Metropolys – Review

Auteur
Sébastien Pauchon
Uitgever Ystari
Aantal spelers 2 tot 4
Spelduur
30 – 45 minuten
Jaar van uitgave 2008
Prijs 32.95€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 6.8/10
Links Sébastien Pauchon
Ystari
Online spelen

SPELMATERIAAL

De speldoos bevat 52 gebouwen (genummerd van 1 tot 13 in 4 kleuren), 9 ‘metro fiches’, 9 ‘archeologische site fiches’, 9 ‘hippe buurt fiches’, 5 ‘hoogste gebouw fiches’, 1 metro kaart, 1 archeologische site kaart, 14 opdrachtkaarten, 2 samenvattingskaarten (familie en expert) en 1 spelbord.

SPELBESPREKING

Inleiding

Samen bouwen jullie aan een metropolys. Wil je genieten van eer en roem, zorg er dan voor dat jouw gebouwen op de meest aantrekkelijke plaatsen staan.

Voorbereiding

Leg het spelbord op tafel en verdeel de fiches (metro, archeologische site en hippe buurt) over de verschillende wijken. In de middenste wijk liggen 7 fiches, in de andere wijken telkens 5.
Elke speler krijgt alle gebouwen in één kleur en 2 opdrachtkaarten (1 van elke soort).

Spelverloop

Bouwen aan de Metropolys.

De startspeler kiest een gebouw en plaatst het op het spelbord. De volgende speler kan passen of overbieden. Als je wilt overbieden moet je een gebouw met een hogere waarde in een gebied plaatsen dat horizontaal of verticaal grenst aan dat van de voorlopig hoogste bieder. Dit gaat zo door tot slechts één hoogste bieder overblijft. Dit kan zijn omdat alle andere spelers passen maar ook omdat er geen lege gebieden meer grenzen aan het laatst geplaatste gebouw. Het gebouw van de hoogste bieder blijft staan, de andere gebouwen keren terug naar hun eigenaars.
De speler die zijn gebouw geplaatst heeft, start ook de volgende ronde.
NOOT: per gebied mag slechts één gebouw staan.

Punten verdienen.

De fiches.

Plaats je een gebouw in een gebied waar er een fiche ligt, dan krijg je deze fiche. ‘Metro fiches’ leveren 1 punt per fiche op. ‘Hippe buurt fiches’ leveren 3 punten per fiche op. Bezit je ‘archeologische site fiches’, dan verlies je 1 punt per fiche.
De speler met de meeste ‘metro fiches’ krijgt de metrokaart die op het einde van het spel 3 punten oplevert. De speler met de meeste ‘archeologische site fisches’ krijgt de overeenkomstige kaart waardoor je op het einde van het spel 2 punten moet inleveren.

De kaarten.

In het familiespel steken 4 opdrachtkaarten. In het spel voor gevorderden zijn dat er 10. In het begin van het spel krijgt elke speler een geheime opdrachtkaart. Als aan de voorwaarden van die kaart voldaan wordt, levert dat extra punten op. Het spel voor gevorderden bevat 2 soorten opdrachtkaarten waarvan elke speler er 1 krijgt.

De 4 opdrachtkaarten uit de familieversie van links naar rechts 3 punten voor elk gebouw naast een rivier, naast een standbeeld, aan de stadsrand of naast een brug.

De 5 opdrachtkaarten uit de expert versie van links naar rechts: 4 punten voor elke twee gebouwen met een brug ertussen, 4 punten per wijk waar je minstens 3 gebouwen bezit, 4 punten voor elke ketting van 3 gebouwen, 5 punten voor elk meer waarrond je 3 gebouwen bezit en 7 punten voor elk standbeeld waarrond je 3 gebouwen bezit.

De 5 gebiedskaarten uit de expertversie leveren 2 punten op per gebouw dat je in het overeenkomstige gebied geplaast hebt.

De winnaar

Het spel eindigt onmiddellijk als één speler zijn laatste gebouw heeft geplaatst. Per district wordt nu gekeken welke speler het hoogste gebouw heeft geplaatst. Deze speler krijgt een ‘hoogste gebouw fiche’ wat nog eens 5 extra punten oplevert.
De speler met het meeste punten wint.

 

SPELBEOORDELING

Metropolys. Ik moet toegeven, ik had niet verwacht dat achter deze titel zo’n simpel spel stak. Het spel uitleggen duurt amper 2 minuten en het spel spelen is ook helemaal niet moeilijk.
Toch biedt Metropolys een aantal tactische mogelijkheden. Zo kan je bijvoorbeeld een gebouw op een gebied plaatsen om dat gebied te beschermen, is de keuze van de waarde van een gebouw niet geheel onbelangrijk en is het verstandig om minstens één hoog gebouw over te houden om op het einde toe te slaan. Het is namelijk zo dat op dat moment heel wat geïsoleerde gebieden ontstaan. Je kan daar dan een gebouw plaatsen zonder dat een andere speler jouw kan overbieden op voorwaarde dat je aan de beurt komt natuurlijk, hoge gebouwen komen dus naarmate het einde nadert steeds belangrijker. Geïsoleerde gebieden zijn namelijk de enige gebieden waar je gemakkelijk een laag gebouw kwijt kan.
Houd wel niet te veel hoge gebouwen over op het einde. Het komt dan voor dat je deze gebouwen moet inzetten om een 4-gebouw te overbieden. Misschien had je dan beter jouw hoog gebouw gebruikt als het wat meer kon opleveren.
Wat de opdrachtkaarten betreft, ben ik iets minder enthousiast. Deze zijn naar mijn mening niet echt evenredig verdeeld waardoor het evenwicht soms een beetje zoek is. Zo leveren de standbeeld- en de brugkaart net iets te veel punten op ten opzichte van de andere kaarten vind ik. Er zijn ook wat weinig opdrachtkaarten zodat vrij snel duidelijk wordt hoe deze kaarten verdeeld zitten.
Ook vind ik dit spel misschien een beetje te duur voor wat het maar inhoud. De gebouwen zijn van uitstekende kwaliteit, dat wel, maar de mogelijkheden zijn wat gering. Voor die prijs zijn er heel wat betere spellen verkrijgbaar.
Metropolys is een makkelijk aan te leren spel waarbij je heel vlug aan de beurt komt en waarbij verschillende keuzes gemaakt kunnen worden. Ideaal als gezinsentertainer dus, toch is dit niet de topper waar ik op hoopte.

September 2008

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *