Montego Bay – Review

Auteur
Michael Feldkötter
Uitgever Queen Games
Aantal spelers 3 tot 5
Spelduur
60 – 90 minuten
Jaar van uitgave 2009
Prijs 37.80€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 5.0/10
Links Queen Games

SPELMATERIAAL

De vrij groot uitgevallen speldoos bevat:

  • 1 dubbelzijdig spelbord,
  • 16 schepen,
  • 8 pakhuizen,
  • 4 grote en 4 kleine havenarbeiders (telkens 1 per kleur),
  • 64 vaten (16 per kleur),
  • 4 scorestenen,
  • 1 Tally man,
  • 1 Lazy Jack,
  • 15 zilveren munten,
  • 40 bewegingskaarten (5 per havenarbeider),
  • 8 volgorde-tegels (1 per havenarbeider),
  • 1 houder voor de volgorde-tegels,
  • de spelregels in het Duits, Engels, Frans, Spaans en Nederlands.

 

SPELBESPREKING

Inleiding

Je beschikt over 2 havenarbeiders die vaten laden in schepen. Door meer vaten dan anderen te laden, verdien je meest punten. Natuurlijk zijn havenarbeiders stoere bonken. Ze zitten er niet mee in elkaar een duwtje te geven!

Voorbereiding

Het spelbord wordt op tafel gelegd. Kies de zijde volgens het aantal spelers.

Elke speler ontvangt de arbeiders, de kaarten, de scoresteen en de vaten in zijn kleur.
Zet de grote havenarbeiders links en de kleine havenarbeiders rechts op het spelbord.
De Tally man wordt bij het schip geplaatst, Lazy Jack en de zilveren munten naast het spelbord.
De pakhuizen worden geschud en in willekeurige volgorde op het spelbord gelegd.
Schud de volgorde-tegels van de aanwezige havenarbeiders en plaats ze in de houder.
Schud de schepen en leg er 3 open onder het spelbord. Leg de loodsboot onder dok 1. De overgebleven schepen vormen 2 stapels.

Spelverloop

Havenarbeiders botsen tegen elkaar op.

Alle spelers kiezen voor hun beide figuren een bewegingskaart. Deze kaarten hebben een waarde vanaf 1 tot en met 5 en bepalen het aantal stappen dat de overeenkomstige figuur moet verplaatsen.

Daarna worden de figuren, bepaald door de volgorde-tegels, één voor één geactiveerd. De bewegingskaart van de havenarbeider die aan de beurt is, wordt omgedraaid en de figuur gaat volgens de richting van de pijlen vooruit. Eindigt een havenarbeider op een bezet veld, dan wordt de arbeider op dit vel naar de andere kant van het pakhuis geplaatst. Is deze plaats ook bezet, dan moet de actieve havenarbeider terugkeren naar het eerste vrije veld.
De volgordetegels.

Pakhuizen legen en schepen laden.

Startend bij de Tally man en tegen de richting van de pijlen in worden de pakhuizen één voor één geleegd. Elke havenarbeider ontvangt/verliest de vaten/zilverstukken die op het pakhuis staan. Ontvangen vaten moeten direct over de schepen verdeeld worden. Kapotte vaten moeten terug van de schepen gehaald worden.
De 8 pakhuizen, de afbeeldingen spreken voor zich.

Volle schepen en kade nummer 1.

Als een schip vol vaten staat, wordt het onmiddellijk gewaardeerd. De speler met het meeste vaten verdient het hoogste aantal punten, de speler op de tweede plaats verdient het tweede hoogste aantal punten, enz.
Bij gelijkstand worden de punten van de betreffende plaatsen opgeteld en verdeeld. De speler die het laatste vat plaatste, krijgt 1 bonuspunt.
2 boten voor een spel met 4 spelers links, 2 voor een spel met 3 rechts.


Volle schepen worden uit het spel genomen. De andere schepen schuiven eventueel een plaats vooruit. Nadat alle havenarbeiders aan de beurt zijn geweest, kiest het schip aan kade nummer 1 het ruime sop. Dit schip wordt ook gewaardeerd.

Einde van een ronde, Lazy Jack en Tally man.

Een ronde eindigt met het aanpassen van de speelvolgorde. De laatste tegel wordt vooraan gelegd, de rest schuift een positie naar achteren.
Als de tweede stapel schepen in het spel komt, worden de tegels geschud en opnieuw verdeeld over de posities.
Voor drie zilverstukken kan Lazy Jack ingehuurd worden. Jack wordt bij een eigen havenarbeider gezet. Gebruik een kaart van die havenarbeider om Jack te bewegen. Bij het legen van pakhuizen wordt Jack als een havenarbeider behandeld. Hij moet echter geen kapotte vaten van schepen halen.
Tally man heeft behalve het opfleuren van het spel geen functie.

De winnaar

Het spel eindigt na de ronde waarin 3 of minder schepen in de haven liggen. Als alle schepen de haven hebben verlaten, worden resterende vaten in de kroeg gezet. De kroeg wordt op het einde van de ronde gewaardeerd. De scores worden bijgehouden met de scoresteen. Winnen doe je door het meeste punten te behalen.

 

SPELBEOORDELING

Prachtig spelmateriaal, prima spelregels en dit allemaal in een te grote doos, alle Queen elementen zijn aanwezig. Het spelmechanisme zelf kan helaas niet tippen aan deze toeters en bellen. Een bewegingskaart speel je in functie van hoe je denkt dat andere havenarbeiders zullen bewegen. Maar zelfs als je dat perfect zou weten, verloopt het spel nogal chaotisch. De warboel wordt nog groter omdat de pakhuizen met het meeste vaten aan de andere kant de meest kapotte vaten bevatten. Als je als eerste moet bewegen, ligt jouw lot vaak niet in eigen handen.
De spelregels zijn makkelijk te begrijpen, de spelduur is vrij kort en je moet niet echt geconcentreerd spelen. Ik kan begrijpen dat er families zijn die dit spel kapot spelen. Mijn exemplaar zal er lang nieuw uitzien, vrees ik. Montego Bay is geen catastrofe, maar mijn kast bevat nu eenmaal veel beter.

Januari 2010

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *