Masters Of Trade – Review

Auteur
Hans van Tol
Uitgever The Game Master
Aantal spelers 2 tot 4
Spelduur
90 minuten
Jaar van uitgave 2008
Prijs 16.50€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 8.5/10
Links The Game Master
Bijzonderheden Deze uitbreiding kan alleen met Rotterdam gespeeld worden.

SPELMATERIAAL

De kleine speldoos bevat:

 • 15 dukaten van 5 miljoen €
 • 21 dukaten van 1 miljoen €
 • 16 dokwerkers (4 per kleur, waaronder oranje in plaats van geel, maar ik denk dat dit euvel intussen opgelost is.)
 • 1 prijstabel voor producten
 • 8 productfiches voor de productenmarkt
 • 4 havenkaarten
 • 1 havenplanning
 • 1 prijstabel voor grondstoffen

 

SPELBESPREKING

Inleiding

In tegenstelling tot Rotterdam doorlopen de spelers niet de fasen van het kompas. In plaats daarvan plannen ze aan de hand van hun dokwerkers zorgvuldig hun acties. Masters of Trade schept heel wat nieuwe tactische mogelijkheden.

Voorbereiding

De spelers ontvangen een aantal schepen, ducaten en dokwerkers. De hoeveelheid hangt af van het aantal spelers.
De havenplanning en de productenmarkt worden naast het spelbord gelegd. Op de productenmarkt komen de 8 productfiches.
De grondstoffenmarkt wordt op het spelbord gelegd. De grondstoffen worden op de daarvoor voorziene vakjes gelegd.
De opdrachtkaarten worden geschud. De bovenste 3 worden open neegelegd. Hetzelfde gebeurt met de scheepskaarten.
De productkaarten worden geschud en op het spelbord bij de juiste haven gelegd. De bovenste kaart wordt open gelegd.
De fabrieksplaatsen worden eveneens bij de juiste haven gelegd.
Er wordt gekozen wie de havenmeester is en dus het spel begint.
Elke speler, te beginnen met de havenmeester, zet een schip in een startpositie naar keuze. Op het schip komt een grondstof naar keuze.

Spelverloop

De havenmeester kiest als eerste een actie door een dokwerker op de havenplanning te zetten. Hij voert direct de actie uit. Vervolgens doet de speler links van hem hetzelfde. Als alle dokwerkers zijn ingezet, schuift de havenmeester door en begint een nieuwe ronde.

De havenplanning.

De spelers kiezen hun actie door een dokwerker op een vrije plaats op de havenplanning te zetten. Daarbij mogen ze meerdere malen dezelfde actie kiezen. De fabrikant mag echter slechts éénmaal per speler gekozen worden. Het aantal beschikbare plaatsen in de haven wordt aangegeven door het aantal rondjes. Bij 2 spelers is er voor elke actie één rondje minder.
De havenplanning.

 

8 verschillende acties.

De Reder
 • Mag maximaal 2 schepen plaatsen en laden. Om schepen te laden moet hij grondstoffen kopen of mag hij grondstoffen uit zijn voorraad gebruiken. Per schip mag maximaal 1 grondstof geplaatst worden.
 • Ontvangt één gratis grondstof. Dit moet de op dat moment goedkoopste grondstof zijn. Hij mag deze op een schip of in zijn voorraad plaatsen. De voorraad bestaat uit maximaal 3 grondstoffen.
 • Mag zonder beperkingen grondstoffen kopen of verkopen op de gronstoffenmarkt.
  Hoe groter het aantal grondstoffen op de markt, hoe goedkoper de grondstoffen worden.
  De grondstoffenmarkt en bijhorende prijzen. Hieronder een lege markt. Verkoop je een gele grondstof dan ontvang je 7 miljoen €. Plaats de grondstof op de markt. De volgende gele grondstof verkoop je dan voor 6 miljoen €. Grondstoffen kopen werkt volgens hetzelfde principe.
De Kapitein.
 • Werkt al in het basisspel. Kies een kleur en de vaargeulen in die kleur worden geopend waardoor de schepen kunnen varen. De kapitein kiest daarna nog eenzelfde kleur.
 • Breng je als kapitein schepen van andere spelers in de juiste haven dan ontvang je 1 miljoen € per schip van die spelers en 1 miljoen € per schip uit de algemene voorraad.
De Scheepsmaat.
 • Kiest één van de openliggende of de bovenste gedekte scheepskaart.
 • Voor elk schip op een ankerplaats krijgen de spelers ook een scheepskaart.
 • Je mag maximum 3 scheepskaarten op handen hebben.
 • Daarna worden de openliggende kaarten terug aangevuld.
De Verlader.
 • Lost alle schepen die in een haven liggen. Spelers met schepen die in de juiste haven liggen ontvangen een grondstofkaart. De grondstof gaat terug naar de markt en het schip naar de eigenaar.
 • Schepen met verkeerde ladingen worden ook gelost. De grondstof en het schip gaan dan terug naar de eigenaar die geen grondstofkaart ontvangt.
 • De Verlader beslist ook in welke fabriek de grondstoffen verwerkt worden. De eigenaar van de fabriek ontvangt gedekt een grondstofkaart.
De Handelaar.
 • Mag producten kopen en verkopen op de productenmarkt.
 • Bij verkoop van een product ontvangt de speler de op dat moment geldende marktprijs en wordt de overeenkomstige fiche naar links verschoven.
 • Bij aankoop van een product wordt de marktprijs betaald. De overeenkomstige fiche wordt één plaats naar rechts geschoven.
  De productenmarkt. De kadertjes geven aan waar de productfiches in het begin van het spel gelegd moeten worden. De witte getallen staan voor de prijs van het product.
De Marketeer.
 • Voert één opdracht uit door de juiste productkaarten af te geven. Hij neemt de bijhorende opdracht en vult de openliggende opdrachten terug aan tot 3.
De Kassier.
 • Ontvangt 1, 2 of 3 miljoen €. Hoe vroeger je voor de Kassier kiest, hoe groter het bedrag dat je ontvangt.
De Fabrikant.
 • Plaatst een fabriek in een haven naar keuze. De eerste fabriek in een haven is het duurst. Je mag slechts één fabriek per ronde bouwen.
 • Fabrieken leveren de eigenaar een extra productkaart op.
 • Een fabriek kan slecht één grondstof verwerken tijdens de actie van de Verlader.
  De havenkaarten van Vulcaanhaven, Botlek, Merwehaven en Eemhaven.

De winnaar

Het spel eindigt na de ronde waarin een speler 15 punten haalt. De winnaar is de speler die op het einde van die ronde het meeste punten bezit.

 

SPELBEOORDELING

Heel wat uitbreidingen die ik ken, bieden weinig of geen meerwaarde aan het basisspel. Vandaar dat ik niet echt sta te springen om er één te kopen. Meestal laat ik ze gewoon links liggen en koop ik met het geld van de uitbreiding liever een nieuw spel. Meestal is natuurlijk niet altijd en Masters of Trade is op één of andere manier in mijn boodschappentas geglipt.
Eerlijk gezegd, ik ben nog nooit zo tevreden geweest over een uitbreiding als nu. Masters of Trade transformeert het familiespel Rotterdam in een geslaagde veelspeler variant. De uitbreiding biedt nieuwe (interessantere) mogelijkheden en neutraliseert de geluksfactor bijna helemaal. Bovendien speelt het spel verrassend vlot en zijn er verschillende mogelijkheden om de overwinning op zak te steken. Rotterdam speel ik nooit meer zonder uitbreiding. Het enige wat ik vervelend vindt, zijn de scheepskaarten. Het is al moeilijk genoeg om een schip in de juiste haven te krijgen zonder dat iemand een landing steelt en de jokerkaart is te sterk in vergelijking met de andere kaarten. Een klein minpuntje voor een overigens heel leuk spel.

Januari 2009

Over Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

Alle berichten door Fabrice →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *