Fabrice →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *