Naam Spel – Review

Auteur Michael Feldkötter
Uitgever White Goblin Games
Aantal spelers 3 tot 6
Spelduur 15 minuten
Jaar van uitgave 2012
Prijs 8.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 6.4/10
Links White Goblin Games

SPELMATERIAAL

doosin de doos

De speldoos bevat 54 kaarten (1-54) en de spelregels in het Nederlands, Duits, Italiaans, Frans en Engels.

SPELBESPREKING

Inleiding

Duiveltjes in plaats van koeiekoppen, een variatie op…of toch helemaal iets anders?

Voorbereiding

Afhankelijk van het aantal spelers worden een aantal kaarten uit het spel gehaald. De kaarten worden geschud, iedere speler ontvangt 9 kaarten.

Spelverloop

De speler links van de deler start het spel. Hij speelt een kaart open in het midden van de tafel. De volgende speler legt eveneens een kaart open in het midden van de tafel. Als deze kaart hoger is dan de kaart van de startspeler, moeten ook de volgende spelers een kaart spelen die hoger is dan die van de startspeler. Als de tweede speler een kaart legt die lager is dan de kaart van de startspeler, moeten ook de volgende spelers een kaart leggen die lager is dan die van de startspeler.
In het eerste geval is de slag voor de speler die de hoogste kaart gespeeld heeft, in het tweede geval is de slag voor de speler die de laagste kaart gespeeld heeft.
kaarten
Als een speler, in de eerste situatie, geen kaart met een hogere waarde kan spelen, moet hij een kaart met een lagere waarde spelen. De slag is dan van hem tenzij een andere speler een kaart met een nog lagere waarde speelt.
Als een speler, in de tweede situatie, geen kaart met een lagere waarde kan spelen, moet hij een kaart met een hogere waarde spelen. De slag is dan van hem tenzij een andere speler een kaart met een nog hogere waarde speelt.
De speler die de slag gewonnen heeft, begint de nieuwe slag. Je mag een slag nooit beginnen met een kaart waarop 5 duiveltjes staan tenzij je niet anders kan!

De winnaar

Na de laatste slag tellen alle spelers hun duiveltjes. Als niemand meer dan 100 duiveltjes heeft, start een volgende ronde. Het spel stopt als een speler 100 punten of meer bereikt. Die speler is er in elk geval aan voor de moeite want degene met de minste duiveltjes wint het spel.

 

SPELBEOORDELING

Little Devils is samen met Crooks, The Witches of Blackmore, Gubs en Crazy Creatures van Dr. Doom één van de nieuwe releases van White Goblin Games. Nu we aan de voordeur van het mooi weer en de daarbij horende activiteiten staan, gooien de mannen (kan ook een vrouw tussen zitten, maar dat weet ik niet) van White Goblin een variatie van eenvoudige spelstystemen in de rekken. Geen ingewikkelde ‘veelspeler’-spellen maar makkelijk te begrijpen en vlot spelende familiespellen moeten ons overtuigen om die prachtige metalen doosjes op tafel te zetten of ergens in een klein hoekje van onze reiskoffer te duwen. 5 verschillende titels, je moet al van het erg kieskeurige type zijn mocht er niks naar jouw gading tussenzitten. Om het jullie gemakkelijk te maken, hebben wij ze alle 5 getest. Hieronder volgen mijn bevindingen van Little Devils. Klik op de juiste link voor de recensies van de andere 4 spellen.

Little Devils is een slagenspel dat mij wat aan Take 5 doet denken. Het is even eenvoudig maar biedt wel iets minder spelplezier. Ik vind dat je bij Little Devils iets meer afhankelijk bent van je handkaarten. Geluk speelt net een iets te grote rol. Ik zou Little Devils ook geen twee keer na elkaar spelen, het biedt daarvoor te weinig variatie. Het artwork vind ik wederom prachtig en ik ben gek op die kleine metalen doosjes.
Little Devils is een vlot en zeer toegankelijk kaartspelletje dat net iets te weinig (vooral met 3 spelers) om het lijf heeft om mij ten volle te overtuigen. Wel ideaal om beginnende spelers en kinderen te introduceren tot het wereldje van de ‘gezelschapsspellennerds’.

Aanvulling: inmiddels heb ik er een groot aantal partijtjes Little Devils opzitten. Wij spelen het spel zo dat je zelf mag kiezen of je wel of niet volgt. Spelers mogen dus bewust een hogere (of lagere) kaart spelen om de slag te pakken. Op die manier heb je iets meer controle over het spel. De speler die het meeste punten behaalt, start de volgende ronde, die is dan iets in het voordeel.

April 2012

Over Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

Alle berichten door Fabrice →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *